Τρ. Ιαν 31st, 2023

Στο φως η αρχαία «αιγυπτιακή Πομπηία» – Χτίστηκε πριν από 3.400 χρόνια

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στο φως έφεραν αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο μια μεγάλη αρχαία φαραωνική πόλη, που έμενε κρυμμένη για αιώνες, κοντά σε κάποια από τα γνωστότερα μνημεία της χώρας.

3,000-Year-Old 'Lost Golden City' Discovered in Luxor | Herald Sun

Η πόλη χτίστηκε πριν από τουλάχιστον 3.400 χρόνια, κατά τη βασιλεία του Αμενχοτέπ (ή Αμένωφις) Γ’, ενός από τους ισχυρότερους φαραώ της 18ης Δυναστείας, όπως ανέφερε ο Ζάχι Χάουας, ο γνωστός Αιγύπτιος αρχαιολόγος που επέβλεψε την ανασκαφή.

3,000-year-old ′lost golden city′ unearthed in Egypt | Culture| Arts, music  and lifestyle reporting from Germany | DW | 09.04.2021

Η ομάδα του Χάουας ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο την αναζήτηση ενός ταφικού ναού κοντά στο Λούξορ. Όμως μετά από μερικές εβδομάδες οι εργάτες έπεσαν πάνω σε πλίνθινες δομές που εκτείνονταν προς όλες τις κατευθύνσεις.

Η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε μια καλοδιατηρημένη πόλη, με σχεδόν ανέπαφους τοίχους και δωμάτια γεμάτα με καθημερινά εργαλεία, δαχτυλίδια, σκαραβαίους, πολύχρωμα κεραμικά δοχεία και πλίνθους που έφεραν σφραγίδες με το σύμβολο του Αμενχοτέπ.

Egypt's 3,500-year-old 'lost golden city' founded by Tutankhamun's  grandfather is discovered

«Οι δρόμοι της πόλης περιβάλλονται από σπίτια… Κάποιοι τοίχοι έχουν ύψος τρία μέτρα» ανέφερε ο Χάουας. Η πόλη βρίσκεται στη Δυτική Όχθη του Λούξορ, κοντά στους Κολοσσούς του Μέμνονα και το Μεντινέτ Χαμπού, τον ταφικό ναό του Φαραώ Ραμσή Γ’, σε μικρή απόσταση από την Κοιλάδα των Βασιλέων.

«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ανακάλυψη» σχολίασε ο Πίτερ Λακοβάρα, διευθυντής του αμερικανικού Ταμείου Αρχαίας Αιγυπτιακής Κληρονομιάς και Αρχαιολογίας. «Είναι σαν μια αρχαία αιγυπτιακή Πομπηία και δείχνει πόσο κρίσιμο είναι να διαφυλαχθεί η περιοχή αυτή ως αρχαιολογικό πάρκο».

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Κορινθία, Πελοπόννησο και την Ελλάδα στο Korinthostv.gr