Πα. Μαρ 29th, 2024

Γ. Ψυχογιός : Φέρνουμε στη Βουλή το κρίσιμο αίτημα των κατοίκων του Δήμου Βέλου Βόχας, για πρόσβαση όλων στο νερό

Κοινοποίηση ειδήσεων

Με πρωτοβουλία του βουλευτή  Κορινθίας  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ.  Γιώργου Ψυχογιού, κατατέθηκε ως Αναφορά η  ανοικτή επιστολή  της «Πρωτοβουλίας για το Περιβάλλον-Πολίτες Δήμου  Βέλου-Βόχας», όπως  του κοινοποιήθηκε  και αφορά στην ύδρευση του Δήμου.  

Σύμφωνα με την επιστολή, το οξύτατο πρόβλημα λειψυδρίας των τελευταίων χρόνων, καθιστά αναγκαία την λήψη άμεσων μέτρων, με κύριο άξονα τη διασφάλιση του νερού ύδρευσης των πεδινών οικισμών, ο πληθυσμός των οποίων τριπλασιάζεται κατά τους θερινούς μήνες.

Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης είναι ότι φέτος για τους πεδινούς οικισμούς Βέλου, Νεράντζας, Σαϊτέικων, Κοκκωνίου, Κρηνών, Πουλίτσης, Βραχατίου, Ζευγολατειού, Βοχαϊκού, Ευαγγελίστριας και Μπολατίου  αναμένεται αρνητικό ισοζύγιο νερού ύδρευσης της τάξης των 1.594.161m3/έτος.

Στην επιστολή τους, προτείνουν μια σειρά άμεσων μέτρων και προτάσεων για την αντιμετώπιση του πολύ σοβαρού αυτού ζητήματος, με βάση τις προτάσεις των ειδικών, όπως αναλυτικά παρουσιάστηκαν στην ημερίδα που έλαβε χώρα στο Ζευγολατιό στις 29/05/2022 με τη συμμετοχή του Κωνσταντίνου Βουδούρη, καθηγητή Υδρογεωλογίας του ΑΠΘ και του Θεοφάνη Χατούπη, Γεωλόγου ΜΔΕ Υδρογεωλογίας.    

Για τους παραπάνω λόγους, ζητούν την πολιτική τοποθέτηση και δέσμευση των αρμόδιων Υπουργείων, ώστε το σύνολο των κατοίκων του Δήμου να μην στερηθεί το αγαθό του νερού με δυσμενέστατες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, η οποία είναι ήδη επιβαρυμένη λόγω της πανδημίας, αλλά στην ποιότητα της ζωής και στην τοπική οικονομία.

Ως εκ τούτου, με την κοινοβουλευτική αυτή παρέμβαση, που έρχεται μετά και την πρόσφατη εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βέλου-Βόχας με το Νάσο Ηλιόπουλο όπου τέθηκε δημόσια η κρισιμότητα και η ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων για το ζήτημα, ο κ. Ψυχογιός ζητά άμεσες απαντήσεις και ενέργειες από τα συναρμόδια Υπουργεία στη βάση της τεκμηριωμένης επιστολής των πολιτών της περιοχής.

Απαιτείται η αξιοποίηση όλων τα διαθέσιμων μέσων πίεσης, προκειμένου οι κάτοικοι να έχουν ίσα δικαιώματα απέναντι στο κοινό αγαθό του νερού. Εξάλλου, υπενθυμίζεται ότι  ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως κυβερνητική πλειοψηφία είχε προτείνει στην συνταγματική αναθεώρηση να ενταχθεί ρητώς στο Σύνταγμα η διασφάλιση της πρόσβασης όλων στο νερό ως κοινωνικό δικαίωμα, όμως δυστυχώς αυτή η σημαντική πρόταση καταψηφίστηκε από την τότε αντιπολίτευση.