Τρ. Μαρ 19th, 2024

Εγκαίνια Επιγραφικού μουσείου

Κοινοποίηση ειδήσεων

«Παρόντες οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Άργους Μυκηνών στα εγκαίνια της  έκθεσης των ενεπίγραφων πινάκων του Άργους, στο επιγραφικό Μουσείο Αθηνών παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη»

Χθες  Τετάρτη 29 Ιουνίου  εγκαινιάσθηκε από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη στο Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών  η περιοδική έκθεση με τίτλο «Οι χαλκοί ενεπίγραφοι πίνακες του Άργους. Το οικονομικό αρχείο της πόλης του Άργους στο α΄ μισό του 4ου αι. π.Χ.». Στα εγκαίνια παρέστησαν οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Άργους Μυκηνών ΔημήτρηςΚρίγγος, Θοδωρής Οικονόμου, ΧρήστοςΠετσέλης, ΜάριοςΡέσκος και Παναγιώτης Σχοινοχωρίτης,

Στην έκθεση παρουσιάζεται ένα σημαντικότατο εύρημα που έφερε στο φως η ανασκαφική έρευνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας (πρώην Δ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων) τα έτη 2000-2001 σε ένα οικόπεδο του Άργους (οδός Κορίνθου 48).Στην έκθεση εκτίθενται 16 χάλκινοι πίνακες με το ανάλογο εποπτικό υλικό. Χρονολογούνται κυρίως στις πρώτες δεκαετίες του 4ου αι. π.Χ. και καταγράφουν τις καταθέσεις ή αναλήψεις χρημάτων και ποσοτήτων πολύτιμων μετάλλων που έκαναν διάφορα σώματα αρχόντων για να καλύψουν τις θρησκευτικές, διοικητικές και στρατιωτικές ανάγκες της πόλης.

Ο Δήμος  Άργους Μυκηνών αναμένει με αγωνία την  επιστροφή των πινάκων στην πόλη που τους “γέννησε” καθώς έχουν για το Άργος την ίδια αξία που έχουν τα μάρμαρα για τον Παρθενώνα, διότι σφραγίζουν την αδιάλειπτη παρουσία της αρχαιότερης διαρκώς κατοικούμενης πόλης στην Ευρώπη!

Η έκθεση αποτελεί συνεργασία του Επιγραφικού Μουσείου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας.

Πληροφορίες

Επιγραφικό Μουσείο – Τοσίτσα 1, Αθήνα – Αίθουσα 9

Διάρκεια έκθεσης: 29 Ιουνίου 2022 ως 15 Ιανουαρίου 2023.

Ωράριο Λειτουργίας: Τετάρτη – Δευτέρα 8.30 – 15.30. Τρίτη κλειστά.