Τρ. Απρ 30th, 2024

Βιετνάμ: Δισεκατομμυριούχος καταδικάστηκε σε θανατική ποινή για απάτη 44 δισ. δολ.

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σε θανατική ποινή καταδικάστηκε από δικαστήριο της Βιετνάμ η 67χρονη επιχειρηματίας Τρουνγκ Μάι Λαν, για υπόθεση απάτης ύψους 44 δισ. δολαρίων (περίπου 41 δισ. ευρώ).

Αρνείται τις κατηγορίες

Η 67χρονη δισεκατομμυριούχος, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των ακινήτων, κατηγορείται ότι μαζί με συνεργούς της απέσπασαν μεγάλα ποσά μέσω παράνομων δανείων προς εικονικές εταιρείες από την Saigon Commercial Bank, την οποία φέρεται να ήλεγχε μέσω δεκάδων πληρεξουσίων. Η ίδια, πάντως, αρνείται τις κατηγορίες.

Ο κατάλογος των κατηγορουμένων περιλάμβανε πρώην αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας, πρώην μέλη της κυβέρνησης καθώς και στελέχη της εμπλεκόμενης τράπεζας. Ο εισαγγελέας ζήτησε την ποινή του θανάτου μόνο για την Τρουόνγκ, η οποία θεωρείτο εγκέφαλος της επιχείρησης.

Καλείται να επιστρέψει 27 δισ. δολ.

Βάσει της απόφασης του δικαστηρίου και όπως αναφέρει το BBC, η 67χρονη καλείται να επιστρέψει 27 δισ. δολάρια, ποσό που πάντως, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ενδέχεται να μην ανακτηθεί ποτέ.

Όπως αναφέρει το BBC, ορισμένοι εκτιμούν ότι η θανατική ποινή επιβλήθηκε προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην επιχειρηματία, ώστε να συνδράμει στον εντοπισμό των χαμένων δισεκατομμυρίων.

naftemporiki.gr