Πε. Απρ 25th, 2024

Δημοτικές Εκλογές στην Κορινθία: Μυστικά και Ψέματα στον δρόμο προς την κάλπη

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ποια είναι τα μυστικά του εκλογικού νόμου – Γρίφος για δύσκολους λύτες έχει γίνει η σύσταση ψηφοδελτίων σε όλους τους δήμους της Κορινθίας – Ανάλυση με γραφήματα – Πόσους .συνδυασμούς μπορεί να έχει ο κάθε δήμος; – Ποιοι προηγούνται στην συγκρότηση ψηφοδελτίων

Οι διεργασίες για τις δημοτικές εκλογές έχουν αρχίσει εδώ και αρκετό καιρό. Πολλοί όμως λογαριάζουν ‘χωρίς τον ξενοδόχο’ ο οποίος φυσικά δεν είναι άλλος από τον νόμο Βορίδη με τον οποίον θα γίνουν κατά πάσα πιθανότητα οι Δημοτικές Εκλογές του Οκτωβρίου του 2023. Θα επιχειρήσουμε παρακάτω να ξεδιαλύνουμε τα μυστικά του δρόμου προς την κάλπη, με μια αναλυτική παρουσίαση των απαιτήσεων του νέου εκλογικού Νόμου ανά δήμο με αλφαβητική σειρά:

Στον δήμο Βέλου-Βόχας.

Κεντρικό Ψηφοδέλτιο: Σύμφωνα με τον νέο εκλογικό νόμο ο δήμος Βέλου-Βόχας χάνει δύο έδρες από το Δημοτικό Συμβούλιο και στο εξής θα έχει 25 έδρες. Για την κατάθεση έγκυρου ψηφοδελτίου στο Πρωτοδικείο από οποιονδήποτε συνδυασμό απαιτούνται κατ’ ελάχιστον τόσοι υποψήφιοι όσες είναι οι έδρες του συμβουλίου, δηλαδή 25. Ο μέγιστος αριθμός υποψηφίων μπορεί να είναι προσαυξημένος κατά 150% του αριθμού των εδρών, δηλαδή για την περίπτωση του δήμου Βέλου-Βόχας 63. Άρα στον δήμο Βέλου-Βόχας για το κεντρικό ψηφοδέλτιο χρειάζονται από 25 (ελάχιστο) έως 63 (μέγιστο) υποψήφιοι για το κεντρικό ψηφοδέλτιο. Από αυτό το 40% πρέπει να είναι γυναίκες δηλαδή 10 το ελάχιστο και 25 το μέγιστο.

Ψηφοδέλτια Τοπικών Κοινοτήτων: Ο δήμος Βέλου-Βόχας έχει 3 κοινότητες με πληθυσμό άνω των 2000 κατοίκων και άλλες 12 με πληθυσμό άνω των 300 κατοίκων. Για κάθε μία από τις τρεις μεγάλες κοινότητες ένα ψηφοδέλτιο για να είναι έγκυρο πρέπει να δηλώσει αριθμό υποψηφίων ίσο με τον αριθμό των μελών του τοπικού συμβουλίου, δηλαδή τουλάχιστον 5 υποψηφίους, εκ των οποίων 2 γυναίκες. Ως προς τους μέγιστους αριθμούς μπορεί να δηλώσει έως 13 υποψηφίους, εκ των οποίων οι 5 γυναίκες.  Σε ό,τι αφορά τις κοινότητες άνω των 300 και κάτω των 2000 κατοίκων ισχύουν τα εξής: Ελάχιστος αριθμός υποψηφίων 3 (εκ των οποίων μία γυναίκα), μέγιστος αριθμός υποψηφίων 8 (εκ των οποίων 3 γυναίκες). Σημειωτέον, ότι ένας συνδυασμός για να είναι έγκυρος και να καταθέσει ψηφοδέλτιο πρέπει να δηλώσει υποψήφια τοπικά συμβούλια σε 12 από τις 15 κοινότητες του δήμου Βέλου – Βόχας (το 80%). Επίσης, πρέπει το 40% των υποψηφίων του να είναι γυναίκες.

Συνολικά λοιπόν για τον δήμο Βέλου-Βόχας απαιτούνται 198 υποψήφιοι, εκ των οποίων οι 79 γυναίκες.

Στον δήμο Κορινθίων

Κεντρικό Ψηφοδέλτιο: Ο δήμος Κορινθίων θα εκλέξει 35 δημοτικούς συμβούλους. Για την κατάθεση έγκυρου ψηφοδελτίου στο Πρωτοδικείο από οποιονδήποτε συνδυασμό απαιτούνται κατ’ ελάχιστον 35. Ο μέγιστος αριθμός υποψηφίων μπορεί να είναι προσαυξημένος κατά 150% δηλαδή 88 άτομα. Άρα στον δήμο Κορινθίων για το κεντρικό ψηφοδέλτιο χρειάζονται από 35 (ελάχιστο) έως 88 (μέγιστο) υποψήφιοι για το κεντρικό ψηφοδέλτιο. Από αυτό το 40% πρέπει να είναι γυναίκες δηλαδή 14 το ελάχιστο και 35 το μέγιστο.

Ψηφοδέλτια Τοπικών Κοινοτήτων: Ο δήμος Κορινθίων έχει 1 κοινότητας με πληθυσμό άνω των 30.000 κατοίκων, 7 κοινότητες με πληθυσμό άνω των 2000 κατοίκων, 13 με πληθυσμό μεταξύ 300-2000 κατοίκων και μία με πληθυσμό κάτω των 300 κατοίκων. Ένα ψηφοδέλτιο για να είναι έγκυρο πρέπει να δηλώσει αριθμό υποψηφίων ίσο με τον αριθμό των μελών του τοπικού συμβουλίου για κάθε κοινότητα. Δηλαδή: τουλάχιστον 11 υποψηφίους, εκ των οποίων 4 γυναίκες για την Κοινότητα Κορίνθου. Για την ίδια κοινότητα οι μέγιστοι αριθμοί μπορούν να είναι: 28 υποψήφιοι εκ των οποίων 11 γυναίκες.  Για τις κοινότητες με πληθυσμό άνω των 2000 κατοίκων πρέπει να δηλωθούν κατ’ ελάχιστον 5 υποψήφιοι εκ των οποίων δύο γυναίκες και κατά μέγιστο αριθμό 13 υποψήφιοι εκ των οποίων 5 γυναίκες. Σε ό,τι αφορά στις κοινότητες άνω των 300 και κάτω των 2000 κατοίκων: Ελάχιστος αριθμός υποψηφίων 3 (εκ των οποίων μία γυναίκα), μέγιστος αριθμός υποψηφίων 8 (εκ των οποίων 3 γυναίκες) για κάθε κοινότητα. Τέλος για την μία και μοναδική κοινότητα με πληθυσμό κάτω των 300 πρέπει να δηλωθεί τουλάχιστον ένας υποψήφιος, ενώ κατά μέγιστο αριθμό 3 (εκ των οποίων η μία γυναίκα). Σημειωτέον, ότι ένας συνδυασμός για να είναι έγκυρος και να καταθέσει ψηφοδέλτιο πρέπει να δηλώσει υποψήφια τοπικά συμβούλια σε 18 από τις 22 κοινότητες του δήμου Κορινθίων (το 80%). Επίσης, πρέπει το 40% των υποψηφίων του να είναι γυναίκες.

Συνολικά λοιπόν απαιτούνται 314 υποψήφιοι, εκ των οποίων οι 126 γυναίκες.

Στον δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων

Κεντρικό Ψηφοδέλτιο: Ο δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων θα εκλέξει 25 δημοτικούς συμβούλους. Για την κατάθεση έγκυρου ψηφοδελτίου στο Πρωτοδικείο από οποιονδήποτε συνδυασμό απαιτούνται από 25 (ελάχιστο) έως 63 (μέγιστο) υποψήφιοι για το κεντρικό ψηφοδέλτιο. Από αυτό το 40% πρέπει να είναι γυναίκες δηλαδή 10 το ελάχιστο και 25 το μέγιστο.

Ψηφοδέλτια Τοπικών Κοινοτήτων: Ο δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων έχει 1 κοινότητα με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων, 2 κοινότητες με πληθυσμό άνω των 2000 κατοίκων και μία με πληθυσμό άνω των 300 κατοίκων. Ένα ψηφοδέλτιο για να είναι έγκυρο πρέπει να δηλώσει αριθμό υποψηφίων ίσο με τον αριθμό των μελών του τοπικού συμβουλίου για κάθε κοινότητα. Δηλαδή: τουλάχιστον 11 υποψηφίους, εκ των οποίων 4 γυναίκες για την Κοινότητα Λουτρακίου-Περαχώρας. Για την ίδια κοινότητα οι μέγιστοι αριθμοί μπορούν να είναι: 28 υποψήφιοι εκ των οποίων 11 γυναίκες.  Για τις κοινότητες Αγίων Θεοδώρων και Ισθμίας (πληθυσμός άνω των 2000 κατοίκων) πρέπει να δηλωθούν κατ’ ελάχιστον 5 υποψήφιοι εκ των οποίων δύο γυναίκες και κατά μέγιστο αριθμό 13 υποψήφιοι εκ των οποίων 5 γυναίκες. Τέλος σε ό,τι αφορά στην κοινότητα Πισίων (άνω των 300 και κάτω των 2000 κατοίκων) απαιτείται ελάχιστος αριθμός υποψηφίων 3 (εκ των οποίων μία γυναίκα), μέγιστος αριθμός υποψηφίων 8 (εκ των οποίων 3 γυναίκες). Ένας συνδυασμός για να είναι έγκυρος πρέπει να δηλώσει υποψήφια τοπικά συμβούλια σε 3 από τις 4 κοινότητες του δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων. Επίσης, πρέπει το 40% των υποψηφίων του να είναι γυναίκες.

Συνολικά λοιπόν απαιτούνται 125 υποψήφιοι, εκ των οποίων οι 50 γυναίκες.

Στον δήμο Νεμέας

Κεντρικό Ψηφοδέλτιο: Σύμφωνα με τον νέο εκλογικό νόμο ο δήμος Νεμέας θα εκλέξει στο Δημοτικό Συμβούλιο 19 συμβούλους. Επομένως για το κεντρικό ψηφοδέλτιο χρειάζονται από 19 (ελάχιστο) έως 48 (μέγιστο) υποψήφιοι για το κεντρικό ψηφοδέλτιο. Από αυτό το 40% πρέπει να είναι γυναίκες δηλαδή 8 το ελάχιστο και 19 το μέγιστο.

Ψηφοδέλτια Τοπικών Κοινοτήτων: Ο δήμος Νεμέας έχει 1 κοινότητα με πληθυσμό άνω των 2000 κατοίκων, 2 με πληθυσμό άνω των 300 κατοίκων και 7 κοινότητες με πληθυσμό κάτω των 300 κατοίκων. Για την κοινότητα Νεμέας ένα ψηφοδέλτιο για να είναι έγκυρο πρέπει να δηλώσει κατ’ελάχιστον 5 υποψηφίους, εκ των οποίων 2 γυναίκες και κατά μέγιστον 13 υποψηφίους, εκ των οποίων οι 5 γυναίκες.  Σε ό,τι αφορά τις κοινότητες άνω των 300 και κάτω των 2000 κατοίκων ισχύουν τα εξής: Ελάχιστος αριθμός υποψηφίων 3 (εκ των οποίων μία γυναίκα), μέγιστος αριθμός υποψηφίων 8 (εκ των οποίων 3 γυναίκες). Τέλος, στις 7 κοινότητες κάτω των 300 πρέπει να δηλωθεί σε κάθε μία κατ’ ελάχιτον ένας υποψήφιος και κατά μέγιστο 3 υποψήφιοι (εκ των οποίων μία γυναίκα). Ένας συνδυασμός για να είναι έγκυρος πρέπει να δηλώσει υποψήφια τοπικά συμβούλια σε 8 από τις 10 κοινότητες του δήμου Νεμέας. Επίσης, πρέπει το 40% των υποψηφίων του να είναι γυναίκες.

Συνολικά λοιπόν απαιτούνται 98 υποψήφιοι, εκ των οποίων οι 39 γυναίκες.

Στον δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης

Κεντρικό Ψηφοδέλτιο: Ο δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης θα εκλέξει 25 δημοτικούς συμβούλους. Για την κατάθεση έγκυρου ψηφοδελτίου στο Πρωτοδικείο από οποιονδήποτε συνδυασμό απαιτούνται από 25 (ελάχιστο) έως 63 (μέγιστο) υποψήφιοι για το κεντρικό ψηφοδέλτιο. Από αυτό το 40% πρέπει να είναι γυναίκες δηλαδή 10 το ελάχιστο και 25 το μέγιστο.

Ψηφοδέλτια Τοπικών Κοινοτήτων: Ο δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης έχει 1 κοινότητα με πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων, 15 κοινότητες με πληθυσμό άνω των 300 κατοίκων και 20 με πληθυσμό κάτω των 300 κατοίκων. Ένα ψηφοδέλτιο για να είναι έγκυρο πρέπει να δηλώσει αριθμό υποψηφίων ίσο με τον αριθμό των μελών του τοπικού συμβουλίου για κάθε κοινότητα. Δηλαδή: τουλάχιστον 5 υποψηφίους, εκ των οποίων 2 γυναίκες για την Κοινότητα Ξυλοκάστρου. Για την ίδια κοινότητα οι μέγιστοι αριθμοί μπορούν να είναι: 13 υποψήφιοι εκ των οποίων 5 γυναίκες.  Για τις κοινότητες κάτω των 2000 και άνω των 300 κατοίκων απαιτείται ελάχιστος αριθμός υποψηφίων 3 (εκ των οποίων μία γυναίκα), μέγιστος αριθμός υποψηφίων 8 (εκ των οποίων 3 γυναίκες). Τέλος για τις κοινότητες κάτω των 300 απαιτείται κατ’ελάχιστον ένας υποψήφιος ή κατά μέγιστον 3 (εκ των οποίων μία γυναίκα. Ένας συνδυασμός για να είναι έγκυρος πρέπει να δηλώσει υποψήφια τοπικά συμβούλια σε 29 από τις 36 κοινότητες του δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης. Επίσης, πρέπει το 40% των υποψηφίων του να είναι γυναίκες.

Συνολικά λοιπόν απαιτούνται 256 υποψήφιοι, εκ των οποίων οι 103 γυναίκες.

Στον δήμο Σικυωνίων

Κεντρικό Ψηφοδέλτιο: Ο δήμος Σικυωνίων θα εκλέξει 25 δημοτικούς συμβούλους. Για την κατάθεση έγκυρου ψηφοδελτίου στο Πρωτοδικείο από οποιονδήποτε συνδυασμό απαιτούνται από 25 (ελάχιστο) έως 63 (μέγιστο) υποψήφιοι για το κεντρικό ψηφοδέλτιο. Από αυτό το 40% πρέπει να είναι γυναίκες δηλαδή 10 το ελάχιστο και 25 το μέγιστο.

Ψηφοδέλτια Τοπικών Κοινοτήτων: Ο δήμος Σικυωνίων έχει 1 κοινότητα με πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων, 13 κοινότητες με πληθυσμό άνω των 300 κατοίκων και 22 με πληθυσμό κάτω των 300 κατοίκων. Ένα ψηφοδέλτιο για να είναι έγκυρο πρέπει να δηλώσει αριθμό υποψηφίων ίσο με τον αριθμό των μελών του τοπικού συμβουλίου για κάθε κοινότητα. Δηλαδή: τουλάχιστον 5 υποψηφίους, εκ των οποίων 2 γυναίκες για την Κοινότητα Κιάτου. Για την ίδια κοινότητα οι μέγιστοι αριθμοί μπορούν να είναι: 13 υποψήφιοι εκ των οποίων 5 γυναίκες.  Για τις κοινότητες κάτω των 2000 και άνω των 300 κατοίκων απαιτείται ελάχιστος αριθμός υποψηφίων 3 (εκ των οποίων μία γυναίκα), μέγιστος αριθμός υποψηφίων 8 (εκ των οποίων 3 γυναίκες). Τέλος για τις κοινότητες κάτω των 300 απαιτείται κατ’ελάχιστον ένας υποψήφιος ή κατά μέγιστον 3 (εκ των οποίων μία γυναίκα. Ένας συνδυασμός για να είναι έγκυρος πρέπει να δηλώσει υποψήφια τοπικά συμβούλια σε 29 από τις 36 κοινότητες του δήμου Σικυωνίων. Επίσης, πρέπει το 40% των υποψηφίων του να είναι γυναίκες.

Συνολικά λοιπόν απαιτούνται 246 υποψήφιοι, εκ των οποίων οι 99 γυναίκες.

Πόσους συνδυασμούς μπορεί να έχει κάθε δήμος;

Πόσους συνδυασμούς όμως μπορεί να υποστηρίξει ένας δήμος 20.000 κατοίκων; Στην περιοχή των 20.000 κατοίκων βρίσκονται οι 4 από τους 6 δήμους της Κορινθίας και γι’ αυτό θα εξετάσουμε συνολικά και ενδελεχώς την περίπτωση.

Ξεκινώντας από τον δήμο Βέλου-Βόχας και βλέποντας τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2011, 2014 όπου ο νόμος επίσης απαιτούσε τοπικά συμβούλια «δεμένα στο άρμα του δημάρχου» αλλά με λιγότερο αυστηρές προϋποθέσεις και χαμηλότερη προσαύξηση, διαπιστώνουμε ότι δήλωναν συμμετοχή στις εκλογές συνήθως 5 συνδυασμοί με – κατά μέσο όρο – 100 υποψηφίους ο καθένας. Σημειωτέον ότι αυτοί οι συνδυασμοί δεν ήταν 100% πλήρεις, εκτός βέβαια από τον συνδυασμό του δημάρχου. Δηλαδή γύρω στα 500 άτομα στο σύνολο του δήμου ήταν υποψήφιοι δημοτικοί ή τοπικοί σύμβουλοι. Αυτό σημαίνει ότι το 5% περίπου του εκλογικού σώματος (όχι του πληθυσμού) το απορροφούσαν οι συνδυασμοί. Πρακτικά και πιο «μπακαλίστικα» η μία στις 5 οικογένειες στον δήμο Βέλου-Βόχας, είχε κάποιον υποψήφιο στις δημοτικές εκλογές τόσο το 2011 όσο και το 2014! Και μιλάμε για οικογένειες με την στενή έννοια του όρου, όχι για λεγόμενα ‘σόγια’ που μπορεί να είχαν και πάνω από 3-4 υποψηφίους.

Ας έρθουμε τώρα στο 2023. Πόσοι συνδυασμοί μπορούν να βρεθούν μπροστά στην κάλπη; Ακόμη κι αν δεχτούμε ότι η πίεση για την ανάγκη συμπλήρωσης των ψηφοδελτίων ωθήσει παραπάνω υποψηφίους να ενταχθούν στις τάξεις των υποψηφίων δημοτικών ή τοπικών συμβούλων, είναι αδύνατον αυτοί να ξεπεράσουν τον αριθμό των 600 ατόμων. Δηλαδή να έχουμε αύξηση 20% σε σχέση με τους υποψηφίους του 2011 και του 2014. Γιατί σε σχέση με τον αριθμό των υποψηφίων του 2019 η αύξηση θα προσεγγίσει το 40%.

Με 600 περίπου διαθέσιμους υποψηφίους συμβούλους, που είναι ο μέγιστος αριθμός διαθεσίμων κατά τα στατιστικά, μπορούν να δημιουργηθούν μέχρι 3 αξιόμαχοι και πλήρεις συνδυασμοί.

Κι αυτό αποδεικνύεται εύκολα κάνοντας και τον αντίστροφο συλλογισμό. Δηλαδή στην περίπτωση που θέλουν να δηλώσουν συμμετοχή 5 συνδυασμοί θα απαιτηθούν περίπου 1000 υποψήφιοι, δηλαδή το 11% των ψηφισάντων το 2019. Δηλαδή ανά δύο (κατά μέσο όρο τετραμελείς οικογένειες) θα απαιτηθεί ένας υποψήφιος. Τότε θα έπρεπε να είναι υποψήφιοι αδελφός με αδελφή και πατέρας με γιο και μάνα με κόρη κ.ο.κ. και πάλι δεν θα έφταναν! Γιατί σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε την αναγκαιότητα δημιουργίας τοπικών συμβουλίων, την απαιτούμενη ποσόστωση των γυναικών, τα ασυμβίβαστα των δημοσίων υπαλλήλων και εργολάβων και όλες αυτές τις δικλείδες που θέτει ο εκλογικός νόμος Βορίδη και δυσχεραίνει την δημιουργία ψηφοδελτίων.

Συνοπτικά και συμπερασματικά ένας δήμος με πληθυσμό γύρω στις 20.000 κατοίκους δεν μπορεί να υποστηρίξει και να στελεχώσει πάνω από 3 συνδυασμούς στις προσεχείς εκλογές.

Στον δήμο Βέλου-Βόχας λοιπόν, περιμένουμε να σχηματιστούν μέχρι τρεις συνδυασμοί πλήρεις σε ποσοστό 80%-90% και αξιόμαχοι. Αυτοί όπως δείχνουν τα πράγματα θα είναι σίγουρα του Αννίβα Παπακυριάκου, νυν δημάρχου που έχει και τον πρώτο λόγο, του Θανάση Μανάβη αρχηγού της αντιπολίτευσης και όπως διαφαίνεται από τις δυναμικές που αναπτύσσονται και τις προτιμήσεις που καταγράφονται σε έρευνες, τις μεγαλύτερες πιθανότητες για τρίτο συνδυασμό συγκεντρώνει ο Μιχάλης Λιάκος.  

Κατ’ αντιστοιχία του συλλογισμού, ο δήμος Σικυωνίων παρότι έχει ελαφρώς μεγαλύτερη δεξαμενή υποψηφίων (11.000 ψηφίσαντες το 2019), το γεγονός ότι περιλαμβάνει πολλές μικρές κοινότητες (36) περιορίζει τις δυνατότητες του κάθε υποψήφιου συνδυασμού. Συνεπώς, θεωρούμε ότι με βάση τα νούμερα των προηγούμενων εκλογών μπορούν να στελεχωθούν επίσης έως 3 συνδυασμοί, για την ακρίβεια 2,7 συνδυασμοί! Τι σημαίνει αυτό; Είτε ένας συνδυασμός θα είναι ισχυρός και υπερπλήρεις και οι άλλοι δύο θα μοιραστούν την υπόλοιπη δυναμική και θα παρουσιάσουν έγκυρο μεν, όχι όμως πλήρες ψηφοδέλτιο, είτε δύο συνδυασμοί θα στελεχωθούν σε ποσοστό 80-90% κι ένας τρίτος θα υπολείπεται σημαντικά δηλαδή θα αγγίζει τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό υποψηφίων.

Ως εκ τούτου ο δήμαρχος Σπύρος Σταματόπουλος έχει τον πρώτο λόγο και όπως φαίνεται οδεύει στην στελέχωση ισχυρού και πλήρους ψηφοδελτίου με τον Μάρκο Λέγγα να ακολουθεί καθώς ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης παραμένει σθεναρά στο προσκήνιο παρά τις πιέσεις που δέχεται και διατηρεί όλα τα χρόνια σταθερό αντιπολιτευτικό λόγο και δυναμική. Μένει να δούμε λοιπόν ποιος θα είναι και αν θα υπάρξει τρίτος πόλος.

Στον δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα για τους υποψηφίους, δεδομένου ότι ο μεγάλος αριθμός κοινοτήτων και η περιορισμένη δεξαμενή εν δυνάμει υποψηφίων συμβούλων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ελιγμών. Συνεπώς με 256 υποψηφίους που απαιτούνται (103 γυναίκες) για ένα πλήρες ψηφοδέλτιο δεν φαίνεται ότι είναι δυνατόν να υπάρξουν πάνω από 2 συνδυασμοί. Αν δημιουργηθεί τρίτος πόλος θα είναι έκπληξη δεδομένου ότι τόσο ο δήμαρχος Βλάσης Τσιώτος όσο και ο αντίπαλός του Σπύρος Καραβάς βρίσκονται σε προχωρημένες διαδικασίες συγκρότησης ψηφοδελτίου. Μένει να δούμε αν οι διεργασίες που πραγματοποιούνται εδώ και λίγο καιρό θα κάνουν τελικά την έκπληξη και θα βάλουν έναν δυναμικό και αξιόμαχο συνδυασμό στο παιχνίδι. Γιατί όπως πολλάκις τονίζεται από όλες τις κατευθύνσεις στις εκλογές του 2023 κανείς δεν πάει απλά και μόνο για να καταγράψει δυνάμεις!

Στον δήμο Κορινθίων τα πράγματα είναι επίσης ξεκάθαρα ως προς τη δυνατότητα συγκρότησης συνδυασμών. Δηλαδή ενώ φαίνεται από τους αριθμούς ότι υπάρχει η δυνατότητα να αναπτυχθούν τρεις συνδυασμοί, η πόλωση μεταξύ Νανόπουλου-Σταυρέλη δεν αφήνει και πολλά περιθώρια. Ο Νίκος Σταυρέλης ήδη ανακοινώνει υποψηφίους συμβούλους τοπικούς και δημοτικούς, ενώ ο δήμαρχος Βασίλης Νανόπουλος έχει καταγεγραμμένες δυνάμεις και δικούς του ανθρώπους σε όλες τις κοινότητες. Από πού περιμένουμε λοιπόν τον τρίτο πόλο; Είτε εκ δεξιών είτε εξ ευώνυμων! Κι ενώ από την αριστερή πτέρυγα είναι παραπάνω από βέβαιο ότι θα υπάρξει ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ πιθανές διεργασίες στην δεξιότερη του δημάρχου πτέρυγα θεωρούνται ως πενιχρές και ανυπόστατες. Άρα όπως φαίνεται και στον δήμο Κορινθίων το παιχνίδι θα είναι για δύο!

Στον δήμο Νεμέας ο Κώστας Φρούσιος είναι ο μοναδικός υποψήφιος μέχρι στιγμής! Αναμένουμε να δούμε αν θα τελεσφορήσουν διεργασίες που γίνονται για την συγκρότηση δεύτερου συνδυασμού ή αν ο νυν δήμαρχος θα πάει στην κάλπη με αντίπαλο τον εαυτό του, τα λευκά και την αποχή! Θυμίζουμε ότι έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί στην Νεμέα επί εποχής Νίκου Παπαϊωάννου.

Τέλος στον δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας ισχύει ο γενικός κανόνας για τους δήμους με πληθυσμό πέριξ των 20.000 κατοίκων. Δηλαδή περιμένουμε μέχρι τρεις συνδυασμούς να σχηματιστούν με τον δήμαρχο Γιώργο Γκιώνη να έχει τον πρώτο λόγο. Βέβαια, αναμένονται διεργασίες και ζυμώσεις στην κεντροαριστερή πτέρυγα οι οποίες ενδεχομένως θα δώσουν ένα πολύ δυνατό αποτέλεσμα καθώς παραδοσιακά το Λουτράκι και οι Άγιοι Θεόδωροι έχουν ένα κεντροαριστερό προφίλ που επιθυμεί να εκφραστεί δυναμικά και στις δημοτικές εκλογές!

ΓΙΩΤΑ ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΗgnomipoliton.com