Τρ. Μαρ 19th, 2024

ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΝΥΜΦΙΟΥ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιωνίας (Συνοικισμού) Κορίνθου βρέθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος το εσπέρας της Μ. Δευτέρας, 18 Απριλίου 2022, προκειμένου να τελέσει την Ακολουθία του Νυμφίου.

Ο Σεβασμιώτατος ομίλησε στους ευσεβείς πιστούς ερμηνεύοντας τον Οίκο του κοντακίου της ημέρας «Τὶ ῥαθυμεῖς ἀθλία ψυχή μου; …». Ο ιερός υμνογράφος, απευθυνόμενος στην ψυχή του, κάνει ένα εσωτερικό διάλογο μαζί της, τον οποίο μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς αφού όλοι αποκτήσαμε τάλαντα (χαρίσματα) από τον Θεό. Τόνισε δε ότι, επειδή κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει την ώρα που θα έρθει το τέλος μας, ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, οφείλουμε να μην ασχολούμεθα με τα πρόσκαιρα, αυτά που τρέχουν «…τὰ ῥέοντα…» αλλά να αγωνιζόμαστε, να βρισκόμαστε σε εγρήγορση, να ανανήψουμε και να μετανοήσουμε, ώστε να μην μείνουμε έξω από τον νυμφώνα (νυφικό δωμάτιο) που θα συναφθεί ο γάμος της αμαρτωλής ψυχής μας με τον Νυμφίο Χριστό. Ολοκληρώνοντας προέτρεψε τους Πιστούς, όταν θα προσκυνήσουν την Ι. Εικόνα του Νυμφίου, να φέρουν στον νου τους όλα αυτά, να προσευχηθούν και να «μὴ μείνωμεν ἔξω τοῦ νυμφῶνος Χριστοῦ», ευχόμενος ταυτόχρονα «Καλή Ανάσταση»!              

ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΝΥΜΦΙΟΥ ΣΤΟΝ Ι. ΝΑΟ ΓΕΝΕΣΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟ

ΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΕΓΧΡΕΩΝ κ. ΑΓΑΠΙΟ.

Στου Λουτράκι και στον Ι. Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου (Παναγία Γιάτρισσα) χοροστάτησε χθες στην Ι. Ακολουθία του Νυμφίου ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεχρεών κ. Αγάπιος. Ο άγιος Κεγχρεών στον λόγο του προς το εκκλησίασμα αναφέρθηκε στην παραβολή των Δέκα Παρθένων επισημαίνοντας ότι με αυτή την παραβολή ο Ιησούς Χριστός επιθυμεί να καταδείξει την ετοιμότητα μας ώστε να Τον υποδεχθούμε την εσχάτη ημέρα. Η ετοιμασία έγκειται στο γεγονός της φιλανθρωπίας και της αγάπης, που οφείλει να επιδεικνύει ο κάθε Χριστιανός. Οι λυχνίες καίνε με λάδι που συμβολίζει το έλεος, δηλαδή, την φιλανθρωπία και την αγάπη για τον συνάνθρωπο γι᾿ αυτό και δεν μπορούν να ανάψουν οι λαμπάδες με δανεικό λάδι αλλά με λάδι που έχει αγοραστεί, αφού η αγάπη έχει ένα κάποιο κόστος. Δανεική αγάπη δεν υπάρχει, ο κάθε ένας οφείλει μόνος του να αγαπήσει πρώτα τον Θεό και μετά τον συνάνθρωπο, αφού το μέτρο της μελλούσης κρίσεως είναι η αγάπη και η αγάπη είναι αυτή που προσελκύει το έλεος και την φιλανθρωπία του Θεού. Ο Θεοφιλέστατος ολοκλήρωσε την ομιλία του απευθύνοντας ευλογίες, εκ μέρους του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου, και ευχόμενος να καλλιεργούμε την αγάπη και να αξιωθούμε της ευκταίας φωνής του Κυρίου: «εὖ, δοῦλε ἀγαθὲ καὶ πιστέ … εἴσελθε εἰς τὴν χαρὰν τοῦ κυρίου σου» (Ματθ. κε΄, 23)!