Πα. Απρ 26th, 2024

Ξεκινάει σήμερα η ελληνική cyber week – Μεγάλες προσφορές σε χιλιάδες προϊόντα

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ξεκινάει σήμερα Δευτέρα η ελληνική cyber week, η εβδομάδα ηλεκτρονικού εμπορίου δηλαδή, η οποία θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 11 Μαρτίου, με περισσότερα από 300 ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα όλων των κλάδων να έχουν ανακοινώσει ήδη μεγάλες προσφορές σε χιλιάδες προϊόντα τους.

“Ο εν λόγω θεσμός διοργανώνεται ανελλιπώς από το 2013 με μεγάλη επιτυχία, από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GR.EC.A.) και τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, στοχεύοντας κυρίαρχα στην ανάδειξη του ελληνικού ηλεκτρονικού εμπορίου, στη γνωριμία των καταναλωτών με αυτό, αλλά και στην ευαισθητοποίηση καταναλωτών αλλά και επιχειρήσεων σε ζητήματα όπως η ασφάλεια των ηλεκτρονικών πληρωμών και γενικότερα της βέλτιστης χρήσης του Διαδικτύου” όπως αναφέρει ο κ. Μάκης Σαββίδης, Αντιπρόεδρος του GR.EC.A, Μέλος Δ.Σ. Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας – ΕΣΕΕ και Μέλος Δ.Σ. Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών – ΕΣΑ.

Σημειώνεται ότι τα ηλεκτρονικά καταστήματα που έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα συμμετέχουν, παρουσιάζονται συγκεντρωμένα στην ειδική ιστοσελίδα που έχει δημιουργήσει για τον λόγο αυτό ο GR.EC.A. και είναι η https://ecommerce-week-2019.greekecommerce.gr. 

Στην ίδια ιστοσελίδα οι καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν για τα εξής επιπρόσθετα ζητήματα και δράσεις που θα λάβουν χώρα καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας ηλεκτρονικού εμπορίου: 

– Ασφάλεια συναλλαγών και Online πληρωμών, 
– Προστασία προσωπικών δεδομένων,
– Δικαιώματα των καταναλωτών,
– Σήμα αξιοπιστίας των ηλεκτρονικών καταστημάτων -GR.EC.A Trustmark- το οποίο  απονέμεται σε εκείνα τα ηλεκτρονικά καταστήματα που πληρούν περισσότερα από 120 αυστηρά κριτήρια.

Όπως αναφέρει ο κ. Σαββίδης σύμφωνα με τα αποτελέσματα της φετινής μελέτης του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, φέτος αναμένεται να αγοράσουν μέσω Διαδικτύου προϊόντα και υπηρεσίες περίπου 4 εκατομμύρια Έλληνες καταναλωτές με τη συνολική αναμενόμενη αξία των αγορών τους να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το αξιοσημείωτο πόσο των 5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, το ποσοστό των ηλεκτρονικών αγορών είναι ετήσια αυξανόμενο και σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών που έχουν χρησιμοποιήσει το Διαδίκτυο έστω και μια φορά για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών διαμορφώθηκε το 2018 στο υψηλό επίπεδο του 40,2%, από 26,9% το 2012. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2017 το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε στο 36,4%, γεγονός που δείχνει ότι μόνο στο τελευταίο έτος οι Έλληνες που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο ηλεκτρονικό εμπόριο αυξήθηκαν κατά 10,4%.

Ο κ. Σαββίδης υπογραμμίζει παράλληλα ότι ένα πολύ θετικό σημείο της εν λόγω έρευνας, είναι ότι σχεδόν 9 στους 10 καταναλωτές που πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές αγορές, επέλεξαν τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα, γεγονός που δείχνει την προοπτική που έχει το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα τόσο ως μέσο ανάπτυξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, όσο και ως συμπληρωματικό κανάλι πωλήσεων για τις μεγαλύτερες εταιρείες του λιανεμπορίου και υπηρεσιών. Χαρακτηριστικά άλλωστε είναι τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας για τη συμμετοχή των ηλεκτρονικών πωλήσεων στον συνολικό τζίρο των επιχειρήσεων, τα οποία δείχνουν ότι στην Ελλάδα ο τζίρος των ηλεκτρονικών πωλήσεων κατά το έτος 2018 αντιστοιχούσε σε ποσοστό που μόλις άγγιζε το 4% επί των συνολικών πωλήσεων των επιχειρήσεων, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ξεπέρασε το 17%. 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η φετινή cyber week επιλέχθηκε να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την λήξη των χειμερινών εκπτώσεων και όχι πριν το τέλος του έτους ως είθισται, για να προκαλέσει πολύ μεγάλες προσφορές, τις οποίες δεν θα πρέπει να χάσουν οι καταναλωτές, καταλήγει ο κ. Σαββίδης.

Πηγή: capital.gr