Πα. Μαρ 29th, 2024

Αδελφή Νεκταρία, η Κορίνθια μοναχή-σύμβολο στη μάχη κατά της φτώχειας και του αναλφαβητισμού στην Ινδία (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Για περίπου 30 χρόνια, η μοναχή Νεκταρία προσφέρει στέγη, τροφή και εκπαίδευση σε ορφανά παιδιά της Ινδίας, στην περιοχή της Καλκούτας, και φαγητό σε άπορους ηλικιωμένους και ευπαθείς. Με τη δράση της, έχει γίνει σύμβολο στον αγώνα κατά της φτώχειας, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και του αναλφαβητισμού στη χώρα που έχει δοκιμαστεί από πολλές καταστροφές και σήμερα μαστίζεται από τον κοροναϊό.

Ελληνίδα μοναχή στην Ινδία σώζει ορφανά και φτωχά παιδιά του δρόμου -  Ορθοδοξία News Agency

Κάθε πρωί, 100 άπορα παιδιά λαμβάνουν γάλα και μπισκότα έξω από τον ελληνορθόδοξο ναό της Καλκούτας, ενώ κάθε μεσημέρι 100 ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρίες, κρατώντας ο κάθε ένας το μπολ του, σερβίρεται μια μερίδα φρεσκομαγειρεμένου φαγητού.

Λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα, 150 ορφανά παιδιά έχουν βρει μια νέα οικογένεια στα δύο ορφανοτροφεία της περιοχής, ενώ σε κοντινή απόσταση μαθητές φοιτούν σε γυμνάσιο, όπου λαμβάνουν αγγλική εκπαίδευση. Επίσης, σε απομακρυσμένα χωριά έξω από την Καλκούτα, πέντε σχολεία και ιατρεία προσφέρουν μόρφωση και περίθαλψη στους φτωχούς αγρότες. Όλα τα παραπάνω αποτελούν έργο της ελληνορθόδοξης ιεραποστολής, στην οποία προσφέρει έργο η αδελφή Νεκταρία.

Η Ελληνίδα μοναχή που "αγκαλιάζει" τα παιδιά του κόσμου - Kelly Fanarioti

Προερχόμενη από τη Μονή Οσίου Παταπίου στο Λουτράκι, η αδελφή Νεκταρία εργάστηκε σε ιεραποστολές στη Νότια Κορέα και στην Αφρική, μέχρι που το 1991 βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία για φιλανθρωπικό έργο, έπειτα από πρόταση του Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας, στον οποίο υπαγόταν τότε εκκλησιαστικά η Ορθόδοξη Εκκλησία των Ινδιών (σήμερα υπάγεται στη Μητρόπολη Σιγκαπούρης).

Όπως περιγράφει η ίδια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, φτάνοντας στην Καλκούτα το 1991 μαζί με τον π.Ιγνάτιο Σεννή (νυν Μητροπολίτη Μαδαγασκάρης), βρήκαν μόνο τον ελληνορθόδοξο ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, που χτίστηκε το 1924 από τους Έλληνες πάροικους, αλλά έκλεισε το 1972 όταν έφυγε και ο τελευταίος Έλληνας κληρικός, αφού μετά την ανεξαρτησία της Ινδίας από τους Άγγλους το 1947, οι Έλληνες εγκατέλειψαν σιγά-σιγά τη χώρα. Ο ναός και το παρακείμενο πρεσβυτέριο, κλειστά για 20 χρόνια και εγκαταλειμμένα στη φθορά του χρόνου, ήταν σε πολύ κακή κατάσταση, οπότε η ιεραποστολή ανέλαβε την αποκατάστασή του.

Στη συνέχεια, η αδελφή Νεκταρία ήρθε αντιμέτωπη με τη μεγάλη φτώχεια που μαστίζει τον πληθυσμό. «Στο μουσουλμανικό κοιμητήριο, δίπλα στην ελληνορθόδοξη εκκλησία, κοιμόνταν άνθρωποι σε λαγούμια και πολλά από τα παιδιά ήταν γεμάτα πληγές. Αρχίσαμε να δίνουμε στα παιδιά γάλα και μπισκότα και να φροντίζουμε τις πληγές τους», θυμάται. Η φτώχεια στην Ινδία, εξηγεί, είναι πολύ μεγάλη. «Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν με νερό και ρύζι. Υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη στη χώρα, αλλά ο πλούτος δεν μοιράζεται δίκαια». Για τη φροντίδα του φτωχού πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής, η ιεραποστολή αποφάσισε να ιδρύσει πέντε ιατρεία και σχολεία σε ισάριθμα απομακρυσμένα χωριά της δυτικής Βεγγάλης, με δωρεάν φοίτηση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η Μοναχή Νεκταρία ξεκίνησε το έργο εδώ και 30 χρόνια περίπου με τον επίσης Κορίνθιο Ιεραπόστολο π. Ιγνάτιο Σενή,  ο οποίος όμως, εδώ και αρκετά χρόνια δεν βρίσκεται εκεί, αφού έγινε Μητροπολίτης Μαδαγασκάρης.

Χρήστος Ρουμελιώτης (ΘΕΟΛΟΓΟΣ)

Το τεράστιο συνεπώς έργο, έπεσε «στους ώμους» μιας γυναίκας.  Πράγματι  το «The Philanthropic Society of the Orthodox Church» της Καλκούτας, αποτελεί μια πνευματική Όαση στην Ινδουιστική Ινδία  και η Μοναχή Νεκταρία, αποτελεί δικαιολογημένα, τιμή και καύχημα όχι μόνον για την  Ιερά Μονή του Οσίου Παταπίου Λουτρακίου όπου ανήκει, αλλά και της Κορινθίας απ’ όπου κατάγεται, όπως επίσης και  της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου από την οποία προέρχεται, της Ιερά Μητροπόλεως Σιγκαπούρης όπου υπάγεται η Ινδία,  της Εξωτερικής Ιεραποστολής της Ελλάδας αλλά και της Ορθοδοξίας εν γένει, αφού η Ελληνίδα Μοναχή Νεκταρία είναι η μοναδική, από όλες τις Ορθόδοξες χώρες του κόσμου των 300 εκατομμυρίων πιστών, γυναίκα Ιεραπόστολος  που ευαγγελίζεται την Ορθόδοξη  πίστη  στην Ινδία! Το έργο, το οποίο, όπως προαναφέραμε, τελεί υπό την σκέπη και τις ευλογίες των Ιερών Μητροπόλεων Κορίνθου και Σιγκαπούρης, είναι ασύλληπτα μεγάλο, οι ανάγκες άπειρες, η βοήθεια από την Ελλάδα της Οικονομικής κρίσης,  πενιχρή! Εύλογα αναρωτιέται κάποιος,  πως μπορεί ένας άνθρωπος και μάλιστα μια  γυναίκα μόνη της,  να ανταποκρίνεται και μάλιστα με επιτυχία στις απαιτήσεις αυτού του έργου σε συνθήκες υπανάπτυκτης χώρας!

Το ασύλληπτα μεγάλο έργο περιλαμβάνει:

Πλήρη διατροφή και  παντοειδή φροντίδα στους δεκάδες τρόφιμους των δυο ορφανοτροφείων(αρρένων & θηλέων) και από τα οποία έχουν περάσει, σπουδάσει και αποκατασταθεί εκατοντάδες αγόρια και κορίτσια. Επίσης στέγη, ρουχισμό, σπίτια για ορφανά, δωρεάν αργαλειοί σε γυναίκες, υπηρεσίες και φάρμακα για αναπήρους και ηλικιωμένους, σχολεία με πιστοποιημένους δασκάλους και δωρεάν σχολικό εξοπλισμό στα παιδιά των  χωριών, όπως και οικονομική βοήθεια για έργα ανάπτυξης στα χωριά, βιβλία, σχολικές στολές και σχολικός εξοπλισμός, δωρεάν εκπαίδευση στο St. Ignatius High School, το οποίο είναι στο χώρο των Ορφανοτροφείων και είναι ένα σύγχρονο σχολείο αγγλικής εκπαίδευσης, όπου δίνεται η δυνατότητα στα φτωχά και ορφανά παιδιά των ορφανοτροφείων να φοιτήσουν δωρεάν, ενισχυτική διδασκαλία το απόγευμα, δωρεάν διανομή ειδικών χειροκίνητων ποδηλάτων,  αναπηρικά αμαξίδια αλλά και γυαλιά μυωπίας,  οικονομική κάλυψη χειρουργικών επεμβάσεων και πάσης φύσεως ιατρικών δαπανών σε τυφλούς, ανάπηρους και κωφούς, πέντε κλινικές στα γύρω χωριά με δωρεάν εξετάσεις και φαρμακευτική αγωγή. Επίσης έχει δημιουργηθεί τεχνητή λίμνη-Ιχθυοτροφείο με σκοπό να καλύπτει τις ανάγκες σε ψάρι των εκατοντάδων τροφίμων των δυο ορφανοτροφείων. Για τον ίδιο σκοπό έχει δημιουργηθεί και περιβόλι για οπωροκηπευτικά και φρούτα.

Με αφορμή λοιπόν το άρθρο του παραπάνω περιοδικού και το γεγονός ότι η 17 Μαρτίου ήταν η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ η οποία είναι αφιερωμένη στην ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ και τους Ιεραποστόλους, οι οποίοι πραγματώνουν την προτροπή του Χριστού: «πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα Έθνη…..», θα αναφέρουμε λίγα στοιχεία για την Κορίνθια, αλλά και με Μικρασιατικές ρίζες Μοναχή Νεκταρία Παραδείση:

Γυμνασιακές σπουδές στην Κόρινθο. Πτυχίο Θεολογίας και Μεταπτυχιακό από το Θεολογικό Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου στο Παρίσι. Πτυχίο Γαλλικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Στρασβούργου. Σπουδές στην αγγλική γλώσσα στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας και της Ισπανικής γλώσσας στην Άβιλα της Ισπανίας.  Έλαβε μέρος σε πολλά Διεθνή και Διαχριστιανικά Θεολογικά Συνέδρια, άλλοτε σαν εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος και άλλοτε σαν Μέλος της Επιτροπής Λατρείας και Πνευματικότητος του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών(Π.Σ.Ε.) στη Γενεύη, από το οποίο παραιτήθηκε το 1998, στη Γενική Συνέλευση στο Χαράρε, με το σκοπό να αφιερώσει ολοκληρωτικά τον εαυτό της και το χρόνο της στην Εξωτερική Ιεραποστολή και κυρίως στην Ινδία.

Προσέφερε τις υπηρεσίες της σε Ιεραποστολικά κλιμάκια σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής, όπως Νότια ΚορέαΤαιβάν, Καμερούν, Τανζανία, και Μαδαγασκάρη όπου μετέφρασε στη γλώσσα της χώρας τα Μαλαγκάσυ, αλλά και στα Γαλλικά τη Θεία Λειτουργία, και διάφορα εκκλησιαστικά κείμενα, ενώ υπήρξε και η πρώτη Ορθόδοξος Ιεραπόστολος της Ζιμπάμπουε, όπου με τις κατηχήσεις της βαπτίστηκαν οι 30 πρώτοι Ορθόδοξοι Ζιμπαμπουανοί.

Τα 25 τελευταία περίπου χρόνια και μέχρι σήμερα διακονεί αποκλειστικά την Εκκλησία  στην Ινδία, ως Υπεύθυνη του κοινωνικού και Φιλανθρωπικού έργου της Ιεραποστολής. Γίνονται όλες οι Ακολουθίες στις διάφορες Εκκλησίες από Ινδούς ιερείς. Η Θεία Λειτουργία στα Ελληνικά, Μπεγκόλι και Αγγλικά, αγρυπνίες, κατηχήσεις νεοφωτίστων, βαπτίσεις, εκμάθηση Βυζαντινής Μουσικής, πρωινή – Βραδινή προσευχή στα Ορφανοτροφεία, μεταφράσεις Ακολουθιών στην τοπική γλώσσα, όλες οι Ακολουθίες των μεγάλων χριστιανικών εορτών,(Πάσχα, Χριστουγέννων, Θεοφανείων κλπ). Έχει δώσει αρκετές διαλέξεις σε Πανεπιστήμια της Αμερικής και της Ευρώπης, ενώ το  2018 ήταν εισηγήτρια στο  Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, στο Διεθνές Φόρουμ για την σύγχρονη δουλεία και εμπορία ανθρώπων, όπως και τον Ιανουάριο του 2019 στην Κωνσταντινούπολη για το ίδιο θέμα, ως επίσημη προσκεκλημένη ομιλήτρια του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Μονή της Μετανοίας της, εις την οποία ανήκει είναι η Μονή του Οσίου Παταπίου στο Λουτράκι της Κορινθίας.