Πε. Απρ 25th, 2024

Πολύτιμα χειρόγραφα της Μονής του Σινά μετατρέπονται σε ψηφιακή μορφή

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στην ψηφιοποίηση σχεδόν 4.500 χειρογράφων της βιβλιοθήκης της Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, προχωρά μια ομάδα από την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών και πρώιμα αντίγραφα των ευαγγελίων.

Πολύτιμα χειρόγραφα μετατρέπονται σε ψηφιακή μορφή στην Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά της Αιγύπτου, με τη συνδρομή μιας ομάδας Ελλήνων. Μεταξύ των 4.500 χειρογράφων της βιβλιοθήκης της Μονής περιλαμβάνονται ορισμένα από τα πιο πρώιμα αντίγραφα των ευαγγελίων.

Η ομάδα από την Ελλάδα φωτογραφίζει τα χειρόγραφα χρησιμοποιώντας μια πολύπλοκη διαδικασία που περιλαμβάνει τη λήψη εικόνων σε κόκκινο, πράσινο και κυανό φως και τη συγχώνευσή τους με λογισμικό υπολογιστή προκειμένου να δημιουργηθεί μια μοναδική υψηλής ποιότητας έγχρωμη εικόνα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.

Η συγκεκριμένη Ιερά Μονή βρίσκεται σε περιοχή όπου ισλαμιστές μαχητές έχουν καταστρέψει αναρίθμητα τεχνουργήματα και έγγραφα στη Συρία και στο Ιράκ. Οι χριστιανικές εκκλησίες της Αιγύπτου έχουν τεθεί επίσης στο στόχαστρο των Ισλαμιστών στο βόρειο Σινά.

Και μπορεί η Ιερά Μόνη του όρους Σινά να βρίσκεται στο ασφαλέστερο νότιο τμήμα της χερσονήσου, όμως το 2017, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση σε κοντινό σημείο ελέγχου της αιγυπτιακής αστυνομίας.

«Η αναταραχή που επικρατεί στους καιρούς μας απαιτεί μια γρήγορη ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος», δηλώνει ο καθηγούμενος της μονής και αρχιεπίσκοπος Σινά Δαμιανός στο Reuters.

Στόχος είναι η δημιουργία του πρώτου ψηφιακού αρχείου των 4.500 χειρογράφων, ξεκινώντας από περίπου 1.100 στη συριακή και αραβική γλώσσα, τα οποία είναι ιδιαίτερα σπάνια. Η διαδικασία μπορεί να χρειαστεί πάνω από 10 χρόνια.

Πηγή: sputniknews.gr