Πα. Δεκ 1st, 2023

Το περιφερειακό συμβούλιο διαλύθηκε με ευθύνη του Περιφερειάρχη και του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο ΠεΣυΠ, που διαλύθηκε με ευθύνη του Περιφερειάρχη και του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, για το νομοσχέδιο που πετά έξω από τα Δημοτικά Συμβούλια τη συζήτηση για τα λαϊκά προβλήματα.   

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα, με τις νομοθετικές τους ρυθμίσεις οδήγησαν στην πλήρη ευθυγράμμιση της λειτουργίας και χρηματοδότησης των δήμων και των Περιφερειών, με τους στόχους της καπιταλιστικής ανάπτυξης, έχοντας ως αφετηρία τις ανάγκες και προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων, μακριά και ενάντια στις λαϊκές ανάγκες.

Αφού αφαίρεσαν από τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια κύριες και βασικές αρμοδιότητες, αφού μετέτρεψαν τις Οικονομικές Επιτροπές και τα άλλα εκτελεστικά όργανα των δήμων και των Περιφερειών στα πλέον αποφασιστικά όργανα κάτω από τον απόλυτο έλεγχο των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να συμπληρώσει αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο με ρυθμίσεις που ενισχύουν τον αυταρχισμό, όπως αυτή που συμπεριλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με αυτή τη ρύθμιση καταργείται το δικαίωμα που είχαν οι παρατάξεις να θέτουν θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ θωρακίζει τις τοπικές αρχές να υλοποιούν τις αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας και να μη συζητούν στα Δημοτικά Συμβούλια τα μεγάλα προβλήματα και αδιέξοδα, που δημιουργούν αυτές στις εργατικές – λαϊκές οικογένειες,  προκειμένου να ευθυγραμμίζονται χωρίς παρατράγουδα με τη διεύρυνση της ανταπόδοσης, τη διασύνδεση των τοπικών οργάνων με τις επιχειρήσεις, ιεραρχώντας έργα σύμφωνα με τις επιδιώξεις τους, πολιτική που έχει τη σφραγίδα των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Η συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών αρχών, η ΚΕΔΕ όπως και η ΕΝΠΕ, που αποτελείται από στελέχη των αστικών κομμάτων, στηρίζουν αυτό το αντιδραστικό περιεχόμενο και την ένταση του αυταρχισμού, διαχειρίζονται με πλήρη σύμπνοια την ίδια πολιτική. Υλοποίησαν την πολιτική επιβολής φόρων, των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της εμπορευματοποίησης κοινωνικών τομέων, αποδέχτηκαν την περιστολή της κρατικής χρηματοδότησης, τη διεύρυνση της ανταπόδοσης, τη διασύνδεση των τοπικών οργάνων με τις επιχειρήσεις ιεραρχώντας έργα σύμφωνα με τις επιδιώξεις τους.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του και ζητά από την  κυβέρνηση να πάρει τώρα πίσω την αντιδραστική ρύθμιση που καταργεί το δικαίωμα στις δημοτικές παρατάξεις να θέτουν θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων.