Σα. Απρ 27th, 2024

Αρχαία Τενέα: Η Τροία της Ελλάδας (video-φωτό)

Κοινοποίηση ειδήσεων

H… Τροία της Ελλάδας εντυπωσιάζει με τα ευρήματά της και προκαλεί παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Ο εντοπισμός της αρχαίας Τενέας στο Χιλιομόδι Κορινθίας συμπεριλαμβάνεται στο top 5 των σημαντικότερων αρχαιολογικών ανακαλύψεων του 2018 και όχι άδικα.

Σύμφωνα με τον μύθο, οι πρώτοι κάτοικοι της Τενέας ήταν Τρώες αιχμάλωτοι τους οποίους ο Αγαμέμνονας μετέφερε στην περιοχή μετά την πτώση της Τροίας για τη φύλαξη των Μυκηνών και του Αργους. Εκτός από την Τενέα, και η Ρώμη θεωρείται πως ιδρύθηκε από Τρώες φυγάδες που έφτασαν εκεί υπό τον Αινεία, γιο του Αγχίση και της Θεάς Αφροδίτης, αδελφό του Λύρου και συγγενή του βασιλιά της Τροίας Πριάμου, με βάση την ελληνική και τη ρωμαϊκή μυθολογία.

Η Τενέα ήταν αρχαία πόλη των Κορινθίων και η κυριότερη στην περιοχή που σήμερα εντοπίζεται το χωριό Χιλιομόδι. Ως πρώτοι κάτοικοι της περιοχής, θεωρούνται Τρώες, αιχμάλωτοι, τους οποίους ο Αγαμέμνονας άφησε να χτίσουν οικισμό στην περιοχή. Ο Παυσανίας, στις περιηγήσεις του αναφέρει πως στην Τενέα υπήρχε ιερό της Ειλειθυίας, θεάς της γέννησης, ενώ ο Στράβωνας αναφέρει τη ύπαρξη ιερού, αφιερωμένο στον Απόλλωνα. Λίγα απομεινάρια της αρχαίας πόλης εντοπίζονται μεταξύ Χιλιομοδίου και Κλένιας, ενώ στην περιοχή έχει ανασκαφεί και εργαστήριο της ρωμαϊκής εποχής, θεμέλια οικοδομημάτων, ίχνη αρχαίου τείχους και κίονες.

Αναμφισβήτητα, το σημαντικότερο εύρημα της περιοχής είναι ο Απόλλων της Τενέας, ή αλλιώς Κούρος της Τενέας. Το περίφημο άγαλμα του 6ου π.Χ. αιώνα, το οποίο ανασκάφηκε το 1854. Πρόσφατα βρέθηκαν δύο ακόμα Κούροι, σε θέση όπου αποκαλύφθηκε εκτεταμένο νεκροταφείο, το οποίο διασχίζει αρχαία οδός και χρονολογείται τον 6ο, 5ο και 4ο αιώνα π.Χ. Οι δύο νεοανακαλυφθέντες Κούροι σήμερα βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου.

Σε απότομη πλαγιά στην Κλένια ανακαλύφθηκε σπηλαίο ιερό, ίσως το σημαντικότερο της αρχαίας Κορινθίας. Τα ευρήματα χρονολογούνται από τη νεολιθική ως και τη ρωμαϊκή εποχή, ενώ τα όστρακα είναι της μεσοελλαδικής και κλασικής εποχής.

Μπορείτε να επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο του αρχαίου Λατομείου, στο χωριό Άγιος Βασίλειος. Οι αρχαιολόγοι τοποθετούν τη χρήση του λατομείο από τον 5ο  έως τον 3ο αιώνα π.Χ., ενώ κοντά στο χωριό θα βρείτε κατάλοιπα του Αδριάνειο Υδραγωγείου.

eksakafes
Η σαρκοφάγος του Χιλιομοδίου: το μοναδικό διασωθέν εύρημα ζωγραφικής έγχρωμης παράστασης του 6ου π.Χ. αιώνα φτιαγμένη από ντόπιο κορινθιακό πωρόλιθο που φέρει κάλυμμα, το εσωτερικό του οποίου διακοσμείται με μοναδική ζωγραφική παράσταση δύο λεόντων -με ζωηρά χρώματα- επάνω από ανθέμιο. Ηρθε στο φως το 1984 προμηνύοντας τον θησαυρό της αρχαίας Τενέας

Ο Κούρος του… Mονάχου που άρπαξε ο Αυστριακός πρέσβης

Μέχρι πρότινος η ύπαρξη της αρχαίας Τενέας ήταν γνωστή από ιστορικές πηγές και επιγραμματικές μαρτυρίες παλαιότερων και σύγχρονων μελετητών, αλλά και από υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας. Στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου εκτίθεται από το 1854 ο φημισμένος Κούρος της Τενέας, ένα αριστουργηματικό έργο γλυπτικής τέχνης που βρέθηκε το 1846 κοντά στο χωριό Αθίκια Κορινθίας. Οπως λέει η κυρία Κόρκα, πρόσφατα αποκαλύφθηκε πως πίσω από την αρπαγή και τη μεταφορά του αγάλματος στο εξωτερικό -σε μια εποχή που ήδη στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος υπήρχε νομοθεσία περί αρχαιοτήτων- βρισκόταν ο τότε πρέσβης της Αυστρίας στην Ελλάδα. Διαχρονικά η περιοχή βρέθηκε στο στόχαστρο κυκλωμάτων αρχαιοκαπηλίας. Το 2010 Αστυνομία και υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού κατέσχεσαν και διέσωσαν δύο κούρους, οι οποίοι σήμερα εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο Κορίνθου, ενώ σε γερμανικά και αμερικανικά μουσεία έχουν εντοπιστεί αγγεία εξαιρετικής τεχνοτροπίας και ποιότητας που αποδεδειγμένα προέρχονται από την Τενέα.

kouros1
Ο περίφημος Κούρος της Τενέας που εκτίθεται στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου από το 1854. Ηρθε στο φως το 1846 κοντά στο χωριό Αθίκια Κορινθίας και μεταφέρθηκε στο εξωτερικό χάρη στις προσπάθειες του τότε πρέσβη της Αυστρίας στη νεοσύστατη Ελλάδα

 
Από το 1984

Οι ανασκαφές στο Χιλιομόδι ξεκίνησαν το 2013, όμως η κυρία Κόρκα δεν ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκε στην περιοχή. Το 1984, στο ξεκίνημα της καριέρας της, έφερε στο φως σαρκοφάγο του 6ου αιώνα π.Χ., φτιαγμένη από ντόπιο κορινθιακό πωρόλιθο που φέρει κάλυμμα, το εσωτερικό του οποίου διακοσμείται με μοναδική ζωγραφική παράσταση δύο λεόντων -με ζωηρά χρώματα- επάνω από ανθέμιο. Η σαρκοφάγος του Χιλιομοδίου αποτελεί μοναδικό διασωθέν εύρημα ζωγραφικής έγχρωμης παράστασης που χρονολογείται από την αρχαϊκή εποχή.

eksakafes1