Δε. Ιούλ 22nd, 2024

«Ύστατο μέτρο το καθολικό lockdown αλλά δεν αποκλείεται», δηλώνει ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ

Κοινοποίηση ειδήσεων

«Μαύρα» Χριστούγεννα προβλέπουν οι ειδικοί με ραγδαία αύξηση των διασωληνωμένων, την ίδια στιγμή που τα νοσοκομεία και οι υγειονομικοί δοκιμάζονται, ενώ νέοι άνθρωποι που δεν έχουν συμπληρώσει καν τα 30 έτη, χάνουν τη ζωή τους από τον κορονoϊό.

«Θα έχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα λόγω της μεγάλης κόπωσης του πληθυσμού. Αν όμως η κατάσταση χειροτερέψει πάρα πολύ, ενδεχομένως να συζητηθεί και ένα μέτρο αυτού του είδους» είπε, χαρακτηριστρικά, για το lockdown ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ

«Δεν μπορεί να αποκλείσουμε το γεγονός να δούμε έξαρση και μετά τα Χριστούγεννα» δήλωσε ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, σχολιάζοντας τη σημαντική επιβάρυνση των επιδημιολογικών δεικτών τις τελευταίες ημέρες.

Κληθείς να σχολιάσει την πορεία της πανδημίας, μετά τη σημαντική αύξηση του αριθμού των θανάτων με τη Δευτέρα να αποδεικνύεται μαύρη μέρα κατά την οποία καταγράφηκε τριψήφιος αριθμός νεκρών και ενώ τα κρούσματα της Τρίτης ξεπέρασαν τα 8.000, ο κ.Παρασκευής δεν απέκλεισε τελείως το ενδεχόμενο ενός lockdown, το χαρακτήρισε όμως ύστατο μέτρο.

«Προς το παρόν έχουμε μια σταθεροποιητική τάση αλλά αυτό δε μας ικανοποιεί γιατί ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλειών είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα», τόνισε μιλώντας στο MEGA.

«Δεν μπορεί να αποκλείσουμε το γεγονός να δούμε έξαρση και μετά τα Χριστούγεννα. Αναμένουμε το αποτέλεσμα των μέτρων που λήφθηκαν, ωστόσο χρειαζόμαστε και στοχευμένα μέτρα όπως η αναμνηστική δόση. Αυτό θα περιορίσει σημαντικά τον αριθμό νοσηλείας και τον αριθμό των θανάτων», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown, ο καθηγητής τόνισε: «θα είναι το ύστατο μετρό».

«Θα έχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα λόγω της μεγάλης κόπωσης του πληθυσμού. Αν όμως η κατάσταση χειροτερέψει πάρα πολύ, ενδεχομένως να συζητηθεί και ένα μέτρο αυτού του είδους», συμπλήρωσε ο κ.Παρασκευής.