Τρ. Απρ 16th, 2024

Διευρύνονται τα μέτρα στήριξης για εργαζόμενους-επιχειρήσεις-Oι ανακοινώσεις

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σχέδιο για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας για τον μήνα Απρίλιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τον κορονοϊό, αποφασίστηκε την Κυριακή σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή μέσω τηλεδιάσκεψης από το Μέγαρο Μαξίμου. Οι σχετικές ανακοινώσεις σε εξέλιξη αυτήν την ώρα, από τους Υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση.

Παρακολουθείστε όλες τις εξελίξεις απευθείας από την ΕΡΤ1

Το σχέδιο τόνωσης με 6,8 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία με ρήτρα μη απολύσεων και δώρο Πάσχα που θα καταβληθεί στο σύνολο του από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, όπως τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία:

  • Η ενίσχυση των 800 ευρώ επεκτείνεται σε πολύ περισσότερους μισθωτούς , συνολικά 1, 7 εκατομ. εργαζόμενους και από το 81% του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.
  • Η στήριξη επεκτείνεται μέσα από διαφορετικά σχήματα σε 800.000 επιχειρήσεις, το 76% του συνόλου των νομικών προσώπων, το 86% των ΚΑΔ.
  • Προβλέπεται αναστολή  ΦΠΑ και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς Εφορία για τον Απρίλιο, ενώ για εμπρόθεσμη καταβολή παρέχεται έκπτωση 25%.
  • Καλύπτονται 700.000 ελεύθεροι, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, το 75% του συνόλου με συνολικό ύψος 1 δισεκατομμύριο ευρώ, τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, υπενθυμίζοντας ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εγγραφούν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.
  • θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση σε 108.000 εργαζομένους στην υγεία και την γ.γ. Πολιτικής Προστασίας.

Συνολικά η επιβάρυνση μαζί με τις πρόσθετες δαπάνες για τη δημόσια υγεία ανέρχονται στα 6,8 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 3,5% του ΑΕΠ.

«Θα ξεπεράσουμε την κρίση ενωμένοι, η κοινωνία θα βγεί όρθια και με συνοχή», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι οι Τράπεζες θα διευκολύνουν την αποπληρωμή δόσεων ενήμερων δανείων, ενώ θα αξιοποιηθούν με τη μέγιστη ευελιξία κοινοτικοί πόροι που θα προστεθούν στο αρχικό ποσό.

Η διαδικασία για την καταβολή αρχίζει την 1η Απριλίου με την ενεργοποίηση της εφαρμογής του υπουργείου Εργασίας και ήδη περισσότερες από 270.000 επιχειρήσεις που απασχολούν 392.000 εργαζόμενους έχουν κάνει δήλωση στο Εργάνη.

Την ειδική αποζημίωση θα μπορούν να πάρουν και οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, ενώ αίρονται οι άδειες άνευ αποδοχών που είχαν χορηγηθεί σε εργαζόμενους κλειστών επιχειρήσεων, προκειμένου να γίνει αναστολή της σύμβασης τους και να λάβουν τα 800 ευρώ.

Πηγή ΕΡΤ