Τρ. Μαρ 19th, 2024

Έρχεται κακοκαιρία-εξπρές με χιόνια και πτώση της θερμοκρασίας

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ηλιόλουστη θα είναι η Κυριακή, με λίγες παραφωνίες σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπου προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Από τη Δευτέρα το σκηνικό του καιρού αλλάζει, και μία κακοκαιρία – εξπρές θα χτυπήσει τη χώρα.

Χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας που θα διαρκέσει έως και την Τετάρτη θα είναι η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και τα χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα.

Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος χαρακτήρισε την αλλαγή του καιρού την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου ως εντυπωσιακή, τονίζοντας πως θα είναι πρόσκαιρη.

Όπως αναφέρει στην πρόγνωσή του, από το μεσημέρι της Δευτέρας και από τα δυτικά και βόρεια προβλέπονται βροχές. Η Τρίτη μάλιστα εκτός από τις βροχές, θα έχει αισθητή πτώση της θερμοκρασίας , θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη και χιόνια στα ορεινά. Την Τετάρτη θα μείνουν οι θερμοκρασίες σχετικά σε χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα, όμως ο καιρός θα βελτιωθεί. Πέμπτη και Παρασκευή η Άνοιξη επιστρέφει με σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας και αίθριο καιρό.

Για επιστροφή του Χειμώνα έκανε λόγο και ο μετεωρολόγος του Ant1 κ. Τάσος Αρνιακός.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 27-03-2023

Στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη βορειοδυτική Πελοπόννησο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες από τις μεσημβρινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο και σταδιακά και στις υπόλοιπες περιοχές. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός, με λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες από τις μεσημβρινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την κεντρική Στερεά.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη, κυρίως στα δυτικά ηπειρωτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα πελάγη βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ, από το απόγευμα σταδιακά θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση στα δυτικά και τα βόρεια. Στα βορειοδυτικά δεν θα ξεπεράσει τους 16 με 18 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα θα φτάσει τους 19 με 21 και τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά και την Κρήτη τους 23 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 28-03-2023

Nεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες προβλέπονται αρχικά στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και βαθμιαία και στην υπόλοιπη χώρα. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας και την Εύβοιας. Σταδιακή βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τις απογευματινές ώρες στα δυτικά και από το βράδυ στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 και πιθανώς έως 9 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση σε όλη τη χώρα. Στα κεντρικά και βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 12 με 14 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα θα φτάσει τους 15 με 18 βαθμούς Κελσίου. Τις βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 29-03-2023

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες και λίγα χιόνια στα ορεινά της Κρήτης. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 με 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση στα ανατολικά και θα κυμανθεί σε χαμηλές τιμές για την εποχή. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.