Κυ. Απρ 28th, 2024

Γ. Ψυχογιός: Στη Βουλή το θέμα των υπέρογκων τιμολογίων και οφειλών ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ στη ΔΕΗ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Γ. Ψυχογιός: Στη Βουλή το θέμα των υπέρογκων τιμολογίων και οφειλών ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ στη ΔΕΗ –  Άμεσα μέτρα για την αποφυγή της οικονομικής τους ασφυξίας.

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών, κατέθεσαν 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Κορινθίας, Γιώργος Ψυχογιός, με αφορμή με το μεγάλο ζήτημα των τιμολογίων-φωτιά που έχουν παραλάβει οι ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ.Πρόκειται για ένα ζήτημα πολύ σημαντικό και για την Κορινθία, ενώ απαιτεί άμεση παρέμβαση για την διασφάλιση της βιωσιμότητας των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ.Πιο συγκεκριμένα, στην Ερώτηση οι βουλευτές αναφέρουν:        Το μέτρο της κρατικής επιδότησης που είχε επικοινωνηθεί ιδιαίτερα, από την Κυβέρνηση, και οι αγρότες ήταν σίγουροι πως η Πολιτεία, ειδικά μετά από τις συνεχείς κακές καιρικές συνθήκες που έχουν πλήξει την παραγωγή και έχουν σχεδόν μηδενίσει το εισόδημά τους, δεν θα έβαζε τέλος στο δίκτυ προστασίας τους από το «ράλι» ανατιμήσεων της ενέργειας και την κερδοσκοπία των παρόχων.         Προφανώς άνθρακες αποδείχτηκε και αυτός ο κυβερνητικός σχεδιασμός και τώρα οι ήδη υπερχρεωμένοι ΤΟΕΒ- ΓΟΕΒ καλούνται να πληρώσουν ποσά παράλογα και εκτός των δυνατοτήτων τους. Ουσιαστικά πρόκειται για μια αιφνίδια χαριστική βολή στους Τοπικούς Οργανισμούς και στους ίδιους τους αγρότες της χώρας οι οποίοι ήδη βρίσκονται σε παρατεταμένο αδιέξοδο λόγω της αύξησης του καλλιεργητικού κόστους, των χαμηλών τιμών των προϊόντων τους, της αισχροκέρδειας των μεσαζόντων, των συνεχόμενων καταστροφών της σοδειάς τους εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, αλλά και των ανερμάτιστων κυβερνητικών πολιτικών που έχουν περιορίσει τις επιδοτήσεις και έχουν εκτινάξει την ομαλότητα πληρωμών.

Οι βουλευτές/τριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από τα συναρμόδια Υπουργεία, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών: 1. Να προχωρήσουν στην διαγραφή μέρους των χρεών των αγροτών που προκύπτουν από τους εν λόγω λογαριασμούς της ΔΕΗ και να γίνει διευθέτηση του υπολοίπου, μέσω γενναίων δόσεων. 2. Να λάβουν αποφάσεις για την ανακούφιση των αγροτών από τις υψηλές τιμές του αγροτικού ρεύματος με καίριες παρεμβάσεις, ώστε να επανεκκινήσει απρόσκοπτα η αγροτική παραγωγή και να ανακουφιστούν από ένα μέρος του καλλιεργητικού κόστους οι αγρότες, που η κρίση ακρίβειας τους αποτρέπει ουσιαστικά από το να συνεχίσουν την παραγωγή αλλά και να ζήσουν. 3. Να προσδιορίσουν πότε σκοπεύουν να προκηρύξουν τα μέτρα του ΠΑΑ αλλά και όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε, να μειωθεί, μέσω της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών (netmetering) το κόστος της ενέργειας στην αγροτική παραγωγή. 4. Να προχωρήσουν σε ένα συνεκτικό και αποτελεσματικό σχέδιο για την διαγραφή μεγάλου μέρους των συνολικών χρεών των ΤΟΕΒ- ΓΟΕΒ της χώρας και μια γενναία ρύθμιση του υπολοίπου, ώστε να καταστούν εκ νέου βιώσιμοι οι Οργανισμού και να σταθούν στο πλευρό των χειμαζόμενων αγροτών μας.