Κυ. Απρ 28th, 2024

Δημήτρης Πιστεύος: Πολιτισμός με σχέδιο και βάση τις διαχρονικές αξίες της Σικυωνίας, παράγοντας ανάπτυξης και δημιουργίας ταυτότητας

Κοινοποίηση ειδήσεων

Πολιτισμός με σχέδιο και βάση τις διαχρονικές αξίες της Σικυωνίας, παράγοντας ανάπτυξης και δημιουργίας ταυτότητας

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ανακοινώνει τις

δεσμεύσεις της για τον τομέα του πολιτισμού.

Δημιουργία υπαίθριου Δημοτικού Θεάτρου.

Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής “Λύσιππος,

Έκθεση Θεματικού Τουρισμού και Food Festival,

Γραμμικό Πάρκο Πόλης

11 Ιουλίου 2023 

Τις προγραμματικές της δεσμεύσεις για τον πολιτισμό ανακοινώνει η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ, έχοντας ως στρατηγικό στόχο, την ανάπτυξη ισχυρού πολιτιστικού προϊόντος στο Δήμο Σικυωνίων, με βάση τη μελέτη της ιστορίας και της κληρονομιάς της περιοχής, την αξιοποίηση των στοιχείων που την ξεχωρίζουν, την προτεραιοποίηση και την εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος.

Όπως δήλωσε ο Δημήτρης Πιστεύος, επικεφαλής του συνδυασμού ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ και υποψήφιος δήμαρχος: «Ο τόπος έχει μεγάλη ιστορία, η οποία δεν έχει μελετηθεί επαρκώς και δεν έχει αξιοποιηθεί. Δεν είναι δυνατόν η ιστορική περιοχή της Σικυωνίας να μην έχει πολιτιστική ταυτότητα, γνωστή στο πανελλήνιο και διεθνώς. Δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε ένα λειτουργικό υπαίθριο θέατρο στο Κιάτο, για να αναφέρω ένα μόνο τεράστιο έλλειμμα πολιτισμού στην περιοχή μας. Έχουμε ένα «διαμάντι» στα χέρια μας και το έχουμε αφήσει “ακατέργαστο” ξοδεύοντας χρήμα και ενέργεια για επουσιώδεις δράσεις εντυπωσιασμού. Με σχέδιο και μέτρο, την επόμενη μέρα, αυτό το διαμάντι θα λάμψει! Ο Δήμος Σικυωνίων θα αποκτήσει την πολιτιστική ταυτότητα που του αξίζει και θα μας κάνει όλους υπερήφανους». 

Συγκεκριμένα οι πρώτες δράσεις της ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ στον τομέα του πολιτισμού – οι οποίες θα εμπλουτιστούν σύντομα είναι οι εξής: 

1. Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο

Η δημιουργία υπαίθριου Δημοτικού Θεάτρου στο Κιάτο αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ, ικανοποιώντας ένα πάνδημο αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Στόχος μας είναι να παραδοθεί στους πολίτες του δήμου Σικυωνίων για να φιλοξενούνται σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. 

2. Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής “Λύσιππος”

Δεν είναι όσο θα έπρεπε γνωστό ότι στην αρχαία Ελλάδα, η σχολής της Σικυώνας, ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο καλλιτεχνικό κέντρο (μετά την Αθήνα), με τον γλύπτη Λύσιππο να είναι ο σημαντικότερος της εκπρόσωπος, διάσημος στην εποχή του, αλλά και στην ρωμαϊκή εποχή για τα μπρούτζινα γλυπτά του. Με αναφορά στην ιστορία και την κληρονομιά της περιοχής η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ, θα αναλάβει σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας την οργάνωση διεθνούς συμποσίου.  Παράλληλος στόχος θα είναι η δημιουργία Υπαίθριας Γλυπτοθήκης, στο Πλάτωμα του ποταμού Ελισσώνα, στα πρότυπα των υπαίθριων γλυπτοθηκών στην Αθήνα, όπως η Γλυπτοθήκη Ψυχικού – Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου, οι κήποι του Ζαππείου, το Πάρκο Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων, ο Αύλειος χώρος, Mihalarias Art.
3. Έκθεση Θεματικού Τουρισμού & Food Festival

Θα διοργανώνεται στον «Πευκιά» Κάτω Διμηνιού και θα συνδεθεί με την ανάπτυξη προορισμών City Break. Ένα ειδικό τμήμα της Έκθεσης θα είναι αφιερωμένο σε διάφορες ξένες αντιπροσωπίες, οι οποίες θα μπορούν να παρουσιάσουν την εθνική τους γαστρονομία και τα ποτά τους και να θέσουν στη διάθεση των συμμετεχόντων και των επισκεπτών, παραδείγματα από τις τοπικές γεύσεις των χωρών τους.
4. Δημιουργία Γραμμικού Πάρκου Πόλης

Θα δημιουργηθεί μια νέα διαδρομή περιπάτου και μετακίνησης με ποδήλατο, στη παλιά σιδηροδρομική γραμμή από τον παλιό σταθμό του ΟΣΕ στο Κιάτο μέχρι τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Διμηνιού. Αυτή η διαδρομή θα αποτελέσει το γραμμικό πάρκο της πόλης, το οποίο θα περιλαμβάνει και ένα σιδηροδρομικό πολιτιστικό πολυχώρο, όπου θα φιλοξενούνται φεστιβάλ Τεχνών, εκθέσεις έργων τέχνης κ.λπ., με στόχο την προώθηση των ντόπιων καλλιτεχνικών δυνάμεων, στον χώρο του πολιτισμού. Οδηγός μας,  το παράδειγμα «Αμαξοστοιχία – Θέατρο. ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΣΤΟ ΡΟΥΦ», ένας πρότυπος σιδηροδρομικός πολυχώρος πολιτισμού, που λειτουργεί από το 1997.