Πα. Απρ 26th, 2024

Βασιλική Ράλλη: Έγινε καλόγρια στα 100 της χρόνια! (video-εικόνες)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στα 100 της χρόνια η Βασιλική Ράλλη, από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής έγινε Μοναχή με το όνομα αδελφή Ειρήνη.

Μια περιπετειώδης διαδρομή από την Μικρά Ασία έως την Λέσβο είναι η μυθιστορηματική ζωή της Βασιλικής Ράλλη, η οποία σε ηλικία 100 ετών έγινε μοναχή.

Η καταγόμενη από το Μοσχονήσι της Μικράς Ασίας Βασιλική, γεννήθηκε στη Λουτρόπολη Θερμής, όταν η μητέρα της έφτασε πέντε μηνών έγκυος στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 1922, με την μικρασιατική καταστροφή. Την ιστορία της μητέρας της αφηγείται η κόρη της Αγγελική Ράλλη, καθηγήτρια γλωσσολογίας στο πανεπιστήμιο Πατρών.

«Ο παππούς μου χάθηκε όταν τον έμεινε αιχμάλωτος των Τούρκων σε στρατόπεδο και η γιαγιά μου τον είχε για νεκρό. Γέννησε την μητέρα μου σε ένα σπίτι στην Λέσβο, όπου διέμεναν εννέα οικογένειες προσφύγων. Παρά τις στερήσεις και τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες η μητέρα της σπούδασε στο Ανώτερο Παρθεναγωγείο και την Γαλλική Σχολή της Μυτιλήνης. Από μικρή είχε έφεση στα γράμματα και τις γλώσσες. Η μητέρα μου έγραφε ποιήματα από μικρή, αλλά ξεκίνησε να γράφει βιβλία κυρίως με τις μνήμες της οικογενείας της από την Μικρά Ασία στα 63 της χρόνια». Η κ. Ράλλη ομολογεί ότι η μητέρα της την ώθησε στα γράμματα και σε εκείνη οφείλει ότι έγινε καθηγήτρια πανεπιστημίου.

Βρισκόταν πάντα κοντά στην εκκλησία και αυτό που ώθησε την 100χρονη να γίνει μοναχή είναι η βαθιά της πίστη. Ωστόσο, ένα γεγονός στάθηκε καταλυτικό στην ιστορία. Ένα κτήμα που περιήλθε στην ιδιοκτησία της γιαγιά της Αγγελικής ως ανταλλάξιμη περιουσία, δόθηκε προίκα στην μητέρα της κ. Ράλλη. Το 1959 εκείνη αποφάσισε να κτίσει ένα εκκλησάκι, για να εκπληρώσει ένα τάμα της μητέρας της. Κατά τις ανασκαφικές εργασίες έπεσαν στον τάφο του αγίου Ραφαήλ, που έως τότε αγνοείτο. Έκτοτε άρχισαν τα θαύματα και έγινε η ανεύρεση των δυο εκκλησιών κτισμένων η μία επάνω στην άλλη. Ο σημερινός ναός του αγίου Ραφαήλ βρίσκεται στο ανωτέρω ελαιόκτημα, που δόθηκε άτυπη δωρεά στην μητρόπολη.

Την δεκαετία του ΄60 η μητέρα της κ. Ράλλη σε όνειρο είχε δει ότι στο τέλος του βίου της θα ενδυόταν το μοναχικό σχήμα και θα ονομαστεί αδελφή Ειρήνη. Σε εκπλήρωση εκείνου του ονείρου προσχώρησε τώρα στον μοναχισμό, αφού σταμάτησε να ταξιδεύει προ διετίας, δηλαδή σε ηλικία 98 ετών. Ένα από τα ταξίδια της ήταν στο Άλμπανι των ΗΠΑ όπου έμαθε ότι τελικά κατέληξε και πέθανε ο πατέρας της 100χρονης, Νικόλαος Μαραγκός, και ο οποίος μέσα στον χαμό του ΄22 νόμιζε πως η οικογένειά του σκοτώθηκε. Μια ζωή σαν παραμύθι, με συμπτώσεις και γεγονότα που ξεφεύγουν από την συνήθη αφήγηση.

Οι ιστορίες της χαμένης πατρίδας τη συνόδεψαν σε όλη της τη ζωή, πράγμα που σημείωσε και ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος που έκανε την κουρά σε μοναχή της αιωνόβιας Μικρασιάτισσας. Χαρακτηρίζοντας «τιμή στα 100 χρόνια από τον ξεριζωμό της Μικρασίας την ομολογία πίστης μέσα από την κουρά της αδελφής Ειρήνης».

Πηγή: ertnews.gr, vimaorthodoxias.gr