Σα. Απρ 20th, 2024

Έρχονται καταιγίδες με έντονους κεραυνούς και χαλάζι

Κοινοποίηση ειδήσεων

Αλλάζει ο καιρός τις επόμενες ημέρες, καθώς μετά τις υψηλές θερμοκρασίες και τους βοριάδες, έρχονται σφοδρές καταιγίδες με έντονους κεραυνούς και χαλάζι. 

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, “αιτία γι’ αυτή την αλλαγή του καιρού είναι αυτό που καλούμε στη Μετεωρολογία “φαινόμενο ψυχρής λίμνης”.

Όπως έχουμε εξηγήσει και στο παρελθόν, με τον όρο “ψυχρή λίμνη” αναφερόμαστε σε μια “κλειστή” περιοχή στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα όπου η θερμοκρασία του αέρα υποχωρεί απότομα προκαλώντας μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας στον αέρα που βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια της Γης και στον αέρα που βρίσκεται πιο ψηλά.

Αυτή η θερμοκρασιακή αντίθεση με τη σειρά της δημιουργεί έντονη ατμοσφαιρική αστάθεια με αποτέλεσμα την ανάπτυξη καταιγίδων που υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνες.

Στον πρώτο χάρτη που έχει αναρτήσει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης στο λογαριασμό του στο Facebook, σημειώνονται με τα μπλε βέλη οι δύο διαδοχικές ψυχρές λίμνες που αναμένεται να μας απασχολήσουν τη νέα εβδομάδα.

Όπως τονίζει ο μετεωρολόγος, μπορεί η ημέρα να ξεκινά με πολύ καλό καιρό, ήλιο και ζέστη, τίποτα όμως δεν θα προϊδεάζει γι’ αυτό που θα ακολουθεί στη συνέχεια, όπου προς το απόγευμα και νωρίς το βράδυ θα ξεσπάνε από το πουθενά ισχυρές καταιγίδες με έντονους τοπικά κεραυνούς και χαλάζι.

“Γι’ αυτό και ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ ότι όταν βλέπουμε στον ουρανό να μαζεύονται “βαριά” σύννεφα και πριν ακούσουμε τα πρώτα μπουμπουνητά ή δούμε τις πρώτες ψιχάλες, θα πρέπει να απομακρυνόμαστε από τη θάλασσα και από εκτεθειμένα σημεία γενικότερα και να πηγαίνουμε σε ασφαλή σημεία μιας και οι κεραυνοί είναι ικανοί να προκαλέσουν ακόμη και το θάνατο!”.

Βροχές σε μεγάλο μέρος της χώρας

Στον δεύτερο χάρτη μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία των βροχοπτώσεων για τις επόμενες ημέρες όπου οι περιοχές που θα επηρεάζονται θα είναι τα ηπειρωτικά αλλά και το δυτικό και βόρειο Αιγαίο.

Τα φαινόμενα θα ξεκινούν το μεσημέρι από ορεινούς όγκους της ηπειρωτικής χώρας και γρήγορα θα εξαπλώνονται και σε πεδινές περιοχές ενώ από το απόγευμα και το βράδυ θα εξελίσσονται σε θαλάσσιες παραθαλάσσιες εκτάσεις.

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνονται τόσο η Αττική όσο και η Θεσσαλονίκη.