Πε. Μαρ 28th, 2024

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΗΛΕΙΑΣ κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΣΤΟ ΧΕΛΥΔΟΡΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χελυδορέου Κορινθίας λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Αθανάσιος και ετέλεσε το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του μακαριστού Ιεροψάλτου και οικογενειακού του φίλου Νικολάου Μπούζα.

Στο κήρυγμα του ο άγιος Ηλείας ευχαρίστησε τον σεπτό Ποιμενάρχη μας κ. Διονύσιο για την κυριαρχική του άδεια, αναφερόμενος και δι’ ολίγον στην κοινή τους πορεία στην διακονία της Εκκλησίας μας. Στην συνέχεια ανέλυσε την Ευαγγελική περικοπή και συγκεκριμένα το χωρίο: «Συγκαλεσάμενος δὲ τοὺς δώδεκα μαθητὰς αὐτοῦ ἔδωκεν αὐτοῖς δύναμιν καὶ ἐξουσίαν ἐπὶ πάντα τὰ δαιμόνια καὶ νόσους θεραπεύειν· καὶ ἀπέστειλεν αὐτοὺς κηρύσσειν τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ καὶ ἰᾶσθαι τοὺς ἀσθενοῦντας» (Λουκ. θ΄, 1-2). Ο Κύριος μας δίδαξε την ύπαρξη μιας άλλης ζωής, της αιωνίου ζωής, στην Βασιλεία Του. Στον κόσμο αυτό είμαστε πάροικοι, ζούμε με την προοπτική της αιωνιότητας. Ως Χριστιανοί, προκειμένου να ενωθούμε μαζί Του και να κληρονομήσουμε την Βασιλεία Του, οφείλουμε να «γκρεμίσουμε» τον παλαιό εαυτό μας και να απομακρύνουμε κάθε τι που μολύνει και τραυματίζει την ψυχή μας. Η αναγνώριση των πτώσεων και των ελλείψεων μας είναι η θεραπεία, που θα μας οδηγήσει στον Παράδεισο, όπου θα βλέπουμε τον Θεό, όπως οι Άγιοι Μαθητές Του είδαν τον Χριστό στην Μεταμόρφωσή Του. Αυτή την Βασιλεία των Ουρανών κήρυτταν οι Άγιοι Απόστολοι, αυτή την Βασιλεία των Ουρανών κηρύττει η Εκκλησία μας αποκαλύπτοντας σ’ εμάς αυτές τις αλήθειες. Αυτές τις αλήθειες, ζώντας μέσα στην Εκκλησία του Θεού, διδάχθηκε και δίδασκε, μέσω της ψαλτικής του τέχνης και ο αείμνηστος Νικόλαος Μπούζας, που ευχόμαστε ο Κύριος να τον αναπαύσει κοντά Του και να παρηγορεί τους οικείους του.

Πριν την απόλυση της Θ. Λειτουργίας ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Αρκάδιος Ραζνύ, ως Εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου ευχαρίστησε τον νεοεκλεγέντα Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας για την ευλογητή παρουσία του στην Ι. Μητρόπολή μας και του ευχήθηκε με σεβασμό καλή και μακροημερεύουσα Ποιμαντορία!