Τε. Απρ 24th, 2024

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ Ι. ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ 

Κοινοποίηση ειδήσεων

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τέλεσε χθες Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2023, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος, στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου Κορίνθου πλαισιούμενος από του Ιερείς του Ι. Ναού.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του ανέλυσε την Ευαγγελική περικοπή που αναφέρεται στην θεραπεία των δέκα λεπρών τονίζοντας ότι από τους δέκα, που θεραπεύτηκαν, μόνον ένας κι αυτός «ἀλλογενὴς» επέστρεψε «δοῦναι δόξαν τῷ Θεῷ».  Όλα τα θαύματα προερχόμενα από τον Θεό επιτελούνται και με την συμμετοχή του ανθρώπου και κυρίως της Πίστεώς του, αφού ο Κύριος καταλήγει στην συγκεκριμένη περικοπή «ἡ πίστις σου σέσωκέ σε» (Λουκ. ιζ’,19). Ο Κύριος κατά την διάρκεια της επιγείου Του ζωής, πλήρης αγάπης και φιλανθρωπίας, έψεξε του υποκριτάς και τους αχαρίστους. Ενώ είναι πολύ δύσκολο, γι’ αυτόν που προσφέρει και ευεργετεί, να μην ακούει ποτέ το «ευχαριστώ», ο Κύριος μας δίδαξε ότι όταν προσφέρουμε με αγάπη και από την καρδιά μας δεν πρέπει ποτέ να επιζητούμε την ανταπόδοση. Αποτελεί όμως ταυτόχρονα καθήκον του ευεργετημένου να ευχαριστεί τον ευεργέτη του. Αυτό όμως επιτυγχάνεται με την προϋπόθεση της Πίστεως, δηλαδή, της εμπιστοσύνης μας στον Θεό και την αγάπη προς τον άνθρωπο, που πηγάζει από την αγάπη προς τον Θεό αλλά για να τα διαθέτει αυτά κάποιος πρέπει πρώτα να τα διδαχθεί. Επομένως, οι γονείς, το σχολείο και η κοινωνία φέρουν μεγάλη ευθύνη προκειμένου να προετοιμάζουν τους νέους ώστε να μην γίνονται αχάριστοι σε όσα τους προσφέρονται είτε υλικά είτε πνευματικά.

Ολοκληρώνοντας επεσήμανε ότι οφείλουμε όλοι να είμαστε ευγνώμονες, να αποφεύγουμε την αχαριστία, να δοξάζουμε τον Θεό και να τιμούμε τους ευεργέτες μας, αφού κατά την Αγία Γραφή «τοὺς δοξάζοντάς με δοξάσω» ( Α΄ Βασιλ. β΄30) !