Πε. Μαρ 28th, 2024

Γ. Ψυχογιός: Να μπει άμεσα «φρένο» στις εισπρακτικές που βομβαρδίζουν καθημερινά νοικοκυριά και επαγγελματίες

Κοινοποίηση ειδήσεων

Πενήντα οκτώ (58) βουλευτές/τριες του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Κορινθίας και δικηγόρος, Γ. Ψυχογιός, κατέθεσαν Ερώτηση για τις αυξανόμενες καταγγελίες οφειλετών για οχλήσεις από εισπρακτικές εταιρείες και την διασφάλιση συμμόρφωσης των εταιρειών στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Στην Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τονίζουν ότι παρότι ο τρόπος και συχνότητα όχλησης από τις εισπρακτικές εταιρείες ορίζονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, στις περισσότερες των περιπτώσεων δυστυχώς αυτά δεν τηρούνται με αποτέλεσμα την συνεχή και ενοχλητική -στην καλύτερη των περιπτώσεων- όχληση των πελατών. Μάλιστα, επισημαίνουν τις ειδικές ρυθμίσεις που υπήρξαν κατά τη διάρκεια τη πανδημίας όπου προέβλεπαν την τρίμηνη αναστολή καταβολής δόσεων όσων δικαιούνται το επίδομα των 800€ -κατόπιν σχετικού αιτήματος-, εξατομικευμένες λύσεις σε δανειολήπτες που δοκιμάζονταν από την πανδημία και αναστολή επικοινωνίας με δανειολήπτες οι οποίοι επικαλούνται αποδεδειγμένο σοβαρό και πραγματικό πρόβλημα ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις τους.

Παρόλο αυτά σύμφωνα με καταγγελίες δικηγόρων των οφειλετών, οι εισπρακτικές εταιρείες κατά παράβαση του θεσμικού πλαισίου προχωρούν σε συνεχείς επαναλαμβανόμενες οχλήσεις, αποστέλλουν εξώδικα στους οφειλέτες ακόμα κι αν βρίσκονται σε ενεργή ρύθμιση προκειμένου να τους δημιουργήσουν πανικό και να τους αποσπάσουν χρήματα, αποτρέπουν τους πελάτες να απευθύνονται σε δικηγόρους, ενώ καθυστερούν χαρακτηριστικά σε απαντήσεις εγγράφων αιτημάτων με κίνδυνο την απώλεια δικονομικών και ουσιαστικών δικαιωμάτων των οφειλετών.

Αντιλαμβανόμενοι τις οικονομικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας οι βουλευτές/τριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητάμε από τον αρμόδιο Υπουργό, να προβεί σε άμεσες ενέργειες προκειμένου να ελεγχθούν οι ολοένα αυξανόμενες σχετικές καταγγελίες και να διασφαλιστεί η συμμόρφωση των εισπρακτικών εταιρειών στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Παράλληλα, καλούμε το Υπουργείο να προχωρήσει στη δημιουργία ενός ευνοϊκότερου θεσμικού πλαισίου για την προστασία των οφειλετών που αποδεδειγμένα δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και που αυτή τη στιγμή βρίσκονται αντιμέτωποι με μαζικούς πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας τους και την δέσμευση ακόμα και μελλοντικών τους εισοδημάτων, με βάση το νέο Πτωχευτικό Κώδικα που τέθηκε σε ισχύ από την κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας.