Τε. Ιούν 26th, 2024

Βρετανία: Ξεκίνησε η χορήγηση εξατομικευμένων εμβολίων κατά του καρκίνου

Κοινοποίηση ειδήσεων

Χιλιάδες ασθενείς θα αποκτήσουν πρόσβαση σε εξατομικευμένα εμβόλια κατά του καρκίνου στο πλαίσιο μιας δοκιμής του NHS (Βρετανικό ΕΣΥ), σύμφωνα με το BBC.

Το νέο πρόγραμμα του NHS England στοχεύει στην επιτάχυνση της έρευνας για τα εξατομικευμένα εμβόλια, και βασίζεται σε μια υπηρεσία «αντιστοίχισης» που ονομάζεται Cancer Vaccine Launch Pad (CVLP), και η οποία μπορεί να αντιστοιχίσει ασθενείς με τις κατάλληλες δοκιμές.

Το NHS ανακοίνωσε την Παρασκευή το γεγονός της πρώτης χορήγησης εξατομικευμένου εμβολίου σε καρκινοπαθή:

Πρόκειται για ένα είδος ανοσοθεραπείας που ενισχύει το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού για να το βοηθήσει να βρει και να καταστρέψει τον καρκίνο.

Η Μονάδα Κλινικών Δοκιμών του Σαουθάμπτον (SCTU), που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, έχει επιλεγεί για τη διαχείριση του έργου.

Τα εμβόλια χρησιμοποιούν τεχνολογία mRNA, ανάλογη αυτής που χρησιμοποιήθηκε στα εμβόλια για τον Covid. Έχουν σχεδιαστεί για να προετοιμάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να αναγνωρίζει και να καταστρέφει τυχόν εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα και να μειώνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου.

Ο 55χρονος Elliot Pfebve είναι ο πρώτος ασθενής που υποβάλλεται σε θεραπεία με εξατομικευμένο εμβόλιο κατά του καρκίνου του εντέρου στην Αγγλία. Έκανε το εμβόλιο στο νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ.

Ο κλινικός διευθυντής της SCTU, καθηγητής Simon Crabb, δήλωσε ότι το νέο πρόγραμμα «θα φέρει σε επαφή διαφορετικούς ακαδημαϊκούς και βιομηχανικούς εταίρους που αναπτύσσουν εμβόλια κατά του καρκίνου και θα επιτρέψει στους ασθενείς σε όλη την Αγγλία να έχουν πρόσβαση σε δοκιμές θεραπειών που μπορεί να μην αποτελούσαν προηγουμένως επιλογή γι’ αυτούς».

Τα εμβόλια δημιουργούνται με την ανάλυση του όγκου ενός ασθενούς και τη χρήση αυτών των πληροφοριών για τη δημιουργία ενός εμβολίου προσαρμοσμένου στο συγκεκριμένο άτομο.

Ο καθηγητής Gareth Griffiths, διευθυντής του SCTU του Cancer Research UK, δήλωσε: «Τα εμβόλια κατά του καρκίνου έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τη νόσο, ιδίως για τους καρκίνους εκείνους όπου οι θεραπευτικές επιλογές είναι επί του παρόντος περιορισμένες ή πολύ απαιτητικές για τον οργανισμό των ασθενών».