Πε. Μάι 30th, 2024

Ποιους κλάδους αφορά η μείωση κατά 50% στις προμήθειες για χρήση POS

Κοινοποίηση ειδήσεων

Μειώσεις που θα φτάνουν έως και το 50% φέρνει η νέα νομοθετική ρύθμιση που έχει προαναγγείλει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Η σχετική τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί αυτή την εβδομάδα ή το αργότερο την επόμενη στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι μείωση των χρεώσεων θα αφορά μικρές συναλλαγές έως 10 ευρώ και συγκεκριμένα επαγγελματικούς κλάδους (ΚΑΔ) όπως ταξί, περίπτερα, λαϊκές αγορές.

Όπως αποκάλυψε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, το πρωί της Τρίτης (23/4) οι χρεώσεις στα μικρά ποσά είναι μεγάλες και κατόπιν συζητήσεων αποφασίστηκε η νομοθετική ρύθμιση που θα τις μειώνει κατά 50% για ποσά έως 10 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάθε συναλλαγή με POS οι προμήθειες αφορούν τρία επίπεδα αθροίζοντας την τελική επιβάρυνση. Εκτός από το μερίδιο των τραπεζών, όταν χρησιμοποιείται δική τους κάρτα, προμήθεια επιβάλλεται και από τις Visa ή Mastercard αλλά και από τον πάροχο POS, με τον αριθμό τους να υπολογίζεται σε περίπου 35 διαφορετικές εταιρείες, οι οποίες έχουν αναλάβει να αναβαθμίσουν τα λογισμικά των μηχανημάτων που έχουν εγκαταστήσει τις επιχειρήσεις, προκειμένου να διασυνδεθούν με τις ταμειακές μηχανές.

Η συνολική προμήθεια να κυμαίνεται από 0,45% έως και πάνω από 2%.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα τσιγάρα. Για ένα πακέτο τσιγάρα με τελική τιμή 4,60 ευρώ, κοστίζει στον περιπτερούχο 4,38 ευρώ. Το κέρδος του είναι μόλις 22 λεπτά ανά πακέτο. Σε άλλη μάρκα το κέρδος περιορίζεται σε 11 λεπτά ( τιμή χονδρικής 3,79 ευρώ, τιμή πώλησης 3,9 ευρώ). Αν η συνολική προμήθεια για χρήση POS είναι από 0,45% έως και 2% όπως υποστηρίζουν οι περιπτερούχοι, το κέρδος είναι μηδενικό.