Κυ. Αυγ 7th, 2022

Χρυσή Αυγή: Θα πάρει πάνω από 8 εκατ. ευρώ από το κράτος αν αποδειχθεί ότι δεν συνέστησε εγκληματική οργάνωση

Κοινοποίηση ειδήσεων

Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη του ΑΝΤ1 ότι αν το δικαστήριο απαλλάξει τους βουλευτές και τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής από την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, τότε το κόμμα θα πάρει αναδρομικά από το 2013 το ποσό της κρατικής επιχορήγησης.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, το 2013 είχε ανασταλεί από τη Βουλή η χρηματοδότηση του κόμματος, λόγω των κατηγοριών που βάρυναν τους βουλευτές. Το 2015, μετά από προσφυγή, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι σωστή, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος με αυτά τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για δραστηριότητα που είναι αντίθετη με το Σύνταγμα και να τροφοδοτούν τη δράση μιας εγκληματικής οργάνωσης.

Αν η απόφαση είναι απαλλακτική, λοιπόν, τότε είναι πιθανόν να πάρει μαζεμένα 8 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρθηκε στον ΑΝΤ1, η ασφαλιστική δικλείδα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι πρέπει να είναι τελεσίδικη η απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου στη δίκη της Χρυσής Αυγής είναι απαλλαγή για την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης για τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Ειδικότερα, χθες η κ. Οικονόμου, σε μια αγόρευση που διήρκεσε περίπου οκτώ ώρες, πρότεινε την πλήρη απαλλαγή όλων των μελών της πρώην κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής από το κακούργημα της διεύθυνσης, συγκρότησης και ένταξης εγκληματικής οργάνωσης που τους είχε οδηγήσει άλλωστε στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Όπως είπε, «δεν υπήρξε κεντρικός σχεδιασμός από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής για τα κακουργήματα που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο, ούτε εντολή του γενικού γραμματέα του κόμματος Νίκου Μιχαλολιάκου. Πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά για τα οποία δεν φέρει ευθύνη η ηγεσία».