Τρ. Ιούν 18th, 2024

Πρόστιμα 400.000 ευρώ σε 4 γνωστές αλυσίδες σούπερ μάρκετ

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ - ΚΑΛΑΘΙ ΤΟΥ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Την επιβολή προστίμων σε 4 αλυσίδες σούπερ μάρκετ για αισχροκέρδειακαι διαφορετικές τιμές στο ράφι επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδηςστο πλαίσιο των ανακοινώσεων για το «καλάθι της σαρακοστής».

Μετά από εισήγηση της ΔΙΜΕΑ, αφού ολοκληρώθηκε ο έλεγχος στα σούπερ μάρκετ, ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης υπέγραψε πρόστιμα που αφορούν:

  1. ΑΒ Βασιλόπουλος: πρόστιμο 319.900 ευρώ. Το δεύτερο μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει μπει σε σούπερ μάρκετ. Το προηγούμενο ήταν σε άλλη αλυσίδα, ωστόσο είχε επιβληθεί την περίοδο που ο νόμος δεν προέβλεπε τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της εταιρείας.
  2. Lidl Hellas: Το δεύτερο πρόστιμο είναι κάτω από τις 50.000 και αφορά τη Lidl και είναι 26.800 ευρώ.
  3. Γαλαξίας: Το τρίτο πρόστιμο στην επίσης υπότροπο Γαλαξίας ανέρχεται στις 21.387 ευρώ
  4. Κρητικός: Το τέταρτο είναι πρόστιμο 9.380 ευρώ.

    Επιπλέον έγινε σύσταση και επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ σε άλλη μία εταιρεία, που δεν είναι υπότροπος, καθώς και σύσταση σε άλλη μια εταιρεία.

Βάσει του νόμου για πρόστιμο άνω των 50.000 ευρώ ανακοινώνεται η επωνυμία της επιχείρησης όπως επίσης και αν είναι υπότροπος.

Σύμφωνα με τους ελέγχους της ΔΙΜΕΑ, σε μια αλυσίδα οι έλεγχοι απέδειξαν ότι υπήρξε παραβίαση του περιθωρίου κέρδους σε ένα κομμάτι προϊόντων που ήταν εντός του καλαθιού του νοικοκυριού, καθώς και σε προϊόντα εκτός αυτού.

Όπως είπε ο υπουργός διαπιστώθηκε παράβαση του νόμου για αισχροκέρδεια και παραβάσεις νομοθεσίας για διαφορετική τιμή στο ράφι και διαφορετική τιμή στο ταμείο. «Οι αλυσίδες ισχυρίζονται ότι πρόκειται για ανθρώπινα λάθη αλλά δεν δικαιολογούνται εκτεταμένα τέτοια λάθη» είπε χαρακτηριστικά.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να χαριστούμε σε καμία αλυσίδα. Η εφαρμογή των μέτρων έχει βοηθήσει την Ελλάδα να είμαστε πολύ κάτω του μέσου όρου της ΕΕ στον πληθωρισμό.

Τα πρόστιμα θα λειτουργήσουν «παιδαγωγικά». Η παρούσα ηγεσία θα πράξει το καθήκον της πρόσθεσε.

Ο έλεγχος από τη ΔΙΜΕΑ ήταν ενδελεχής είπε ο υπουργός και εστιάστηκε τόσο στα αποθέματα στις αποθήκες όσο και στις τιμές στο ράφι, στα φυλλάδια κλπ.

«Τα πρόστιμα δεν είναι η εικόνα γενικευμένης αισχροκέρδειας. Είναι ένα μικρό κλάσμα στον συνολικό τζίρο των σούπερ μάρκετ αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τα στραβά μάτια» συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Επιπλέον σήμερα υπογράφεται υπουργική απόφαση και θα έχουν έναν μήνα περιθώρια για να αλλάξουν τα ταμπελάκια στα σούπερ μάρκετ ώστε να είναι ευκρινή τα στοιχεία που αφορούν στην τιμή κιλού.

Ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ακόμη ότι διευρύνεται το καλάθι στα 60 προϊόντα από 51 που είναι σήμερα ενώ από τις 22 Φεβρουαρίου θα ισχύσει το καλάθι της Σαρακοστής που περιλαμβάνει χαλβά, νηστίσιμες σαλάτες (αλοιφές) και 2 είδη σε κάθε αλυσίδα κατεψυγμένα θαλασσινά.

Τα νέα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο γενικό καλάθι είναι το μοσχαρίσιο κρέας, οι φακές τα φασόλια και τα ρεβίθια, γάλα υψηλής παστερίωσης, λευκό τυρί σοκολάτα και νωπό μοσχάρι.

ertnews.gr