Σα. Σεπ 14th, 2024

Γ. Ψυχογιός: Στη Βουλή το αίτημα για στήριξη των κτηνοτρόφων της Κορινθίας από την πανώλη μέσω ΚΑΠ 2023-2027

Κοινοποίηση ειδήσεων

Με κοινοβουλευτική Αναφορά προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μεταφέρει ο Βουλευτής Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γ. Ψυχογιός, την ανάγκη στήριξης των κτηνοτρόφων της Κορινθίας μετά από επιστολή του Δημάρχου Σικυωνίων, Σπ. Σταματόπουλου, όπως του κοινοποιήθηκε.

Πιο συγκεκριμένα, μετά την επέλαση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και την Κορινθία, ζητείται να συμπεριληφθούν ο Δήμος Σικυωνίων και οι πληττόμενες περιοχές στα κριτήρια επιλογής και χρηματοδότησης, τόσο για τις  προσκλήσεις που αφορούν στην Παρέμβαση «Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις» όσο και στην Παρέμβαση «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων» του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027, τονίζοντας πως η υλοποίηση των έργων αυτών θα διευκολύνει  τις συνθήκες πρόσβασης των παραγωγών και των κτηνοτρόφων στις εκμεταλλεύσεις τους, την σωστή διαχείριση του νερού στη γεωργία και την κτηνοτροφία, ενώ αποτελεί την ελάχιστη ανακούφιση που  μπορούν να λάβουν για τις ολέθριες ζημιές που έχουν ήδη υποστεί.

Ο κ. Ψυχογιός με την παρέμβασή του συντάσσεται με το ως άνω αίτημα και ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο άμεσες απαντήσεις και να ενημερωθεί σχετικά.

Ακολουθεί αναλυτικά  η Αναφορά όπως κατατέθηκε:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Συμπερίληψη των περιοχών που πλήττονται από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών στις παρεμβάσεις: «Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις»  και    «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων» του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027

Ο Βουλευτής Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Γιώργος Ψυχογιός, καταθέτει ως Αναφορά το αριθμ.  15038/13.8.24, έγγραφο του Δημάρχου Σικυωνίων κ. Σπ. Σταματόπουλου, όπως του κοινοποιήθηκε και αφορά στη   συμπερίληψη των περιοχών που πλήττονται από την πανώλη των μηρυκαστικών ως κριτήριο επιλεξιμότητας των αιτήσεων στήριξης των προς ένταξη πράξεων στις παρεμβάσεις ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027

Σύμφωνα με το έγγραφο, η επέλαση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, το τελευταίο διάστημα πλήττει ανεπανόρθωτα περιοχές της χώρας, όπως και στην Κορινθία -και ειδικά στο Δήμο Σικυωνίων- με αποτέλεσμα να αυξάνονται καθημερινά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε μονάδες αιγοπροβάτων, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές στους κτηνοτρόφους.

Σημειώνει πως με την αριθμ. οικ.1992/29.7.24 προδημοσίευση πρόσκλησης του Υπουργείου, αναμένεται στο άμεσο χρονικό διάστημα η δημοσίευση πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων στήριξης πράξεων προς ένταξη στην Παρέμβαση Π3-73-1.2 του ΣΣ 2023-2027 για την χρηματοδότηση κατασκευής έργων που θα βελτιώσουν την πρόσβαση σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Επίσης  αναμένεται και η δημοσίευση πρόσκλησης για την    χρηματοδότηση έργων βελτίωσης αποδοτικότητας της χρήσης νερού στη γεωργία.     

Ως εκ τούτου, ζητά να  συμπεριληφθούν στα κριτήρια επιλογής των υποβαλλόμενων πράξεων, τόσο για τις   προσκλήσεις  που αφορούν  στην παρέμβαση «Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις» όσο και στην παρέμβαση  «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων» του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027, τονίζοντας πως  η υλοποίηση των έργων που  θα διευκολύνει  τις συνθήκες πρόσβασης των παραγωγών και των κτηνοτρόφων στις εκμεταλλεύσεις τους αλλά και θα συμβάλλουν στην σωστή διαχείριση του νερού στη γεωργία και την κτηνοτροφία, είναι η ελάχιστη ανακούφιση που  μπορούμε να τους παρέχουμε για τις ολέθριες ζημιές που έχουν υποστεί.