Πα. Μαρ 29th, 2024

Γ. Ψυχογιός: Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης πολύ κατώτερο των κοινωνικών αναγκών

Κοινοποίηση ειδήσεων

Γ. Ψυχογιός: Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης πολύ κατώτερο των κοινωνικών αναγκών – Μονόδρομος η πολιτική αλλαγή.

Ο βουλευτής Κορινθίας και τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός, τοποθετήθηκε στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την ασφαλιστική και συνταξιοδοτική νομοθεσία. Ακολουθούν σημεία από τα όσα είπε από το βήμα της Ολομέλειας

  • Η παγκόσμια ημέρα της εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών που αποτελεί ένα κρίσιμο και δυστυχώς ακόμα επίκαιρο τον 21ο αιώνα ζήτημα, καθότι συνεχίζονται οι ανισότητες και οι διακρίσεις. Τέτοια προβλήματα και εγκλήματα δεν αντιμετωπίζονται με ευχολόγια, ούτε με δηλώσεις ότι έχουμε λιγότερες γυναικοκτονίες από κάποιες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Αντιμετωπίζονται με χτύπημα θεσμικό και κοινωνικό, στην πατριαρχία και τα κάθε λογής στερεότυπα. Με τη νομοθέτηση του όρου γυναικοκτονία, με ενίσχυση των δομών προστασίας και αντιμετώπισης έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και με πλήρη εφαρμογή της σύμβασης Κωνσταντινούπολης που κυρώσαμε το 2018 και μέριμνα για τις πιο ευάλωτες γυναίκες που δεν μπορεί να είναι ορατές.
  • Έχουμε μπροστά μας ένα νομοσχέδιο το οποίο είναι κατώτερο των περιστάσεων. Τι να περιμένει όμως, κανείς από μια κυβέρνηση, η οποία κάνει εξώσεις σε νοικοκυριά για πρώτη κατοικία και για 15.000 οφειλές από κάρτες. Μια κυβέρνηση των καρτέλ, των μεγάλων συμφερόντων. Μια κυβέρνηση φτωχοποίησης και εξαθλίωσης της κοινωνικής πλειοψηφίας, μια κυβέρνηση που διαλύει τη δημόσια υγεία με απαράδεκτες εικόνες σαν αυτή χθες το βράδυ καρκινοπαθών να περιμένουν έξω για να κάνουν τις χημειοθεραπείες τους.
  • Μια κυβέρνηση που έχει πολλαπλασιάσει τις ανισότητες, ακόμα και τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, που διώχνει τους αγρότες από τα χωράφια τους και που δημιουργεί διαρκώς εξιλαστήρια θύματα, αποδιοπομπαίους τράγους. Μια κυβέρνηση καταστολής και υποκλοπών.
  • Είναι ένα νομοσχέδιο που πραγματικά πολύς κόσμος το ανέμενε για να βγει από τον καθημερινό εφιάλτη. Άνθρωποι που θέλουν να πληρώσουν, που θέλουν να είναι συνεπείς, που θέλουν να έχουν σχέδια και όνειρα να μην είναι όμηροι και εγκλωβισμένοι, αλλά διαψεύστηκαν.
  • Γιατί δεν έχει ρυθμίσεις σαν τις 120 δόσεις του 2019, αλλά από 12 έως 24 δόσεις. Είναι αναντίστοιχο με τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων, των εργαζόμενων, των μικρομεσαίων, των συνταξιούχων, των αγροτών, των ελεύθερων επαγγελματιών, όπως ο κλάδος μου οι δικηγόροι, που τόσο έχετε απαξίωσει, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν το επάγγελμα και που η θετική διάταξη για την άδεια μητρότητας πρέπει να επεκταθεί στις γυναίκες δικηγόρους, όπως και οι λοιπές παροχές σε έναν κλάδο για τον οποίο δεν υπάρχει σχεδόν κανένα κοινωνικό δίχτυ.
  • Καταργήσατε τη 13η σύνταξη που είχε θεσπίσει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και είχε δρομολογήσει και τα αναγκαία κονδύλια. Στερήσατε σε πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους και κυρίως σε χαμηλοσυνταξιούχους τα αναδρομικά. Απαξιώσατε και ιδιωτικοποιήσατε τον ΕΦΚΑ, λοιδορήσατε τους υπαλλήλους, και πουλήσατε την επικουρική ασφάλιση. Οι σημερινές αυξήσεις προέρχονται από τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ το 2017, ήταν ρυθμισμένες και αποφασισμένες σε πολύ δύσκολες εποχές.
  • Δίνετε μια έκτακτη οικονομική ενίσχυση 250 ευρώ, πραγματικά ψίχουλα με την ακρίβεια να καλπάζει. Αποκλείονται αρκετές κοινωνικές ομάδες, όπως μονογονεϊκές οικογένειες, όταν υπάρχει αναπηρία μέλους σε οικογένεια κ.λπ.
  • Η παραγραφή των οφειλών στη δεκαετία είναι μια απόλυτη κοροϊδία, διότι οι περισσότερες εισφορές έχουν βεβαιωθεί εντός δεκαετίας, άρα δεν υπάγονται σε αυτό το πλαίσιο. Μόνο το 0,58% του συνόλου των χρεών παραγράφεται, ένα ποσό της τάξης των 250 εκατομμυρίων ευρώ από τα 43 δισεκατομμύρια του συνόλου.
  • Δεν λέμε να διαγραφούν όλα τα χρέη, λέμε να υπάρχει μία προσωποποιημένη προσέγγιση με βάση το προφίλ του κάθε οφειλέτη, να κυνηγηθούν οι μεγαλοοφειλέτες αλλά να ληφθεί υπόψη η πραγματική αδυναμία, χωρίς υπαιτιότητα των μικρομεσαίων, οι οποίοι αυτήν τη στιγμή στενάζουν.
  • Η κοινωνία λοιπόν, σας έχει καταλάβει. Ό, τι και να κάνετε, το βλέπετε, καταλαβαίνουμε ότι το κλίμα αλλάζει και εμείς έχουμε υποχρέωση -και αυτό θα κάνουμε-, να αγωνιστούμε με αυτόν τον κόσμο, να αγωνιστούμε δίπλα τους εντός και εκτός Βουλής για δικαιοσύνη παντού και την πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος. Να είστε σίγουροι ότι πολύ σύντομα αυτό θα γίνει πράξη.