Σα. Απρ 27th, 2024

Δημοτικές Εκλογές 2023: Αξεπέραστο εμπόδιο η κατάρτιση ψηφοδελτίων

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σε άγρα υποψηφίων συμβούλων βρίσκονται οι υποψήφιοι για υποψήφιοι δήμαρχοι – Το παράδειγμα του δήμου Σικυωνίων.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023 έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητα και την ζωή μας, αφού οι ζυμώσεις και οι διεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Υποψήφιοι δήμαρχοι «ξεπηδούν» από κάθε γωνιά συνεπαρμένοι από την γοητεία και την πρόκληση της διοίκησης του τόπου τους. Ωστόσο, η κατάρτιση ενός πλήρους ψηφοδελτίου με σοβαρές υποψηφιότητες πραγματικά μπορεί να αποδειχθεί αξεπέραστο εμπόδιο!

Κάνοντας μία υπόθεση εργασίας ας δούμε την περίπτωση του δήμου Σικυωνίων. Τι απαιτείται για την κατάρτιση ενός αξιόλογου ψηφοδελτίου το οποίο θα μπει με αξιώσεις στην μάχη της διεκδίκησης του δημαρχιακού θώκου;

Στον δήμο Σικυωνίων σύμφωνα με τον νέο εκλογικό νόμο για την αυτοδιοίκηση θα εκλεγεί 25μελές δημοτικό Συμβούλιο. Σε ό,τι αφορά τα κοινοτικά συμβούλια, το Κιάτο θα εκλέξει 5μελές συμβούλιο και 13 κοινότητες που είναι άνω των 300 κατοίκων θα εκλέξουν 3μελές. Τέλος, 22 κοινότητες που έχουν πληθυσμό κάτω των 300 κατοίκων θα εκλέξουν μόνον πρόεδρο, δηλαδή ένα μέλος στο Κοινοτικό Συμβούλιο.

Όλοι αυτοί οι αριθμοί μελών των συμβουλίων που περιγράψαμε, 91 άτομα συνολικά, απαιτούνται κατ’ ελάχιστον για την κατάθεση έγκυρου ψηφοδελτίου στο Πρωτοδικείο. Το μόνο περιθώριο που αφήνει ο νομοθέτης είναι να μην κατατεθούν συμβούλια στο 20% των κοινοτήτων του δήμου δηλαδή εν προκειμένω στον δήμο Σικυωνίων, ένα έγκυρο προς κατάθεση ψηφοδέλτιο πρέπει υποχρεωτικά να περιλαμβάνει τοπικά συμβούλια σε 29 κοινότητες. Επαναλαμβάνω είκοσι εννέα κοινότητες από τις 36.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο πρέπει να τηρείται η αναλογία της ποσόστωσης φύλου δηλαδή το 40% των υποψηφίων πρέπει να είναι υποχρεωτικά γυναίκες και άλλο ένα 40% υποχρεωτικά άνδρες.

Ωστόσο, ένα ψηφοδέλτιο κι ένας υποψήφιος δήμαρχος που θέλει να «χτυπήσει» στα ίσια την δημαρχία δεν μπορεί να αρκεστεί στα ελάχιστα νούμερα. Τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό θα τον κυνηγήσει ένα ψηφοδέλτιο και ένας αυτοδιοικητικός σχηματισμός που απλώς επιθυμεί να καταγράψει την παρουσία του. Ένας υποψήφιος που αξιώνει να εκλεγεί δήμαρχος, πρέπει να παρουσιάσει αν μη τι άλλο ένα μεγάλο, πλήρες και δυνατό ψηφοδέλτιο. Αυτό σημαίνει ότι θα κινηθεί στους μέγιστους επιτρεπόμενους αριθμούς υποψηφίων. Δηλαδή στην περίπτωση του δήμου Σικυωνίων, απαιτεί 63 άτομα για το κεντρικό ψηφοδέλτιο, δηλαδή για τους υποψηφίους για το Δημοτικό Συμβούλιο και (κρατηθείτε!) άλλα 183 άτομα (ναι καλά διαβάσατε) στις 36 κοινότητες του δήμου! Σύνολο 246 άτομα. Και από αυτά όπως προείπαμε το 40% γυναίκες. Υπογραμμίζω ιδιαίτερα την ποσόστωση του γυναικείου φύλου διότι παραδοσιακά εκεί εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα στελέχωσης των ψηφοδελτίων. Στις γυναίκες υποψηφίους. Κι εδώ απαιτούνται στο κεντρικό ψηφοδέλτιο 26 και στις Κοινότητες 74 γυναίκες ως υποψήφιες!! 100 γυναίκες! Εκατό γυναίκες, εκ των οποίων οι 3 στις 4 διεσπαρμένες κατά μία ή δύο από κάθε τοπική κοινότητα από τον Φενεό έως το Κιάτο! Πραγματικά ο βαθμός δυσκολίας χτυπάει κόκκινο!

Με όλα τα παραπάνω δεδομένα, καταλαβαίνουμε ότι η κατάρτιση ψηφοδελτίου είναι ένας δισεπίλυτος άθλος για κάθε υποψήφιο δήμαρχο! Γιατί κακά τα ψέματα ένας συνδυασμός που κατεβαίνει για να νικήσει, πρέπει να στελεχώσει τα ψηφοδέλτιά του με υποψηφίους που να χαίρουν μεγάλης αποδοχής στις τοπικές κοινωνίες, δηλαδή να είναι άτομα αγαπητά, με κύρος και πολιτικό λόγο έτσι ώστε να πέσουν με αξιώσεις στον εκλογικό στίβο.

Το μεγαλύτερο δε, πρόβλημα είναι ότι τα άτομα αυτά πρέπει να είναι «διεσπαρμένα» δηλαδή να κατοικούν στις τοπικές κοινότητες του δήμου, ώστε να μπορούν να είναι υποψήφια στα τοπικά συμβούλια. Συνεπώς, η αναζήτηση υποψηφίων καταλήγει σε πραγματικό και ιδιαίτερα απαιτητικό «σαφάρι»!

* Η ανάλυση έγινε σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Εάν ισχύσει η απογραφή του 2021 θα διαφοροποιηθεί ελαφρώς αλλά όχι καθοριστικά ο απαιτούμενος αριθμός συμβούλων

gnomipoliton.com