Πα. Σεπ 22nd, 2023

Το νέο κύμα του κορονοϊού ήρθε νωρίτερα

Κοινοποίηση ειδήσεων

Το περιμέναμε το φθινόπωρο, αλλά το 6ο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού ήρθε νωρίτερα, με υπερδιπλασιασμό των κρουσμάτων που καταγράφονται σε ένα 24ωρο και μεγάλη αύξηση  στις  επαναλοιμώξεις. Στην πραγματικότητα τα ημερήσια κρούσματα κατά τον καθηγητή πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκο Τζανάκη μπορεί να φθάνουν και τα 30.000 καθώς οι περισσότεροι ασθενείς είναι σχεδόν ασυμπτωματικοί και τα περιστατικά δεν δηλώνονται στην πλατφόρμα.

Επιπλέον η λοίμωξη covid έχει σταματήσει να είναι μια «κλασική» λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος κι έχει άλλα συμπτώματα όπως δυνατό πονοκέφαλο, τεράστια αδυναμία, ξηρό λαιμό, πυρετό που επιμένει και κομμάρες.  Πολλοί άνθρωποι που νόσησαν πριν από  δύο μήνες με την πρώτη μετάλλαξη Όμικρον κολλούν ξανά και ξανά καθώς έχουν επικρατήσει  οι υποπαραλλαγές της Όμικρον 2, οι Όμικρον 4 και Όμικρον 5 που διαφεύγουν της προστασίας του εμβολιασμού και της φυσικής νόσησης. Στα θετικά του έκτου κύματος περιλαμβάνεται το γεγονός ότι τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν ασκείται κάποια πίεση στα νοσοκομεία.

Ωστόσο, η κατάργηση των υποχρεωτικών τεστ στους ταξιδιώτες οδηγεί στην  μεγάλη αύξηση του δείκτη θετικότητας στις τουριστικές περιοχές όπως για παράδειγμα στη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Στα νησιά αλλά και στις ηπειρωτικές περιοχές, οι κοινωνικές εκδηλώσεις, με  μεγάλους συγχρωτισμούς και τον κόσμο να μη φοράει μάσκα συμβάλουν στο να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η διασπορά του κορονοϊού. Γι’ αυτό οι ειδικοί συστήνουν ειδικά στους ευπαθείς να προσέχουν πολύ και να φορούν μάσκα και μέσα και έξω όπου βρίσκονται με πολύ κόσμο.

Ένα ακόμα «όπλο»  είναι τα αντιικά χάπια τα οποία βοηθούν ανθρώπους  με υψηλό  κίνδυνο για σοβαρή νόσηση να περάσουν ήπια την λοίμωξη στο σπίτι να μην πάνε στο νοσοκομείο αλλά θα πρέπει να δοθούν εγκαίρως. Γι αυτό θα πρέπει να δηλώνονται τα κρούσματα τα οποία προκύπτουν με αυτοδιαγνωστικό τεστ  και ειδικά οι ευπαθείς να επικοινωνούν αμέσως με το γιατρό τους, ώστε να έχουν πρόσβαση στις αντιικές θεραπείες.

Η τήρηση  των μέτρων προστασίας συστήνεται σε όλους παρότι τα μέτρα δεν είναι πλέον υποχρεωτικά, ενώ είναι ακόμα πιο σημαντικό να τα τηρούν οι ευπαθείς, στο σούπερ μάρκετ, τις κοινωνικές εκδηλώσεις, τις συναυλίες και τα άλλα μέρη με συγχρωτισμό, όπως λέει ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, Α’ Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Από τη μεριά του ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης προσθέτει πως η αύξηση του  ιικού φορτίου (στη αντίθετη περίπτωση)   θα επιφέρει ντόμινο  επιπτώσεων στη καθημερινή ζωή το φθινόπωρο.  Για παράδειγμα ίσως χρειαστεί οι μαθητές να γυρίσουν στο σχολείο την προσεχή σχολική χρονιά  με μάσκες, να γίνουν ξανά υποχρεωτικά τα self test και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης και να επιστρέψει-υποχρεωτικά- η μάσκα στους εσωτερικούς χώρους.

enikos.gr