Τε. Ιούν 26th, 2024

Αρκαδία: Tα λείψανα του ήρωα Τάσου Κ. Κρατημένου στη γη της Γορτυνίας

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας, έγινε στο Καλονέρι Λαγκαδίων, του δήμου Γορτυνίας, η τελετή ταφής των λειψάνων του Έλληνα, αγωνιστή, Ανθυπασπιστή Πεζικού, Τάσου Κ. Κρατημένου, που έπεσε υπερασπιζόμενος την Πύλη της ΕΛΔΥΚ, στα γεγονότα της Κύπρου, το 1974.

Η Εξόδιος Ακολουθία τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας, στο Καλονέρι (ιδιαίτερη πατρίδα του ήρωα) απ’ τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλόπολης, κ.κ. Νικηφόρο.

Το παρών, έδωσαν οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της περιοχής, καθώς και πλήθος κόσμου.

Το στρατιωτικό άγημα της 4ης Μεραρχίας Πεζικού, απέδωσε τιμές.

Την εκδήλωση επαναπατρισμού των οστών και ταφής αυτών, οργάνωσε η οικογένεια του ήρωα της Κύπρου, ο δήμος Γορτυνίας και η Διοίκηση της ΙV Mεραρχίας Πεζικού ” Πελοπόννησος ” – Διοίκησης Κέντρων.

Tα λείψανα του ήρωα Τάσου Κ. Κρατημένου στη γη της Γορτυνίας

Παρευρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, o Βουλευτής Λακωνίας κος Νεοκλής Κρητικός, ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Χρήστος Λαμπρόπουλος, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ο αναπληρωτής αρχηγός διπλωματικής αποστολής Κωνσταντίνος Νεόφυτος,  ο Διοικητής της IV Μεραρχίας Πεζικού «Πελοπόννησος» – Διοίκησης Κέντρων (ΔΙΚΕ) Υποστράτηγος κος Απόστολος Τσουλουβής, ο Αντιδήμαρχος Καλαμάτας Γιώργος Φάβας, ο πρόεδρος της Νέας Δεξιάς Φαήλος Κρανιδιώτης, εκ μέρους του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγωνιστών Κύπρου ο Αντώνης Δούλας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Νικολάου, ο Διευθυντής του Πολεμικού Μουσείου Σμήναρχος Δημήτρης Φωτόπουλος.

Ο Λαγκαδινός ήρωας, οπλοπολυβολητής, Τάσος Κρατημένος, σκοτώθηκε απ’ τους εισβολείς, στην Κύπρο, στις 16 Αυγούστου του 1974, υπερασπιζόμενος, με σθένος την Πύλη του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ, ενώ, παράλληλα, επιχειρούσε να μετακινήσει, σε ασφαλέστερη θέση, δύο τραυματίες στρατιώτες του λόχου του.

Σχεδόν, 50 χρόνια, μετά, ύστερα από πρόσφατη γνωστοποίηση της ταυτότητάς του, με τη μέθεδο του DNA, τα οστά του, επέστρεψαν στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε, στη Γορτυνιακή γη.

Tα λείψανα του ήρωα Τάσου Κ. Κρατημένου στη γη της Γορτυνίας

ertnews.gr