Δε. Ιούν 24th, 2024

Τα πρώτα υβρίδια ανθρώπου-πιθήκου ξεσηκώνουν αντιδράσεις στην επιστημονική κοινότητα

Κοινοποίηση ειδήσεων

Πέρυσι ένας Κινέζος ερευνητής σόκαρε την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, ανακοινώνοντας την επιτυχημένη τροποποίηση των γονιδίων δύο δίδυμων κοριτσιών. Οι αλλαγές στο ανθρώπινο γονιδίωμα απαγορεύεται σε πολλές χώρες καθώς πέρα από ανήθικο, θεωρείται και επικίνδυνο όχι μόνο για τον ασθενή αλλά και για τις μελλοντικές γενιές.

Τώρα, Ισπανοί ερευνητές με επικεφαλής τον Juan Carlos Izpisua ανακοίνωσαν την επιτυχημένη δημιουργία ενός υβριδίου ανθρώπου-πιθήκου. Οι ερευνητές επεξεργάστηκαν γονίδια από έμβρυα πιθήκων για να απενεργοποιήσουν τα γονίδια που ευθύνονται για την ανάπτυξη των οργάνων και έπειτα εισήγαγαν ανθρώπινα βλαστοκύτταρα τα οποία είναι ικανά να δημιουργήσουν οποιοδήποτε τύπο ιστού. Ωστόσο το πείραμα τερματίστηκε πριν να έμβρυα να γεννηθούν. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε στην Κίνα, καθώς μια τέτοια έρευνα θα ήταν παράνομη σύμφωνα με τους ισπανικούς νόμους.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία χίμαιρα, όρος που χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει οργανισμούς που κατέχουν γενετικό υλικό που προέρχεται από συνδυασμό δύο ή περισσότερων οργανισμών και το όνομά του το έχει πάρει από το τρίμορφο τέρας της ελληνικής μυθολογίας.

Ο Dr. Izpisua έχει σκοπό να συνεχίσει το έργο του με πρωτεύοντα θηλαστικά με σκοπό τη δημιουργία οργάνων για μεταμοσχεύσεις σε ανθρώπους. Οι ερευνητές πιστεύουν πως κάποια μέρα θα μπορούμε να αναπτύσσουμε γενετικώς συμβατά όργανα για συγκεκριμένο λήπτη μέσα σε άλλα ζώα.

Η διάρκεια των 14 ημερών του πειράματος και ο τερματισμός του δεν είναι τυχαία, καθώς αυτή είναι η ηθική κόκκινη γραμμή της επιστημονικής κοινότητας σε διεθνές επίπεδο. Έχουν γίνει παρόμοια πειράματα με υβρίδια ανθρώπων-χοίρων, αλλά για πρώτη φορά γίνεται με πρωτεύοντα θηλαστικά, διχάζοντας την επιστημονική κοινότητα. Ο αντίλογος όμως λέει πως το πείραμα τερματίζεται πριν προλάβει να δημιουργηθεί νευρικό σύστημα.

Δε νομίζω πως είναι πολύ ανησυχητικό από πλευράς ηθικής, επειδή δεν το συνεχίζεις μέχρι να δημιουργηθεί νευρικό σύστημα – είναι απλά μία μπάλα από κύτταρα. Πως όμως περιορίζεις τη συμβολή των ανθρώπινων κυττάρων μόνο στο όργανο που θέλεις να δημιουργήσεις; Αν αυτό είναι ένα πάγκρεας ή μία καρδιά, τότε είναι εντάξει αν το καταφέρεις. Αλλά αν επιτρέψεις σε αυτά τα ζώα να γεννηθούν, αν έχεις μεγάλη συμβολή στο κεντρικό νευρικό σύστημα από τα ανθρώπινα κύτταρα, τότε προφανώς αυτό είναι ανησυχητικό. – Robin Lovell-Badge, καθηγητής αναπτυξιακής βιολογίας στο Francis Crick Institute του Λονδίνου

Πηγή: unboxholics.com