Πα. Μαρ 29th, 2024

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τα τέλη ταφής απορρίμμάτων

Κοινοποίηση ειδήσεων

«Για την επιβολή σε βάρος των δήμων τέλους ταφής και περιβαλλοντικής εισφοράς απο 1η Ιανουαρίου 2022 μέσω των Φορέων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ)»

Με εγκύκλιό του  Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας , στις 20/12/2021, υπενθυμίζει στους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) της χώρας την υποχρέωσή τους για την είσπραξη του τέλους ταφής από τους δήμους μέλη τους.   Η επιβολή του αρχίζει από 1.1.2022 και αναφέρεται στα απορρίμματα που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ.

  • Το “τέλος ταφής” είχε  προβλεφθεί    με τον  ν.4042/2012, ο  ΣΥΡΙΖΑ στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης  Αποβλήτων του 2015 το  αντικατέστησε με την  «περιβαλλοντική εισφορά» με το άρθ. 55 του Ν.4609/2019.   Τώρα η ΝΔ επανήλθε  με το άρθ. 38 του ν.4819/2021  και επιβάλλει το τέλος ταφής,  ενώ με την παρ. 7 επαναφέρεται από 1.1.2022 και η καταβολή της περιβαλλοντικής εισφοράς του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε ανασταλεί για τα έτη 2020 και 2021.

Το μέγεθος της νέας φοροληστείας, που μεθόδευσαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις,  μέσω των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας, αποτυπώνεται στον Προϋπολογισμό Εσόδων του ΦΟΔΣΑ  Αττικής (ΕΝΣΔΑ). 

  • Το τέλος ταφής για το έτος 2022 εκτιμάται στα 34.161.061 €, το ίδιο και η περιβαλλοντική εισφορά, σύνολο 68.322.122 €! Το ποσό αυτό θα αυξάνει κατά 5 ευρώ ανά τόνο Χρόνο  με το χρόνο.
    • Για το 2022 το τέλος ταφής αρχίζει από τα 20 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων που καταλήγουν στο «ΧΥΤΑ» Φυλής και «κλειδώνει» στα 55 ευρώ το 2027.
    • Η περιβαλλοντική εισφορά διαμορφώνεται, επίσης, στα 20 ευρώ ανά τόνο για το 2022 και «κλειδώνει» στα 35 ευρώ το 2025 με τις ποσότητες των τιμολογούμενων απορριμμάτων να απομειώνονται  ανάλογα με τη πρόοδο των δράσεων ανακύκλωσης.  

Τα χαράτσια αυτά,  εντάσσονται στο πλαίσιο της γενικότερης φοροεπιδρομής και στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων υπέρ των αναγκών του κεφαλαίου, μαζί με το παραπλανητικό και εξοντωτικό για τα λαϊκά στρώματα σύστημα “πληρώνω όσο πετάω”, ενώ προβλέπεται και η επιβολή πρόσθετων, κατά περίπτωση, φοροεισπρακτικών μέτρων σε βάρος της λαϊκής κατανάλωσης και αναψυχής.

  • Σε συνέχεια του τέλους της πλαστικής σακούλας που ο ΣΥΡΙΖΑ  επέβαλε, ακολουθεί από 1.1.2022 το τέλος επί παντός πλαστικού μικρο-υλικού, που συνοδεύει το σερβίρισμα ελαφρών φαγητών, καφέδων και αναψυκτικών. 

Τα ποσά, αυτά  έρχονται να τροφοδοτήσουν υποχρεώσεις του κρατικού προϋπολογισμού («Πράσινο Ταμείο», Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης – Ε.Ο.ΑΝ.) και μέσω αυτού τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, ντόπιων και ξένων, που έχουν ήδη αρχίσει να νέμονται την επεξεργασία απορριμμάτων.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των ΣΔΙΤ σε συνδυασμό με την τροφοδοσία των τσιμεντοβιομηχανιών με απορριμματικά καύσιμα,  για τα οποία πληρώνονται ακριβά και απο πάνω.  Ένα ακόμη αντιλαϊκό, αντιπεριβαλλοντικό επίτευγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που προωθεί τώρα παραπέρα η κυβέρνηση της ΝΔ με εμβληματική «καινοτομία» για τη χώρα είναι η καρκινογόνα καύση σε μονάδες αποτέφρωσης αποβλήτων.

Όλα αυτά  συμπληρώνονται με γενναίες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο ως ένα ακόμη «κίνητρο» υπέρ της πρόληψης, δήθεν, και της ανακύκλωσης.

Το ΚΚΕ, μαζί και οι  δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι με την Λαϊκή Συσπείρωση, επανειλημμένα έχει αναπτύξει τις θέσεις του για τη διαχείριση των αποβλήτων.

Στεκόμαστε απέναντι στις αντιλαϊκές «αρχές» και τους στόχους του κεφαλαίου, όπως αυτές αποτυπώνονται στα εκάστοτε Εθνικά και Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων  των αστικών κομμάτων , (ΕΝΣΔΑ και ΠΕΣΔΑ)

Θέση μας είναι ότι η διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία του λαού, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα.  Με ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό, πανελλαδικό και κατά περιφέρεια, με συγκεκριμένα κριτήρια καταλληλότητας και επιλογής, με προώθηση μιας ουσιαστικής ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, με ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, με σύγχρονες υποδομές, αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού που υπάρχει στη χώρα.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες να γίνει αυτό.  Εμπόδιο μπαίνει ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, το κυνήγι του κέρδους.

Λέμε ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, όχι στις ΣΔΙΤ και στις συμπράξεις  και παραχωρήσεις.

Λέμε ΟΧΙ στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη όπως θα γίνει και με το νέο χαράτσι.

Το κόστος των προγραμμάτων, εξοπλισμού και έργων για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και στην προστασία του περιβάλλοντος, να προέρχονται από κεντρικούς δημόσιους πόρους που θα τροφοδοτούνται από πρόσθετη  φορολόγηση του κεφαλαίου, στην προοπτική κατάργησης των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας.

Παλεύουμε για την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζόμενων στον τομέα αυτό χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Στο πλαίσιο αυτό αναδείχνουμε σήμερα την ανάγκη τα όργανα της τοπικής αλλά και της περιφερειακής διοίκησης να συζητήσουν και να απαντήσουν αγωνιστικά απέναντι στη νέα φοροεπιδρομή προβάλλοντας ως άμεση προτεραιότητα την απαίτηση να καταργηθούν άμεσα τα  χαράτσια του τέλους ταφής και της περιβαλλοντικής εισφοράς καθώς και όσα φορτώνονται στη λαϊκή κατανάλωση.-