Τρ. Μαρ 19th, 2024

Δήμος Σικυωνίων: Το Μούλκι αποκτά πλατεία και την ιδιαίτερη ταυτότητά του

Κοινοποίηση ειδήσεων

Πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 8 Ιουνίου, το βράδυ στο Μούλκι η παρουσίαση της μελέτης για την ανάπλαση της πλατείας και την αισθητική αναβάθμιση του κέντρου του χωριού έως την Αγία Κυριακή. Στην εκδήλωση παρόντες ήταν δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, αντιδήμαρχοι, ο πρόεδρος του χωριού Γιώργος Κοτούλας, ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος καθώς και πλήθος κόσμου.

Στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Μουλκίου κ. Κοτούλας μίλησε για το όραμα και τον στόχο της δημιουργίας μιας κανονικής πλατείας και ανάπλασης του υφιστάμενου προαύλιου χώρου του κοινοτικού καταστήματος του χωριού, το οποίο βρίσκεται πλέον στο στάδιο της υλοποίησης χάρη στην αγαστή συνεργασία με τον δήμαρχο Σπύρο Σταματόπουλο.

Με τη σειρά του ο δήμαρχος Σικυωνίων μίλησε για την πάγια τακτική της διαβούλευσης και της λαϊκής συνέλευσης, με τους κατοίκους και την τοπική κοινωνία, η οποία ακολουθείται από τη δημοτική αρχή κάθε φορά που ένα μεγάλο έργο δρομολογείται σε μία κοινότητα. Αναφέρθηκε επίσης, στις χρηματοδοτήσεις των έργων που εξασφαλίζονται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους μέσω προγραμμάτων και η έγκρισή τους είναι αποτέλεσμα της λειτουργικότητας και της αποτελεσματικής συνεργασίας των Υπηρεσιών του δήμου. «Γι’ αυτό» τόνισε «ο δήμος μας φιγουράρει στις πρώτες θέσεις των χρηματοδοτήσεων πανελλαδικά».

Σε ό,τι αφορά στη μελέτη, παρουσιάστηκε η πρόταση για την διαμόρφωση και δημιουργία πλατείας στο οικόπεδο που πρόσφατα αγοράστηκε, με την παράλληλη ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του Κοινοτικού Καταστήματος Μουλκίου. Η μελέτη, η οποία εκπονήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σικυωνίων προβλέπει ακόμα τη μετατροπή κατά τμήμα δύο παρακείμενων οδών σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας με τη διάστρωσή τους με κυβόλιθους, τη διαμόρφωση των πεζοδρομίων, καθώς και τη βελτίωση πρόσβασης στον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής.

Συνοπτικά το έργο της διαμόρφωσης πλατείας περιλαμβάνει την κατασκευή νέου δαπέδου στον προαύλιο χώρο του κοινοτικού καταστήματος και στο όμορο οικόπεδο, την δημιουργία εισόδων φιλικών προς τα ΑΜΕΑ με οδεύσεις τυφλών, ράμπες κ.λπ., την κατασκευή νέων καθιστικών πάγκων, την εγκατάσταση κρυφών φωτισμών και νέων φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας LED, τη δημιουργία χώρου πράσινου με την τοποθέτηση χλοοτάπητα και νέων φυτεύσεων.

Στις δύο παρακείμενες κοινοτικές οδούς, πρόκειται να διαμορφωθούν νέα πεζοδρόμια με γνώμονα την ασφαλή διέλευση των πεζών, τη διευκόλυνση των ΑΜΕΑ και την βελτίωση της γενικής αίσθησης του περιβάλλοντος. Από την άλλη οι οδοί που όπως είπαμε θα μετατραπούν σε ήπιας κυκλοφορίας, θα διαστρωθούν με κυβόλιθους και κατά μήκος τους θα τοποθετηθούν νέα φωτιστικά σώματα νέας τεχνολογίας και χαμηλού ενεργειακού κόστους.

Οι οδοί πέραν της αισθητικής αναβάθμισής τους, θα βελτιώσουν την σύνδεση του Κοινοτικού Καταστήματος και της νέας πλατείας με τον Ι.Ν. Αγίας Κυριακής, ενώ παράλληλα θα βελτιωθεί και αυτή καθ’ εαυτή η προσβασιμότητα στον ναό με την κατασκευή νέας σκάλας και αντιολισθηρής ράμπας.

Το έργο, προϋπολογισμού 300.000€ θα υποβληθεί προς ένταξη στο Πράσινο Ταμείο και όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος: «Το έργο θα αναβαθμίσει αισθητικά την Κοινότητα Μουλκίου και θα της αποδώσει την ιδιαίτερη ταυτότητά της».