Πα. Μάι 24th, 2024

Το λιμενικό της Ν. Κορέας επιχειρεί με drones made in Ξυλόκαστρο

Κοινοποίηση ειδήσεων

Το λιμενικό της Νότιας Κορέας επιτηρεί την ακτογραμμή της χώρας κάνοντας χρήση ελικοπτέρων-drones που έχει σχεδιάσει -από το μηδέν- και κατασκευάζει στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας μία ελληνική startup. Τα ίδια ελικόπτερα-drones μεταφέρουν καθημερινά για λογαριασμό της αμερικανικής εταιρείας Mission Go στη Βαλτιμόρη ένα εξαιρετικά ευαίσθητο φορτίο, ανθρώπινα όργανα προς μεταμόσχευση.

Πρόκειται για μερικά μόνο από τα projects τα οποία «τρέχει» η ελληνική Velos Rotors, που ίδρυσαν ο Άρης Κολοκυθάς και ο Τάσος Αργυρός πριν από 11 χρόνια. Η εταιρεία, με γραφεία στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, όχι μόνο έχει γίνει ορατή στα ραντάρ των επενδυτών, αφού προ 15ημέρου «σήκωσε» 2 εκατ. δολ. από το Marathon Venture Capital, αλλά ετοιμάζεται να προσθέτει προσεχώς νέα κομβικά έργα στο παλμαρέ της.

Όπως αποκάλυψε ο συνιδρυτής και CTO της Velos Rotors, Άρης Κολοκυθάς, σε πρόσφατη εκδήλωση του Open Coffee, η εταιρεία βρίσκεται προ των πυλών της απόκτησης πιστοποίησης από το FAA των ΗΠΑ (Federal Aviation Administration). Η πιστοποίηση, σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένεται μέσα στο επόμενο 6μηνο και θα δώσει την ευκαιρία στην ελληνική startup να ανοίξει ακόμη περισσότερο τα… φτερά της για νέες αγορές.

Εν τω μεταξύ, η ελληνική startup βρίσκεται ήδη σε επαφές με κορυφαίους παγκόσμιους παίκτες, όπως η Amazon, διερευνώντας την προοπτική μεταφοράς προϊόντων για λογαριασμό της.

Βenchmark για Ευρώπη και ΗΠΑ

«Το Velos λειτουργεί ως benchmark τόσο για την αγορά της Ευρώπης, όσο και των ΗΠΑ από πλευράς ασφάλειας», σχολίασε ο συνιδρυτής της ελληνικής startup, σημειώνοντας ότι αναμένεται έκρηξη της χρήσης των εμπορικών drones τα επόμενα χρόνια.

Η τεχνολογία της Velos Rotors ανοίγει νέους δρόμους για την ευρεία χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε εμπορικές και κυβερνητικές εφαρμογές, όπως μεταφορά ανθρώπινων οργάνων και ιατροφαρμακευτικού υλικού σε απομακρυσμένες περιοχές, χαρτογραφήσεις δυσπρόσιτων περιοχών, επιθεώρηση κρίσιμων υποδομών, αποστολές αναζήτησης και διάσωσης, συνοριακούς ελέγχους.

«Τα επόμενα ένα με δύο χρόνια, αφού ολοκληρωθεί το απαραίτητο νομικό πλαίσιο για τις εμπορικές πτήσεις πάνω από κατοικημένες περιοχές, αναμένουμε τεράστια έκρηξη της ζήτησης. Όλες οι εταιρείες του κλάδου προετοιμάζονται. Ωστόσο, μόνο 13 από τις 169 επιχειρήσεις της αγοράς έχουν ήδη σήμερα έτοιμο προϊόν, που ήδη εκτελεί πτήσεις», πρόσθεσε ο κ. Κολοκυθάς, θέλοντας να υπογραμμίσει το θετικό momentum για τη Velos Rotors. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Τα drones είναι για να παίζουμε. Τα drones βιομηχανικού τύπου, όπως αυτά της Velos, για να κάνουμε δουλειές».

Από τη Νάξο στις Κυκλάδες

Η Velos Rotors έχει δώσει ήδη δείγματα γραφής και στους ελληνικούς αιθέρες. Το καλοκαίρι, μέσα σε ένα 4μηνο, πέταξε περισσότερες από 45 φορές από τη Νάξο στις μικρές Κυκλάδες, μεταφέροντας, σε χρονικό διάστημα μόλις ενός τετάρτου της ώρας, ακριβά φάρμακα και δείγματα αίματος μεταξύ των νησιών της περιοχής, υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, διευκολύνοντας το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Προ 15ημέρου η Velos κατάφερε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση 2 εκατ. δολ. από τη Marathon, η οποία θα αξιοποιηθεί για την ικανοποίηση της διεθνώς αυξανόμενης ζήτησης και την περαιτέρω εξέλιξη των καινοτόμων ελικοπτέρων της. Σε συνέχεια της επένδυσης, η startup πρόκειται να μεγαλώσει σημαντικά την ομάδα της, για την περαιτέρω ανάπτυξη των προϊόντων της και την ικανοποίηση της αυξανόμενης ζήτησής τους.

«Η χρηματοδότηση θα μας βοηθήσει να φέρουμε τα ελικόπτερα στα χέρια των πελατών μας πιο γρήγορα και να έχουμε σημαντικό αντίκτυπο σε εμπορικές και κυβερνητικές εφαρμογές», σχολίασε ο CEO της Velos Rotors, βετεράνος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, με 20 χρόνια εμπειρίας σε μη επανδρωμένα σκάφη, Michael Seal.

Made in Ξυλόκαστρο

Τα μη επανδρωμένα ελικόπτερα της Velos Rotors, που προορίζονται για εμπορικές και κυβερνητικές εφαρμογές, είναι κάτω των 25 κιλών, μεταφέρουν φορτίο πέντε κιλών για μία ώρα με ταχύτητα 60 χιλιόμετρα/ώρα, ακόμα και υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, υπερκαλύπτοντας τις επιδόσεις ακόμα και των καλύτερων πολυκόπτερων της αγοράς.

«Σχεδιάσαμε το Velos από το μηδέν στα δικά μας εργαστήρια, χωρίς καμία προηγούμενη πλατφόρμα. Κάθε τμήμα, κινητήρες, φτερά, αεροδυναμική, είναι σχεδιασμένο από την αρχή. Σήμερα στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας γίνεται inhouse η κατασκευή των τμημάτων, η συναρμολόγηση, οι δοκιμές και τα τεστ για τα ελικόπτερα-drones μας», διευκρίνισε ο κ. Κολοκυθάς.

Τα ελικόπτερα της Velos είναι εξ ολοκλήρου ηλεκτροκίνητα, ενώ η σχεδίασή τους με δύο κινητήρες και τα πολλαπλά εφεδρικά συστήματα αποτελούν ευρεσιτεχνία της εταιρείας, που έχει κατοχυρωθεί με πατέντα και εγγυάται κορυφαία αξιοπιστία και ασφάλεια.

Γι’ αυτό και σήμερα θεωρούνται τα πιο ασφαλή, αξιόπιστα και άκρως αποτελεσματικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη παγκοσμίως στην κατηγορία τους. Ο δε καινοτόμος σχεδιασμός του ελικοπτέρου μειώνει τον παραγόμενο θόρυβο και αυξάνει καθοριστικά την απόδοση του αεροσκάφους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ