Τε. Απρ 24th, 2024

Αποσύρεται από τον επισκοπικό θρόνο ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στο γραφείο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος βρίσκεται η παραίτηση του Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ. Γερμανού.

Μετά από 41 χρόνια ποιμαντορίας, ο 90χρονος ιεράρχης, που βρίσκεται στον επισκοπικό θρόνο της Ηλείας από τον Οκτώβριο του 1981, αποφάσισε να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του και να αποσυρθεί.

Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, η παραίτησή του θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, η οποία θα συνεδριάσει -υπό τη νέα της σύσταση της 166ης Συνοδικής Περιόδου- στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου.

Στη συνέχεια, όπως προβλέπεται από τους εκκλησιαστικούς κανόνες, ο μητροπολιτικός θρόνος θα κηρυχθεί σε χηρεία και θα οριστεί Τοποτηρητής.

Πιθανότατα, τη θέση του Τοποτηρητή θα αναλάβει ο ίδιος ο κ. Γερμανός, όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις σχολαζόντων ιεραρχών.

Η διαδοχή και ο… όρος του Γερμανού

Αφού η Μητρόπολη κηρυχθεί σε χηρεία, ο νέος Μητροπολίτης θα εκλεγεί από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία θα συνέλθει το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Εκτός από τη Μητρόπολη Ηλείας, οι 81 Μητροπολίτες θα πρέπει να εκλέξουν και για τις υπόλοιπες τρεις χηρεύουσες Μητροπόλεις, τη Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως, της Δράμας και της Αιτωλοακαρνανίας, η οποία πιθανότατα θα διχοτομηθεί.

Παρά το γεγονός ότι ο διάδοχος του κ. Γερμανού θα εκλεγεί από την Ιεραρχία, ο ίδιος δεν παρέλειψε στην επιστολή παραίτησής του να «δείξει» τον διάδοχό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες από εκκλησιαστικές πηγές, ο ποιμανάρχης αναφέρει – με ευγενικό τρόπο – τη θέλησή του να τον αντικαταστήσει ο επί πολλά χρόνια βοηθός του, Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος.

Παρόλα αυτά την τελική απόφαση θα τη λάβουν οι Μητροπολίτες, ενώ καθοριστικό ρόλο θα παίξουν και οι προθέσεις του ίδιου του προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας για τη στελέχωση των μητροπόλεων που είναι σε χηρεία.

Πηγή: tempo24.news