Τρ. Μάι 7th, 2024

«Βράζει» η Μέση Ανατολή – Ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ισραήλ και Συρίας

Streaks of light are seen as Israel's Iron Dome anti-missile system intercept rockets launched from the Gaza Strip, as seen from Ashkelon, April 7, 2023. REUTERS/ Amir Cohen

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά των δυνάμεων του Ισραήλ στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ανακοίνωσε σήμερα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Ο ‘Αχεντ Σαλίμ, 20 ετών, σκοτώθηκε από σφαίρες της (ισραηλινής) «κατοχής» στο στήθος και στην κοιλιά, στην περιοχή Αζούν, κοντά στην πόλη Καλκίγια, κατά τη διάρκεια συμπλοκής μεταξύ στρατιωτών και ομάδας Παλαιστινίων, σύμφωνα με τη σύντομη ανακοίνωση του υπουργείου, στην οποία δεν δίνονται περισσότερα στοιχεία.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει απαντήσει επί τους παρόντος σε αίτημα να σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες. Το περιστατικό σημειώνεται έπειτα από αρκετές ημέρες βίας στη Μέση Ανατολή.

Το βράδυ της Παρασκευής, επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο Τελ Αβίβ στοίχισε τη ζωή σε έναν Ιταλό και προκάλεσε τον τραυματισμό επτά ανθρώπων, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία.

Νωρίτερα την Παρασκευή, δύο Ισραηλινοβρετανές αδελφές σκοτώθηκαν σε άλλη παλαιστινιακή επίθεση, στη Δυτική Όχθη, κατεχόμενο από το Ισραήλ παλαιστινιακό έδαφος από το 1967.

Το Ισραήλ είχε πραγματοποιήσει προηγουμένως πλήγματα στοχεύοντας υποδομές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και στο νότιο Λίβανο, σε αντίποινα για την εκτόξευση δεκάδων ρουκετών εναντίον του εδάφους του.

Η νέα έξαρση βίας σημειώνεται μετά τη βίαιη εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στο τέμενος Αλ-‘Ακσα στην Ιερουσαλήμ την Τετάρτη, εν μέσω του Ραμαζανιού, η οποία προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων και καταδίκη.

«Ανταλλαγή» πυραύλων με τη Συρία 

Τρεις ρουκέτες εκτοξεύθηκαν χθες το βράδυ από τη Συρία προς το Ισραήλ, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Μια από τις ρουκέτες «έπεσε σε ένα έρημο μέρος στο νότιο τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν», περιοχή που έχει προσαρτήσει το Ισραήλ, ανέφερε ο στρατός σε σύντομη ανακοίνωση, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen είχε μεταδώσει πως οι Ταξιαρχίες Αλ Κουντς (σ.σ. ο ένοπλος βραχίονας της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ) ανέλαβαν την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών προς τα υψίπεδα του Γκολάν.

Το ισραηλινό πυροβολικό έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες εδάφη της Συρίας σε αντίποινα για τις ρουκέτες.

«Το πυροβολικό έπληξε την περιοχή της Συρίας από την οποία εκτοξεύτηκαν ρουκέτες προς το ισραηλινό έδαφος», αναφέρει η λακωνική ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού. Εκτοξεύτηκαν συνολικά έξι ρουκέτες, σύμφωνα με την ίδια πηγή, με αποτέλεσμα να ηχήσουν προειδοποιητικές σειρήνες σε διάφορες τοποθεσίες.

Αναφορές για εκρήξεις στα περίχωρα της πρωτεύουσας Δαμασκού, μετέδωσαν τα ξημερώματα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στη Συρία. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters, onalert.gr