Δε. Σεπ 25th, 2023

Τεχνητή νοημοσύνη προβλέπει επιληπτικές κρίσεις με σχεδόν απόλυτη ακρίβεια

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σχεδόν 50 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έρχονται αντιμέτωποι με κρίσεις επιληψίας, πολλές φορές απροειδοποίητα. Δύο ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Λουϊζιάνα όμως ανέπτυξαν ένα νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο μπορεί να προβλέψει τις κρίσεις έως και μία ώρα πριν να εκδηλωθούν και μάλιστα με 99.6% ακρίβεια!

Λόγω της απροσδόκητης και ξαφνικής εκδήλωσης, οι επιληπτικές κρίσεις έχουν ένα βαρύ ψυχολογικό φορτίο για τους ασθενείς, ειδικότερα σε κοινωνικό επίπεδο. Η έγκαιρη ανίχνευσή τους και η προειδοποίηση στον ασθενή μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής του, δίνοντάς του αρκετό χρόνο για να λάβει δράση. Οι επιληπτικές κρίσεις μπορούν να ελεγχθούν με φαρμακευτική αγωγή για έως και το 70% των ασθενών.

Το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης είναι πλήρως αυτοματοποιημένο σε αντίθεση με προηγούμενες μεθόδους όπου απαιτούσαν τη χειροκίνητη εξαγωγή δεδομένων και κατηγοριοποίησή τους. Με τον αλγόριθμο βαθιάς εκμάθησης το σύστημα μπορεί να προσαρμοστεί στην εγκεφαλική δραστηριότητα του κάθε ασθενή, αυξάνοντας την ακρίβειά του. Η εφαρμογή του συστήματος στον ασθενή απαιτεί μόλις μερικές ώρες μη επεμβατικών δοκιμών, όσο εκπαιδεύεται το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης και μπορεί να γίνει εκτός νοσοκομειακών εγκαταστάσεων, μέσω εμπορικά διαθέσιμων wearable ηλεκτροδίων ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος.

Πηγή: unboxholics.com