Σα. Απρ 20th, 2024

Δέσμευση της ΕΕ για στήριξη της Ελλάδας στην προστασία των συνόρων-Νύχτα έντασης στον Έβρο

Κοινοποίηση ειδήσεων

Την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, εκφράζει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ παρακολουθεί με «ανησυχία» τις ροές των προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία προς τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε χθες δεύτερο γύρο τηλεφωνικών επαφών με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λαιεν.

Περίπου 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας – Ελλάδας μετά την απειλή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα αφήσει να περάσουν πρόσφυγες που θέλουν να πάνε στην Ευρώπη, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Δύσκολη νύχτα στις Καστανιές Έβρου. Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες παραμένουν στα σύνορα, με την προσδοκία να περάσουν στην ελληνική πλευρά.

«Είμαστε αποφασισμένοι να φυλάξουμε τα θαλάσσια σύνορά μας με οποιονδήποτε τρόπο και οποιονδήποτε μέσο» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος έφθασε στη Χίο από την Μυτιλήνη.

Συνολικά 220 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει μέχρι στιγμής σε παραλίες της βόρειας και της ανατολικής Λέσβου. Με τέσσερις βάρκες έφθασαν στις περιοχές Σκάλες Συκαμνιάς και νότια του αεροδρομίου της Μυτιλήνης. Πληροφορίες από το Λιμενικό Σώμα αναφέρουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 4 περιστατικά σε εξέλιξη.

Να απαιτήσει την άμεση σύγκληση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το προσφυγικό ζητά από την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και την καλεί παράλληλα «να αφήσει τις επικοινωνιακές πομφόλυγες» και να εκπονήσει εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Αντί να κάνει κριτική στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να σιωπά» σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές.

Πηγή:ΕΡΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ