Πα. Μαρ 29th, 2024

Απασφάλισε η Τουρκία: Έκλεισαν τα στενά του Βοσπόρου

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η Τουρκία επικαλέστηκε και επίσημα την εξουσία της να κλείσει τα Δαρδανέλια και τον Βόσπορο σε όλα τα ξένα πολεμικά πλοία, περιορίζοντας τον στόλο των πολεμικών πλοίων που ήδη υπάρχει στην Μαύρη Θάλασσα.

Η ρωσική task force έχει παίξει μέχρι στιγμής περιορισμένο ρόλο στην εισβολή στην Ουκρανία, αλλά έχει βοηθήσει με τη συνεχιζόμενη επίθεση στη Μαριούπολη, την κατάληψη του νησιού Snake Island και τη σύλληψη ενός μικρού αριθμού ουκρανικών εμπορικών πλοίων.

Η Σύμβαση του Μοντρέ του 1936 εκχωρεί στην Τουρκία την δικαιοδοσία για την κυκλοφορία στον Βόσπορο και τα Δαρδανέλια. Στην καθημερινή λειτουργία των στενών, περιορίζει τις κινήσεις ορισμένων πολεμικών πλοίων προς και από τη Μαύρη Θάλασσα – ιδίως υποβρυχίων και αεροπλανοφόρων.

Η σύμβαση επιτρέπει επίσης στην Τουρκία να κλείνει την πλωτή οδό στα στρατιωτικά πλοία σε περιόδους πολέμου. Την Κυριακή, Τούρκοι αξιωματούχοι άρχισαν να αναφέρονται στη σύγκρουση στην Ουκρανία ως «πόλεμο» για πρώτη φορά, θέτοντας τις βάσεις για την ανακοίνωση της Δευτέρας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σε ομιλία του τη Δευτέρα ότι είναι «πολύ λυπημένος» για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Τουρκία έχει στενούς δεσμούς και με τα δύο έθνη και ο Ερντογάν είπε ότι, ενώ δεν μπορούσε να εγκαταλείψει τις σχέσεις μαζί τους, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την εξουσία της βάσει της Σύμβασης του Μοντρέ «με τρόπο για να αποτρέψει την κλιμάκωση της κρίσης Ρωσίας-Ουκρανίας».

“Εφαρμόσαμε ό,τι λέει η συνθήκη του Μοντρέ και θα το κάνουμε από εδώ και πέρα. Δεν έχει υπάρξει αίτημα για διέλευση από τα στενά μέχρι σήμερα”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στους δημοσιογράφους μετά την ομιλία τη Δευτέρα.

Επισήμως, η Τουρκία θα παραμείνει ουδέτερη στη σύγκρουση, αλλά οι αμυντικοί της δεσμοί με την Ουκρανία έχουν ήδη σημαντική επίδραση. Η τουρκική αμυντική εταιρεία Baykar Makina προμήθευσε τον ουκρανικό στρατό με το Bayraktar TB2, το γνωστό πλέον σε όλους μας ελαφρύ drone στο οποίο, σύμφωνα με την Τουρκιά τουλάχιστον, πιστώνονται τουλάχιστον 800 επιτυχημένες επιθέσεις στα τέσσερα χρόνια επιχειρησιακής ιστορίας του, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων που πραγματοποιήθηκαν πάνω από την Ουκρανία.