Κυ. Ιούλ 7th, 2024

Αναστολή δραστηριοτήτων για 3 εβδομάδες – 800 ευρώ ενίσχυση για το Νοέμβριο

Κοινοποίηση ειδήσεων

«Αναλαμβάνω την ευθύνη των αποφάσεων αλλά τα επιστημονικά δεδομένα είναι αδιαπραγμάτευτα. Η επιθετική αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο 5ήμερο με υποχρεώνει να λάνω την απόφαση τώρα, η πίεση σε 15 ημέρες θα ήταν ανυπόφορη», τόνισε ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας τα πανεθνικά μέτρα που θα ισχύουν από το πρωί του Σαββάτου για 3 εβδομάδες.

Από το πρωί του Σαββάτου στις 6 αποφασίσαμε να ξαναμπούμε σε οριζόντιο καθεστώς αναστολής δραστηριοτήτων για 3 εβδομάδες που θα μοιάζει αλλά δεν θα είναι τελείως ίδιο, με το προηγούμενο, ανέφερε ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας ότι τα νηπιαγωγεία και τα  δημοτικά μένουν ανοικτά ενώ κλείνουν Γυμνάσια και Λύκεια.

Μεγάλη διαφορά είναι ότι η χρήση μάσκας σε όλες τις μετακινήσεις είναι υποχρεωτική, ενώ  επανενεργοποιούνται τα πενταψήφια SMS, επισημάνθηκε.

800 ευρώ ενίσχυση για όσους μπουν σε καθεστώς αναστολής εργασίας το Νοέμβριο, αντί 534 ευρώ, πέραν του δώρου Χριστουγέννων.

Ο πρωθυπουργός επίσης ανακοίνωσε ότι:

  • Επεκτείνονται κατά δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληγαν Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο.
  • Αμεσα εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ σε όλους του μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που υπολογίζονται σε 130 χιλιάδες

«Δεν υπάρχει περιθώριο σε αυτή τη συγκυρία για μικροπολιτικά πυροτεχνήματα. Η Ελλάδα ακόμη και τώρα τα έχει καταφέρει καλύτερα. Παρακαλώ η αμφισβήτηση να είναι στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης , όχι στα επιστημονικά δεδομένα, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Γιατί τώρα»

«Τις τελευταίες 5 ημέρες είδαμε επιθετική αύξηση, ενδεικτικά 10.000 κρούσματα, όταν από αρχή είχαμε λιγότερο από 50.000, ενώ παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες, στους διασωληνωμένους και άσχημη αναλογία εισαγωγών και εξιτηρίων. Αν συνεχίζαμε θα έπρεπε να υποδεχτούμε τις επόμενες ημέρες πάνω από 1000 ασθενείς με 150 στις ΜΕΘ. Αυτό το κύμα πρέπει να ανακόψουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ότι «50 ΜΕΘ μπορεί να γεμίσουν σε 3-4 ημέρες».

«Επιλέγω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα»

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έλαβαν ανάλογα μέτρα, αλλά η επιδημία είχε ήδη ξεφύγει. Εγώ δεν μπορώ να αναλάβω αυτήν την ευθύνη, επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Είμαι σίγουρος ότι θα μπορούμε να επιστρέψουμε σε έναν πιο ήπιο Δεκέμβριο, σε κάτι που θα μοιάζει με τα Χριστούγεννα για να ενισχυθεί η αγορά, πρόσθεσε.

«Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη οικονομική ανησυχία»

Ηταν χρέος μας να κρατήσουμε εφεδρείες. Η χώρα πάνω από 37 δισ. σε διαθέσιμα κι έχουμε πάλι τη δυνατότητα να στηρίξουμε όλους τους συμπολίτες μας με πρώτη μέριμνα εκείνους που είναι πιο αδύναμοι.

«Έχουμε όλα τα εφόδια να αμυνθούμε σε αυτή τη νέα πιο έντονη επίθεση της πανδημίας. Είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε και αυτή τη μάχη. Χρειάζεται να τη δώσουμε. Μέσα στο 2021, ελπίζω ότι τα νέα στο επίπεδο των εμβολίων θα είναι ενθαρρυντικά», κατέληξε ο πρωθυπουργός δίνοντας το λόγο στον Σωτήρη Τσιόδρα.