Κυ. Απρ 28th, 2024

Έκοψαν την βασιλόπιτα της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου (φώτο)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στη φιλόξενη αίθουσα «Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης» του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Ιωνία Κορίνθου μέσα σε μια εγκάρδια ατμόσφαιρα γεμάτη αγάπη, ευχές και αγκαλιές μεταξύ μελών, φίλων, συγγενών και συμπολιτών μας έλαβε χώρα η κοπή της Βασιλειόπιτας της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου.

Κατάμεστη η αίθουσα που ανηγέρθη, όπως και ο Ναός από τις εισφορές και την προσωπική εργασία των Προσφύγων της Κορίνθου, όπου υπό το βλέμμα του Αγίου Χρυσοστόμου πραγματοποιείται κατ’ έτος η εν λόγω Εκδήλωση.

Η Μικρά Ασία, ο Άγιος Βασίλειος με τη Βασιλειόπιτα μάς φέρνουν όλους πιο κοντά. Εφέτος πρωτεύουσα θέση έχει η Αγιοτόκος Καππαδοκία στην οποία είναι αφιερωμένη το Ημερολόγιο της Μικρασιατικής Στέγης, αφού 100 χρόνια πριν έφτασαν οι άνθρωποι αυτοί στην Ελλάδα. Μας γυρίζουν στα δύσκολα χρόνια της Προσφυγιάς με το δόγμα της de facto ανταλλαγής, η οποία υποχρέωσε όλους τους Έλληνες από κάθε περιοχή μετά από 3000 χρόνια παρουσίας τους εκεί να την εγκαταλείψουν «εκόντες άκοντες» και να έλθουν ως Πρόσφυγες στη μικρή, αγαπημένη Πατρίδα Ελλάδα την ασθενή, πληγωμένη οικονομικά και πολιτικά ασταθή τότε.

Αυτά θυμηθήκαμε χτες βράδυ με την ευκαιρία της ευλογίας της Βασιλειόπιτας από τους σεβάσμιους ιερείς μας τον παπα-Γιάννη μας, που μας συγκίνησε η αναφορά του στο εκ Σμύρνης Άγιο Δισκοπότηρο με το οποίο τελεί τη Θεία Κοινωνία, το σεμνό παπα-Δημήτρη μας και τον καλλίφωνο νεαρό ιεροψάλτη Κυριάκο Δημητριάδη.

Ο ιστορικός χαιρετισμός της Προέδρου, το σύντομο αφιέρωμα στην Αγιοτόκο και Αγιοτρόφο Καππαδοκία του Θεολόγου και μέλους του Δ.Σ. Δημήτρη Κάτσουρα με καταγωγή από την εν λόγω περιοχή, τα ωραία κάλαντα και χαρακτηριστικά τραγούδια που απέδωσε η Χορωδία του Συλλόγου από κοινού με τη Χορωδία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Κορινθίων υπό τη διεύθυνση της κυρίας Αναστασίας Αγγιστριώτη μας ταξίδεψαν στη μουσική των Πατρίδων και καταχειροκροτήθηκαν. Αλλά και τα χαρακτηριστικά κειμήλια που παρουσιάστηκαν (εικόνες, φωτογραφίες, σχολικά έγγραφα, παραδοσιακές φορεσιές) συγκίνησαν και τράβηξαν το ενδιαφέρον όλων καθώς και η υπόσχεση των παρόντων τοπικών Αρχόντων περί ταχείας ανέγερσης Μουσείου γι’ αυτά που καταχειροκροτήθηκε.

Ε π ι τ έ λ ο υ ς!

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε ο Κώστας Χαλβατζίδης ως απόγονος Καππαδοκικής οικογένειας που ανεφέρθη σε αυτήν, η Χαρούλα Μαλτεζοπούλου, η Έλενα Δημητριάδου, και απόγονοι της οικογένειας Κοζανίδη ως μάρτυρες «του κόσμου του μικρού του μέγα» που ήρθε εξ Ανατολών και έφερε το φως της ελληνικής και χριστιανικής Μικρασίας, της Ελλάδας της καθ’ ημάς Ανατολής.

Η βραδιά τελείωσε με τη σύντομη παρουσίαση του επιτοίχιου Ιστορικού Ημερολογίου -πες καλύτερα βιβλίου- από τη Φιλόλογο Άννα Παραδείση. Και φυσικά με το κέρασμα της ωραίας Βασιλειόπιτας, που έκοψε η Πρόεδρος, και του χαρακτηριστικού μικρασιάτικου γλυκού ισλί ή τριγώνου που οι άξιες κυρίες του Συλλόγου παρασκεύασαν και προσέφεραν σε όλους, μας γλύκαναν τη γεύση και την ψυχή για ενσυναίσθηση και ελπίδα ότι οι Πατρίδες δεν πεθαίνουν όσο τις μνημονεύουμε.

Συγκινημένοι αναφέρουμε ότι η Βασιλειόπιτα έγινε με τη δαπάνη της οικογένειας Κοτζαμιχάλη εις μνήμην της προσφάτως θανούσης αδελφής Αντωνίας.

Επίσης το κόσμημα που θα παραλάβει ο ευρών το «φλουρί» προσεφέρθη από την κυρία Φλώρα Ζαφειριάδου.

Παρέστησαν και τίμησαν τη βραδιά: Ο Βουλευτής Κορινθίας Γεώργιος Ψυχογιός. από την Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κυρία Αθηνά Κόρκα και ο αγαπητός μας φίλος Χάρης Βυτινιώτης. Η εκπρόσωπος του Δημάρχου, που απουσίαζε λόγω ασθένειας, Αντιδήμαρχος και αναπληρώτρια Δημάρχου κυρία Στριμενοπούλου Γεωργία, ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Πανταζής Βασίλειος, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών κυρία Μπονάτσου Νικολέττα, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κύριος Λαμπρινός Παναγιώτης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κορίνθου κύριος Ρουμελιώτης Γεώργιος. η πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ στην Κορινθία και δικηγόρος Κατερίνα Ταγαρά, εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων: Μικρασιατών Νεαπόλεως Κιάτου κυρία Μιχαλούση, Μικρασιατών Αργυρούπολης κυρία Αργυρώ Πίκουλα, μέλη των Βορειοηπειρωτών Ν. Κορινθίας, της Κορινθιακής Εστίας, ο Πρόεδρος του συλλόγου Ηπειρωτών Ν.Κορινθίας,ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορίνθου κύριος Λουζιώτης Παναγιώτης, η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κορίνθου κυρία Κελαθανασίου Ευαγγελία, ο κύριος Τζουτζόπουλος Απόστολος ως εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης “Πράσινη Πόλη”, ο επικεφαλής δημοτικής παράταξης “”Πολιτική Διέξοδος” κύριος Αλέξανδρος Γκουριώτης, ο αγαπητός μας φίλος και επί έτη τέως Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Θέμης Κουτσογκίλας, η διεθνούς φήμης και καταξιωμένη τραγουδίστρια Μπέττυ Χαρλαύτη τους οποίους ευχαριστούμε για την παρουσία τους, το «χαιρετισμό» και την αγάπη τους.

Ανεγνώστη χαιρετισμός του Υφυπουργού Πολιτισμού κυρίου Χρίστου Δήμα που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατάφερε να παραβρεθεί.

Ευλογημένη χρονιά σε όλους,

«Με Αγάπη με Ειρήνη και με τη Δικαιοσύνη».

Εκκλησιαστικά κάλαντα Σμύρνης