Πα. Ιούν 28th, 2024

Γ. Ψυχογιός: Να καταβληθούν άμεσα τα οφειλόμενα στα ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ. Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Βουλή

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ερώτηση προς την Υπουργό Εσωτερικών κατέθεσαν είκοσι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Κορινθίας Γ. Ψυχογιός, για την ανάγκη χρηματοδότησης των ΚΔΑΠ ΑμεΑ ώστε να  εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία τους, να εξοφληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις, να στελεχωθούν με  μόνιμο προσωπικό και να μην αποκλείονται τα άτομα με αναπηρία άνω των 22 ετών από τα προγράμματα των  ΚΔΑΠ ΜΕΑ.

Ακολουθεί αναλυτικά  η Ερώτηση όπως κατατέθηκε:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς

Την Υπουργό Εσωτερικών

Την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Θέμα: «Άμεση εξεύρεση λύσης για τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ»

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ ΜΕΑ) αποσκοπούν πέρα από τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών μέσω προγραμμάτων έκφρασης και ψυχαγωγίας, άσκησης λόγου, ανάπτυξης ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, άθλησης και σωματικής αγωγής και στη συμμετοχή των παιδιών σε προγράμματα προ-επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης καθώς και η παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών προς τα ίδια και το οικογενειακό – συγγενικό τους περιβάλλον.

Τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ παραμένουν απλήρωτα καθώς έχει καθυστερήσει η καταβολή της αποζημίωσης για τις υπηρεσίες που παρέχουν στους δικαιούχους – ωφελούμενα άτομα με αναπηρία που έχουν υπερβεί το 22 έτος ηλικίας. Επίσης, εκκρεμεί η έκβαση της χρηματοδότησης της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), ώστε να ακολουθήσουν οι χρηματικές ροές στα Κέντρα. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για την τύχη των Ατόμων με Αναπηρία άνω των 22 ετών σε σχέση με τη συμμετοχή τους στα προγράμματα για την επόμενη περίοδο των προγραμμάτων 2024-2025.

Τυχόν αποκλεισμός των Ατόμων με Αναπηρία ηλικίας άνω των 22 ετών θα πλήξει κυρίως τις οικογένειες των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων που δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα να προσφέρουν τέτοιου είδους προγράμματα στα παιδιά τους. Το πλαίσιο λειτουργίας τους, πράγματι, ανήκει στους Δήμους όμως ο αριθμός των ωφελούμενων αφορά την κεντρική διοίκηση. Το γεγονός μείωσης της χρηματοδότησης είχε ως συνέπεια την μείωση των θέσεων και ακολούθως τον αποκλεισμό των παιδιών από τις δομές. Πράγματι, οι προσλήψεις σχετίζονται με τη χρηματοδότηση των δήμων από το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ το εναπομείναν προσωπικό εξακολουθεί να απασχολείται μέσω παρατεταμένων συμβάσεων εργασίας.

Επειδή, τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των παιδιών με αναπηρία ώστε να οδηγηθούν βαθμιαία στην πληρέστερη κοινωνική τους ένταξη και να νιώσουν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μας τόσο τα παιδιά όσο και οι οικογένειες τους.

Επειδή, τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ αντιμετωπίζουν προβλήματα τόσο σε υποδομές όσο και σε προσωπικό με σοβαρές ελλείψεις σε πολλές ειδικότητες. Το προσωπικό των δομών καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες επί σειρά ετών και η εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης καθίσταται αναγκαία

Επειδή, η ανασφάλεια της ελληνικής αναπηρικής οικογένειας διαρκώς εντείνεται

Ερωτώνται οι αρμόδιες Υπουργοί,

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε οι δομές να χρηματοδοτηθούν άμεσα και να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία τους; Τι προτίθενται να πράξουν ώστε να εξοφληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις που εκκρεμούν και τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ να μην αποσταθεροποιηθούν περαιτέρω και να συνεχίσουν να λειτουργούν;

2. Θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για την στελέχωση με οποιονδήποτε τρόπο των δομών με μόνιμο προσωπικό;

3. Τι μέτρα θα λάβουν ώστε να μην αποκλειστούν τα Άτομα με Αναπηρία ηλικίας άνω των 22 ετών από τα προγράμματα που υλοποιούνται από τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές/τριες

Αποστολάκης Ευάγγελος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γιώργος

Γιαννούλης Χρήστος

Δούρου Ρένα

Θρασκιά Ράνια

Καλαματιανός Διονύσης

Καραμέρος Γιώργος

Κοντοτόλη Μαρίνα

Λινού Αθηνά

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Παππάς Νίκος

Πούλου Γιώτα

Σαρακιώτης Ιωάννης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος