Σα. Απρ 27th, 2024

Γάζα: Υγειονομικοί απήχθησαν και υπέστησαν βασανιστήρια από τις IDF – Αποκάλυψη BBC (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Δεκάδες υγειονομικοί στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς απήχθησαν από τις IDF, μεταφέρθηκαν εκτός Γάζας όπου υπέστησαν βασανιστήρια και κάποιοι από αυτούς αγνοούνται ακόμα. Τα όσα συνέβησαν τον Φεβρουάριο κατά την επιδρομή του στρατού στο νοσοκομείο επαληθεύει το BBC μέσα από μαρτυρίες θυμάτων, βίντεο και φωτογραφίες.

Εικόνες Παλαιστινίων υπό κράτηση, ημίγυμνων με δεμένα μάτια και χέρια έχουν κάνει ξανά τον γύρο του κόσμου στους πέντε μήνες πολέμου στη Γάζα, με το Ισραήλ να κατηγορείται για παραβίαση του ανθρωπιστικού δικαίου.

Οι περιγραφές των θυμάτων – κάποιοι από αυτούς μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας στο βρετανικό μέσα – είναι σοκαριστικές. Τους κράτησαν για μέρες, τους εξευτέλισαν, τους ξυλοκόπησαν, τους περιέλουσαν με κρύο νερό και τους ανάγκασαν να γονατίσουν σε άβολες θέσεις για ώρες.

Πλάνα που τραβήχτηκαν κρυφά στο νοσοκομείο στις 16 Φεβρουαρίου, την ημέρα που οι IDF συνέλαβαν τους γιατρούς, κοινοποιήθηκαν στο BBC.

Σε αυτά φαίνεται μία σειρά από άνδρες γυμνούς, μόνο με τα εσώρουχά τους μπροστά από το κτίριο έκτακτης ανάγκης του νοσοκομείου, στα γόνατα με τα χέρια πίσω από τα κεφάλια τους. Ιατρικές ρόμπες βρίσκονται μπροστά σε κάποιους από αυτούς.

«Όποιος προσπάθησε να κουνήσει το κεφάλι του ή να κάνει οποιαδήποτε κίνηση χτυπήθηκε», δήλωσε στο BBC ο γενικός διευθυντής του νοσοκομείου, Δρ Atef Al-Hout. «Τους άφησαν για περίπου δύο ώρες σε αυτή την επαίσχυντη θέση».

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε στο BBC: «Κατά κανόνα, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σύλληψης, είναι συχνά απαραίτητο για τους υπόπτους τρομοκρατίας να παραδίδουν τα ρούχα τους έτσι ώστε αυτά να μπορούν να ερευνηθούν και να διασφαλιστεί ότι δεν κρύβουν εκρηκτικά γιλέκα ή άλλα όπλα».

Το ιατρικό προσωπικό είπε ότι στη συνέχεια οι άνδρες μεταφέρθηκαν σε ένα κτίριο του νοσοκομείου, ξυλοκοπήθηκαν και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε ένα κέντρο κράτησης, ενώ παρέμεναν γυμνοί.

Ένας ειδικός στο ανθρωπιστικό δίκαιο δήλωσε ότι το βίντεο και οι μαρτυρίες των υγειονομικών «περνούν ξεκάθαρα στην κατηγορία της σκληρής και απάνθρωπης μεταχείρισης»

Ο Δρ Abu Sabha, ο 26χρονος πρόσφατα ειδικευμένος γιατρός και εθελοντής γιατρός στο Nάσερ, μίλησε δημόσια για τη μεταχείρισή του κατά τη διάρκεια της κράτησής του χρησιμοποιώντας τον όρο βασανιστήρια. Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων πρόκειται για βασανιστήριο το να αναγκάζει κανείς τους κρατούμενους να στέκονται όρθιοι για ώρες χωρίς διακοπή.

Δήλωσε ακόμα ότι άλλες τιμωρίες που επιβλήθηκαν στους κρατούμενους περιλάμβαναν το να ξαπλώνουν μπρούμυτα για παρατεταμένες περιόδους και να καθυστερούν τα γεύματά τους.

Ασθενείς με δεμένα χέρια

Οι γιατροί που παρέμειναν στο Νάσερ λένε ότι η επιχείρηση των IDF στο νοσοκομείο τους εμπόδισε από το να φροντίσουν τους ασθενείς. Όταν ο ισραηλινός στρατός ανέλαβε τον έλεγχο, σχεδόν 200 ασθενείς νοσηλεύονταν εκεί, πολλοί από αυτούς «κλινήρεις», συμπεριλαμβανομένων έξι μέσα στη ΜΕΘ, σύμφωνα με τον Δρ Hout, τον γενικό διευθυντή.

Σε κάποιους από τους γιατρούς επετράπη να παραμείνουν στο νοσοκομείο. Ορισμένοι ασθενείς είχαν τεθεί υπό κράτηση κατά τη διάρκεια της επιδρομής, σύμφωνα με τον Δρ Hout.

Σε ένα βίντεο που τραβήχτηκε από αυτόπτη μάρτυρα και επαληθεύτηκε από το BBC, στρατιώτες των IDF σπρώχνουν δύο νοσοκομειακά κρεβάτια και τα χέρια των επιβαινόντων είναι υψωμένα πάνω από τα κεφάλια τους, δεμένα με tire up.

Σε διαφορετικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν από τις IDF, οι άνθρωποι φαίνονται ξαπλωμένοι σε κρεβάτια στους χώρους του νοσοκομείου με τα χέρια τους δεμένα σε παρόμοια ανυψωμένη θέση. Για αυτούς τους ανθρώπους δεν υπάρχει καμία επιπλέον πληροφορία, ούτε για το ποιοι είναι ούτε για την τύχη τους.

Ο στρατός είπε στο βρετανικό μέσο ότι οι ασθενείς που δεν ήταν ύποπτοι για τρομοκρατία δεν είχαν δεμένα χέρια.

Στην πάνω φωτογραφία στιγμιότυπο από τις IDF/ Στην κάτω εικόνα στιγμιότυπο που εξασφάλισε το BBC με ασθενείς με δεμένα χέρια

in.gr