Πα. Απρ 26th, 2024

Έλενα Κονομόδη: Απόλυτη Προτεραιότητα οι Πολιτικές για τη Στήριξη των Ατόμων με Αναπηρία

Κοινοποίηση ειδήσεων

Της Έλενας Κονομόδη, Δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω.

Μέλους Συντονιστικού Τμημ.Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου. Παρόλο που γιορτάζεται μια φόρα τον χρόνο αποτελεί χρέος της κοινωνίας να μεριμνά και να εστιάζει την προσοχή της στα δικαιώματα των  ατόμων με αναπηρία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πρόκειται για την μεγαλύτερη μειονότητα καθώς αποτελούν το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η κοινωνική πολιτική οφείλει να αντιμετωπίζεται ως αναφαίρετο κομμάτι της κοινωνίας το οποίο εξελίσσεται σε συνάρτηση και σε στενότατη συνάφεια με τα άλλα κοινωνικά πεδία. Επίσης αποτελεί έναν από τους πιο ευαίσθητους τομείς πολιτικής που στη χώρα μας ακόμα δεν έχει αποκτήσει τα σύγχρονα χαρακτηριστικά ενός συστήματος δομών, υπηρεσιών και λειτουργιών που τίθενται στην υπηρεσία του ατόμου ως υποκειμένου της τύχης του και όχι ως αντικείμενο οίκτου του κοινωνικού περιβάλλοντος. Το ελληνικό Σύνταγμα ορίζει στο άρθρο 4Σ ότι όλοι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου και ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Με το άρθρο αυτό καθιερώνεται η αρχή της ισότητας των ατόμων έναντι του νόμου, άρα και των αναπήρων. Στην παρ.6 του άρθρου 21 Σ ορίζεται σαφώς ότι ” Τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας“, αποτελεί δε τον θεμέλιο λίθο του ρυθμιστικού πλαισίου για άτομα με αναπηρίες και της αντιμετώπισής τους από το κράτος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  καταθέντοντας μια σειρά επεξεργασμένων και εξειδικευμένων προτάσεων αξιώνει την επιτάχυνση του θεσμού του προσωπικού βοηθού/φροντιστή για 70.000 ανάπηρα άτομα, την αύξηση παροχών και επιδομάτων και εν γένει την ισοπολιτεία των αναπήρων. Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέτει ως προτεραιότητα την  αύξηση του αναπηρικού επιδόματος κατά 20% για 172.000 άτομα με αναπηρία, την εξασφάλιση προσωπικού βοηθού/ φροντιστή και την παροχή εργαλείων αξιοπρέπειας,  όπως αμαξίδια, τεχνητά μήλη σε όλους τους δικαιούχους χωρίς επιβαρύνσεις. Επίσης  επιδιώκει την δημιουργία προσβάσιμων γειτονιών σε 20 πόλεις της χώρας μας και την διευκόλυνση  της επικοινωνίας του αναπήρου με το δημόσιο μειώνοντας την περιττή γραφειοκρατία. Ακόμα θεωρείται αναγκαία η  αύξηση των προσλήψεων  ειδικών εκπαιδευτικών και βοηθών υποστήριξης ανάπηρων  παιδιών για τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με ταυτόχρονη προσαρμογή των σχολικών κτιρίων στην κατεύθυνση της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης. Τέλος προτείνει  την άμεση επιτάχυνση του θεσμού της αναδοχής και υιοθεσίας και του προγράμματος σταδιακής αποιδρυματοποίησης  με ταυτόχρονους εντατικούς ελέγχους στις υφιστάμενες δομές για όσο χρόνο εξακολουθούν να λειτουργούν ως κλειστής φροντίδας.

Μόνο με ουσιαστικές πράξεις μπορεί να τιμηθεί η Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας και όχι με φιέστες, αόριστες υποσχέσεις και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα που γρήγορα σβήνουν!

‘’ Δεν είμαι σε μειονεκτική θέση λόγω της κατάστασής μου. Είμαι σωματικά εκπαιδευμένος με διαφορετικό τρόπο.’’

  – Janet Barnes.