Πε. Μάι 30th, 2024

Τα οφέλη της νηστείας στη διατροφή – Γράφει η Έλλη Καλλή, Διαιτολόγος – Διατροφόλογος

Κοινοποίηση ειδήσεων

ΝΗΣΤΕΙΑ…ΠΟΙΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ; 

TI ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΟ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΒΑΡΟΣ;

Γράφει η Έλλη Καλλή, Διαιτολόγος – Διατροφόλογος Α.Τ.Ε.Ι Κρήτης

Η μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι πολύ σημαντική περίοδος  νηστείας για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς. Η περιοδος αυτή μας προετοιμάζει για τη μεγαλύτερη γιορτή του εκκλησιαστικού ημερολογίου, το Πάσχα. 

Η νηστεία του Πάσχα αποκλείει το κρέας, το ψάρι, το τυρί, το γάλα, το γιαούρτι, και τα αυγά. Κάποιοι νηστεύουν από την Καθαρα Δευτερα και κάποιοι μόνο τη Μεγάλη Εβδομάδα. 

Η νηστεία εκτός φυσικά από θρησκευτικούς λόγους και οφέλη , έχει και πολλά διατροφικά οφέλη.

1.Αποχή από τα ζωικά και κορεσμένα (κακά) λιπαρά.

2.Αύξηση των φυτικών ινών (που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου) διότι η νηστεία βασίζεται σε φρούτα, λαχανικά και όσπρια.

3.Αύξηση καλών λιπαρών (πολυακόρεστα) μιας και 2 φορές την εβδομάδα μπορεί να καταναλώσουμε θαλασσινά, λίγους ξηρούς καρπούς καθημερινά και ελαιόλαδο.

4.Υψηλή πρόσληψη αντιοξειδωτικών .

Τι θα ήταν καλό να προσέξουμε κατα τη διάρκεια της νηστείας ώστε να εξασφαλίσουμε και το ασβέστιο, τον σίδηρο και βεβαίως να αποφύγουμε την πρόσληψη βάρους? 

Η διατροφή στη νηστεία είναι υψηλή σε υδατάνθρακες (όσπρια, ζυμαρικά, δημητριακά, πατάτες, ρύζι, ψωμί) και λίπος (ελαιόλαδο , ξηροί καρποί και το λίπος των θαλασσινών) ενώ λόγω ότι απουσιάζει το κρέας και τα γαλακτοκομικά είναι φτωχή σε πρωτείνη ζωικής προέλευσης ενώ υπάρχουν κ πρωτεινες φυτ. προέλευσης (όσπρια-δημητριακά) που σωστοί διατροφικοί συνδυασμοί τις καθιστούν υψηλής βιολογικής αξίας. 

Εξίσου σωστοί διατροφικοί συνδυασμοί θα εξασφαλίσουν τα κυριότερα ιχνοστοιχεία στον οργανισμό (Ασβέστιο και Σίδηρος).

  • 1.Συνδυάστε τα όσπρια (μαγειρέψτε τα μαζί) με ρύζι ή πλιγούρι.

π.χ. φακόρυζο

  • 2.Νηστίσιμες τροφές πλούσιες σε σίδηρο (όπως οι φακές και το σπανακόρυζο) συνοδέψτε τις μαζί με κάποια τροφή πλούσια σε βιταμίνη C (π.χ. λεμόνι ή πορτοκάλι ή ντομάτα ή πιπεριές)
  • π.χ. σπανακόρυζο με λεμόνι Ή σουπιές με σπανάκι & ντομάτα
  • 3. Καταναλώστε γάλα καρύδας ή αμυγδάλου που είναι επίσης υψηλά σε ασβέστιο.
  • 4. Μην ξεχνάτε να καταναλώνετε λίγα αμύγδαλα ημερησίως (5-10 είναι το ιδανικότερο).
  • 5. Αυξήστε τα λαχανικά και πιο συγκεκριμένα το μπρόκολο και το κουνουπίδι.
  • 6. Αντικατατήστε το βούτυρο με ταχίνι. 
  • 7. Καταναλώστε τουλάχιστον 2 φρούτα με το δεκατιανό και το απογευματινό σας.
  • 8. Με μέτρο η ταραμοσαλάτα γιατι εκτός από τις βιταμίνες που προσφέρει είναι πολύ υψηλή σε αλάτι.
  • 9. Καταναλώστε με μέτρο το ψωμί και ποτέ μαζί με ζυμαρικά, ρύζι, πατάτα
  • 10. Περιορίστε τα ζυμαρικά σε 1 φορά/εβδομάδα ενώ αυξήστε τα όσπρια σε 2-3 φορές/εβδομάδα.
  • 11. Καταναλώστε 2 φορές/εβδομάδα θαλασσινά αν υπάρχει δυνατότητα.
  • 12.Προτιμήστε το ελαιόλαδο και μειώστε την ποσότητα κατα τη διάρκεια του μαγειρέματος των οσπρίων και των λαδερών.
  • 13.Αποφύγετε τα τηγανιτά (είτε πατάτες είτε θαλασσινά).
  • 14. Περιορίστε πολύ το αλκοόλ και προτιμήστε 1 ποτηράκι λευκό ή κοκκινο κρασί ημερησίως.
  • 15.Προτιμήστε ενα μικρό κομμάτι μαύρη σοκολάτα υγείας καθημερινά.
  • 16. Και βέβαια μην ξεχνάτε…ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ ΓΕΥΜΑΤΑ…

Η νηστεία (μονο εφοσον τηρηθεί σωστά) αποτελεί από τις ιδανικότερες διατροφικές επιλογές και πολλές επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι συνδέεται άμεσα με:

– Μείωση αυξημένου σωματικού βάρους.

– Μείωση υψηλών τριγλυκεριδίων.

– Μείωση υψηλής κακής και ολικής χοληστερόλης.

– Αύξηση καλής χοληστερόλης.

– Μείωση υψηλής αρτηριακής πίεσης.

– Μείωση εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου.

– Μείωση εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Εντούτοις, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ή νεφροπάθεια καλό θα ήταν να πάρουν και τη γνώμη του προσωπικού τους ιατρού. 

Όσον αφορά αυτούς που νηστεύουν ή θα νηστέψουν (συνολικά) μην ξεχνούν ότι η νηστεία γίνεται για προσωπικό όφελος για τον καθέναν ξεχωριστά και μην συνδέουν το βράδυ της Αναστάσεως με διατροφική επιβράβευση-υπέρβαση…