Πε. Ιούν 27th, 2024

Γιώργος Φλωρίδης: «Βραχιολάκι» ή προσωρινή κράτηση για τους δράστες ενδοοικογενειακής βίας(video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Πρόσθετες διατάξεις που ενισχύουν το υφιστάμενο πλαίσιο αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης το πρωί της Πέμπτης (20.06.24) στη «σκιά» του άγριου ξυλοδαρμού της Σοφίας Πολυζωγοπούλου από τον γνωστό ποινικολόγο Απόστολο Λύτρα. 

Μεταξύ των μέτρων κατά της ενδοοικογενειακής βίας που εξήγγειλε σήμερα ο Γιώργος Φλωρίδης, είναι και η ηλεκτρονική παρακολούθηση του δράστη, που βρίσκεται σε καθεστώς επιτήρησης, με το λεγόμενο «βραχιολάκι». 

«Ο κανόνας πλέον θα είναι η επιβολή προσωρινής κράτησης για κακουργήματα ενδοοικογενειακής βίας, εκτός εάν κρίνεται απολύτως δικαιολογημένα ότι αρκεί ο κατ΄οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική παρακολούθηση για την αποτροπή του δράστη από ανάλογες αξιόποινες πράξεις», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Δηλαδή ο κανόνας γίνεται προσωρινή κράτηση για τα κακουργήματα ενδοοικογενειακής βίας», διευκρίνισε ο κ. Φλωρίδης. 

Πιο αναλυτικά, όλα τα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης έχουν ως εξής:

-η προφυλάκιση για κακουργηματικές φύσεως περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας είναι κανόνας και μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορούν να επιβληθούν περιοριστικοί όροι όπως βραχιολάκι και κατ΄οίκον περιορισμός.

-Οι ποινές για τουςδράστες εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας εκτίονται, χωρίς να δίνεται αναστολή και χωρίς μπορεί να μετατραπεί η ποινή τους καθ οιονδήποτε τρόπο.

Η παραπομπή τους σε δίκη γίνεται σύντομα μετά την ανάκριση χωρίς να μεσολαβεί κρίση δικαστικού συμβουλίου.

-Προβλέπεται προσωρινή κράτηση έως έξι μήνες για τους δράστες ενδοοικογενειακής βίας ακόμα κι αν αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος.