Πα. Μαρ 29th, 2024

Έρχεται στην Ελλάδα τo πρώτο πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax – Η διαφορά από τα mRNA, πώς θα χορηγείται

Κοινοποίηση ειδήσεων

H Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ενημέρωσαν για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα.

Για το εμβόλιο Novavax μίλησε ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέροντας ότι η χώρα μας θα λάβει συνολικά 474.000 δόσεις. Οι πρώτες δόσεις θα έρθουν στις 21 Φεβρουαρίου και θα είναι 168.000 δόσεις. Θα ανοίξουν συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα από τις αρχές Μαρτίου.

Tο νέο εμβόλιο ίσως δώσει τη δυνατότητα σε εκείνους τους ανεμβολίαστους που φοβούνται να προχωρήσουν σε εμβολιασμό να πάρουν τελικά την απόφαση, αφού πρόκειται για εμβόλιο που δεν χρησιμοποιεί MRNA τεχνολογία, αλλά ούτε και απενεργοποιημένο ιό. Πρόκειται για ένα πρωτεϊνικό εμβόλιο, όπως της Ηπατίτιδας Β ή του κοκκύτη, δηλαδή με τεχνολογία γνωστή, το οποίο θα χορηγηθεί σε δύο δόσεις, κατέληξε η κ. Θεοδωρίδου. 

Σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους, στη χώρα μας έχουν γίνει 19.400.000 εμβόλια και 7.760.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση.

Επίσης τόνισε πως για την αναμνηστική δόση οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 5.816.000 και όσοι ήδη την έχουν κάνει, ανέρχονται σε 4.880.000 (83,8%), ενώ μαζί με αυτούς που έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό, φτάνουν το 87,2% των δικαιούχων.

Ακολούθως δήλωσε ότι 230.000 πολίτες άνω των 60% έχουν εμβολιαστεί με μία δόση ή έχουν κλείσει ραντεβού.

Επισήμανε πως στο πρόγραμμα των εμβολιασμών κατ’ οίκον από την αρχή του προγράμματος έχουν γίνει 110.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 75.000 έχουν κάνει το ένα εμβόλιο.

Τέλος, είπε ότι το πρόγραμμα αυτό εξελίσσεται καθώς θα γίνουν 12.000 μέσα στις επόμενες ημέρες.

Εμβόλιο Novavax: Η Ελλάδα στα χνάρια της Γαλλίας

Η πρώτη χώρα της οποίας οι υγειονομικές αρχές είχαν εγκρίνει τον εμβολιασμό με Novavax ήταν η Ινδονησία. Με την έγκριση από τον ΕΜΑ, η Γαλλία έκανε γνωστό πως θα παραλάβει τις πρώτες δόσεις την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, οι πρώτες παραδόσεις (από τη Novavax) αναμένονται την εβδομάδα της 21ης Φεβρουαρίου», είχε ανακοινώσει στις 18 Ιανουαρίου το γαλλικό υπουργείο Υγείας.

Το υπουργείο είχε αρχικά προγραμματίσει τις πρώτες παραδόσεις στις αρχές Φεβρουαρίου, ωστόσο ο προγραμματισμός άλλαξε. Όσον αφορά τον αριθμό των δόσεων, η Γαλλία αναμένεται να παραλάβει «μεταξύ 1,1 και 1,2 εκατομμυρίων» κατά την πρώτη παράδοση και στη συνέχεια «800.000 δόσεις ανά εβδομάδα τον Μάρτιο».

Στις 28 του προηγούμενου μήνα, το Ισραήλ υπέγραψε συμφωνία για να αγοράσει 5.000.000 δόσεις του εμβολίου της Novavax. Τα παρασκευάσματα αναμένεται να πάνε στη χώρα τους ερχόμενους μήνες, εν αναμονή έγκρισης από τις ρυθμιστικές αρχές. Οι οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας, η οποία περιλαμβάνει την επιλογή για επιπλέον 5 εκατ. δόσεις, δεν αποκαλύφθηκαν.

Πώς θα χορηγείται το εμβόλιο -Προκαλεί ανοσολογική απόκριση κατά της μετάλλαξης Όμικρον
Το βασισμένο σε πρωτεΐνη εμβόλιο της Novavax θα χορηγείται σε δύο δόσεις και βρέθηκε ότι είναι αποτελεσματικό κατά αριθμού παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με το υπουργείο. Αυτό θα είναι μια εναλλακτική λύση για όσους δεν θέλουν ένα εμβόλιο που χρησιμοποιεί τεχνολογία αγγελιαφόρου RNA (mRNA).

Η Novavax ανακοίνωσε ότι η λήψη αναμνηστικής δόσης του εμβολίου της αύξησε περαιτέρω την ανοσολογική απόκριση αυτών στους οποίους χορηγήθηκε κατά της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορωνοϊού. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από τις συνεχιζόμενες δοκιμές της εταιρείας για την αποτελεσματικότητα του παρασκευάσματος που δημιούργησε σε εφήβους και ως ενισχυτική δόση.

«Έχουμε ενθαρρυνθεί από το γεγονός ότι οι ενισχυμένες αποκρίσεις κατά όλων των παραλλαγμένων στελεχών (του νέου κορωνοϊού) ήταν συγκρίσιμες με αυτές που σχετίζονται με υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις κλινικές μας δοκιμές της Φάσης 3», είχε δηλώσει ο Γκρέγκορι Μ. Γκλεν, πρόεδρος έρευνας και ανάπτυξης της Novavax.

Η διαφορά των εμβολίων mRNA με τα πρωτεϊνικά
Τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA στοχεύουν στο να δώσουν εντολή στα κύτταρά μας να φτιάξουν εκείνα τον μηχανισμό προστασίας του οργανισμού, λειτουργώντας με τον εξής τρόπο: μόλις δεχθούν εντολή, τα κύτταρα παράγουν την S- πρωτεΐνη του ιού, που αποτελεί το αντιγόνο εναντίον του οποίου στη συνέχεια τα Β-κύτταρα του οργανισμού φτιάχνουν αντισώματα και ενεργοποιούν τα κυτταροτοξικά Τ-κύτταρα.

Τα πρωτεϊνικά εμβόλια είναι τα λεγόμενα «κλασικής λογικής», αλλά, αντί για ολόκληρο τον ιό, χρησιμοποιείται μόνον η πρωτεΐνη εναντίον της οποίας πρέπει να προκληθεί η παραγωγή αντισωμάτων, ενισχυμένη με την προσθήκη ανοσοενισχυτικού, προκειμένου να μπορεί να χορηγηθεί.

Πηγή: iefimerida.gr