Κυ. Μάι 19th, 2024

Γιάννης Μυττάς: Από το όραμα στην πράξη

Κοινοποίηση ειδήσεων

Από το όραμα στην πράξη
Του Γιάννη Μυττά
Ατέλειωτα ξενύχτια… Η πόρτα του γραφείου και το τηλέφωνό μου πάντοτε ανοιχτά ώστε να ακούσω κάθε παράπονο, κάθε αίτημα των συμπολιτών μου και στη συνέχεια να δώσω άμεσες λύσεις στα μικρά και μεγάλα ζητήματα του τόπου μας. Πάντοτε με όραμα… Πάντοτε με σταθερά βήματα…

Με σηκωμένα τα μανίκια…
Γεμάτος δύναμη και όρεξη για προσφορά, πολιτικοποιημένος και με άποψη για το πώς πρέπει να λειτουργεί ο θεσμός της αυτοδιοίκησης, ξεκίνησα την πολιτική διαδρομή μου το 2006. Στο «τιμόνι» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρέθηκα το 2014 και διετέλεσα Αντιδήμαρχος στα νευραλγικά πόστα που μου ανατέθηκαν.
Ο κάθε τομέας, που μου εμπιστεύτηκε ο Δήμαρχος, ήταν για μένα μια πρόκληση να δώσω άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις. Βασικό εμπόδιο σε όλα τα σχέδια ήταν η σημαντική έλλειψη σε προσωπικό καθώς και η τεράστια μείωση των πόρων από την Πολιτεία προς τους Δήμους, στο πλαίσιο της οικονομικής λιτότητας που αντιμετωπίζει ο τόπος μας.
Σε καμία περίπτωση δεν δείλιασα και δεν φυγομάχησα, παρά μόνο προσπάθησα να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης που μου έδειξαν οι Σικυώνιοι πολίτες. Πολέμησα σθεναρά με ό,τι «όπλα» μου έμειναν, ώστε να καταφέρω να βάλω έστω ένα μικρό λιθαράκι στην προσπάθεια να γίνει ο τόπος μας καλύτερος. Κατέθεσα την ψυχή και όλες τις δυνάμεις μου στον στόχο αυτό…

Βήμα πρώτο: Επαναπροσδιορισμός των δαπανών
Στον τομέα των Οικονομικών, ως Αντιδήμαρχος, αποφάσισα να νοικοκυρέψω τα έξοδα – με τον τρόπο που όλοι θα κάναμε στα σπίτια μας. Κατέγραψα και περιέκοψα δαπάνες, με κριτήριο πάντοτε να μην μειωθούν ούτε σε ποσότητα ούτε σε ποιότητα οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες.
Με τους συνεργάτες μου, επιμείναμε και πετύχαμε την ένταξη του Δήμου μας σε πολλά χρηματοδοτούμενα προγράμματα. Έτσι, πραγματοποιήσαμε σημαντικά έργα υποδομής και ανάπτυξης χωρίς να χρεώσουμε -όπως συνηθιζόταν- τον Δήμο με δάνεια, χωρίς να χρωστάμε σε εργολάβους και προμηθευτές. Μάλιστα, συνεχίσαμε την ποιοτική παροχή υπηρεσιών στους πολίτες μας, χωρίς να αυξήσουμε ούτε κατά ένα ευρώ τα δημοτικά τέλη.

Βήμα δεύτερο: Διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού
Στον τομέα της Διοίκησης, έκανα εξορθολογισμό των διαθέσιμων υπαλλήλων. Χωρίς αποκλεισμούς και αδικίες, κατάφερα -πάντα με σύμμαχο το φιλότιμο και την ευσυνειδησία που τους διακατέχει- να έχουμε το ίδιο παραγωγικό αποτέλεσμα με ελάχιστους υπαλλήλους.

Βήμα τρίτο: Μελέτη και εφαρμογή σχεδίου
Στον τομέα του Περιβάλλοντος, ως Πολιτικός Προϊστάμενος, οφείλω ένα πολύ μεγάλο «Μπράβο» στους εργάτες που καθημερινά φροντίζουν την καθαριότητα της πόλης μας, στους οδηγούς και συνοδούς των απορριμματοφόρων και των φορτηγών καθώς και στους διοικητικούς υπαλλήλους του τμήματος.
Σε αυτόν τον χώρο θέλω να σταθώ λίγο παραπάνω, γιατί πραγματικά εδώ έδωσα όλη μου τη δύναμη -ψυχική και σωματική- για να κατορθώσω να κρατήσω τον Δήμο όρθιο. Στο δρόμο μου συνάντησα μεγάλα εμπόδια: Ο δικός μας ΧΥΤΑ ήταν κλειστός, ενώ είχαμε δικαστική διαμάχη με γειτονικό ΧΥΤΑ. Υπήρχαν τεράστια προβλήματα στα οχήματα λόγω παλαιότητας. Το προσωπικό δεν επαρκούσε ούτε για την στοιχειώδη αποκομιδή, ενώ το δικό μας σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων ήταν εκ των άνωθεν «παγωμένο».
Προχώρησα, λοιπόν, στην έγκριση και υπογραφή σύμβασης για την αγορά νέου αυτοκινήτου καθαριότητας και την αγορά 300 νέων κάδων, ενώ συνέχισα το πιλοτικό σχέδιο ατομικών κάδων. Διοργάνωσα ημερίδες και ενημερώσεις σχετικά με την προώθηση της ανακύκλωσης. Επίσης, καθιέρωσα την καθημερινή συλλογή ογκωδών αντικειμένων.
Με την καταπληκτική ομάδα μου και με κοινό αγώνα –καθότι ήμουν καθημερινά μαζί τους- πετύχαμε να αποκτήσουμε μια πόλη χωρίς σκουπίδια. Ακόμα και το καλοκαίρι, που αυξάνεται ο πληθυσμός χάρη στους παραθεριστές, τόσο το Κιάτο όσο και τα 35 χωριά του Δήμου μας, έχουν αξιοπρεπή εικόνα παρά τα όποια προβλήματα λόγω αποστάσεων και μορφολογίας.
Παράλληλα, σε μια κοινή προσπάθεια μαζί με δύο όμορους δήμους, καταφέραμε να χρηματοδοτηθεί ένας νέος Σταθμός Μεταφόρτωσης στην περιοχή μας για την μείωση του κόστους διαχείρισης απορριμμάτων -συγκριτικά με το σχέδιο που έχει προωθήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΣΔΙΤ).

Βήμα τέταρτο: Ο άνθρωπος στο επίκεντρο
Στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής, ως Πολιτικός Υπεύθυνος, στήριξα την λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου, του Κοινωνικού Φαρμακείου και του Κοινωνικού Φροντιστηρίου του Δήμου Σικυωνίων. Με την ομάδα των συνεργατών μου, συντονίσαμε την δωρεάν διανομή τροφίμων και υποστηρίξαμε τους οικονομικά ευάλωτους συμπολίτες μας. Σε όλη αυτή την προσπάθεια, αρωγός ήταν πάντοτε η Ομάδα Εθελοντών του Δήμου μας και το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας.

Βήμα πέμπτο: Μαζί στην πρώτη γραμμή
Στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, αντιμετώπισα δύο μεγάλες φυσικές καταστροφές: Τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2018 καθώς και την μεγάλη πλημμύρα τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς. Από την πρώτη κιόλας στιγμή, βρέθηκα (ως όφειλα) σε όλα τα σημεία όπου με είχαν ανάγκη οι συμπολίτες μας. Παρέμεινα μαζί τους νύχτα και μέρα έως ότου επουλωθούν οι «πληγές» που τους δημιούργησαν αυτές οι δύο καταστροφές. Και λέω «δίπλα τους», όχι ως σχήμα λόγου, αλλά κυριολεκτικά στο πλάι τους, αντιμέτωπος –όπως εκείνοι- με τη φωτιά και τη λάσπη…
Επιπλέον, ανέλαβα την στήριξη και προώθηση ενός καινοτόμου Προγράμματος Πολιτικής Προστασίας καταρτισμένο από νέους επιστήμονες, το οποίο θα εφαρμοστεί στο Δήμο μας για πρώτη φορά , ενώ παραμένει πιλοτικό για όλους τους υπόλοιπους Δήμους της Ελλάδας.

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον
«Ουδείς αλάνθαστος»! Κανένας, όμως, δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει ότι παλεύω με πάθος -αλλά χωρίς φόβο- για το δικαίωμα όλων μας σε μια καλύτερη ζωή στον τόπο όπου ζούμε, εργαζόμαστε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Ήμουν και ζητώ να παραμείνω στην υπηρεσία σας! Με συμμάχους την πείρα, την πρωτοβουλία, την τόλμη, τις καινοτομίες και κυρίως την δύναμη να αποφεύγω τα γραφειοκρατικά «γρανάζια». Πάντοτε με σεβασμό στους συμπολίτες μου!

Με εκτίμηση,
Γιάννης Μυττάς