Πε. Μάι 2nd, 2024

Γερμανία: Ανήσυχες οι υπηρεσίες πληροφοριών για τον βραχίονα του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν

A woman walks in front of a police car at the Alexander Square in Berlin, Germany, Thursday, Feb. 4, 2016. German police say they have conducted raids in several regions and arrested three people in an investigation of four Algerian men who are suspected of planning attacks in Germany and having ties to the Islamic State group. Berlin police said in a statement that two men and a woman were arrested in the raids conducted in the capital and in two western states, but that those arrests were based on existing warrants in other cases. (AP Photo/Michael Sohn)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η δράση και η ενδυνάμωση του βραχίονα του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν ανησυχεί τελευταία ολοένα περισσότερο την υπηρεσία πληροφοριών και εσωτερικής ασφαλείας της Γερμανίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της.

 Κλιμακούμενη απειλή για τη Γερμανία βλέπει  ο Τόμας Χάλντενβαγκ, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος (BfV)  με δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Κατά την άποψη του το Ι.Κ  είναι πιο επικίνδυνο στην επαρχία Χορασάν. Αν και βρίσκεται σε πόλεμο με τους Ταλιμπάν, κρατά ταυτόχρονα το βλέμμα στραμμένο «στην κατεύθυνση της Ευρώπης» , για να  διεκδικήσει την πρωτοκαθεδρία στο δίκτυο των τζιχαντιστικών οργανώσεων και  επιδιώκει να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον «απίστων στη Δύση».

Ο κ. Χάλντενβαγκ διαβεβαίωσε το dpa ότι οι αρχές της Γερμανίας παραμένουν σε επαγρύπνηση για «όλα τα σενάρια», καθώς εκτιμούν πως η απειλή των τζιχαντιστικών οργανώσεων παραμένει υψηλή.

 Η τρέχουσα δίκη δυο εφήβων σε δικαστήριο του Αμβούργου δίνει μια γεύση για την επιρροή του ΙΚΧ στη Γερμανία. Πρόκειται για δεκαεξάχρονο γερμανοκοσοβάρο και δεκαοκτάχρονο ρώσο που μετεγκαταστάθηκε στη Γερμανία μαζί με την οικογένειά του όταν ήταν μικρό παιδί.

Ο μικρότερος κατηγορούμενος φέρεται να σχεδίαζε αρχικά να διαπράξει βομβιστική ενέργεια, κατόπιν άλλαξε γνώμη, άρχισε να σχεδιάζει επίθεση με μαχαίρι εναντίον αστυνομικών. Ο μεγαλύτερος φέρεται να ήθελε να συμμετάσχει σε όποια κι από τις δύο ενέργειες αποφάσιζε να προχωρήσει ο δεκαεξάχρονος και να τον έφερε σε επαφή με μέλος του ΙΚΧ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, ertnews.gr