Τε. Μάι 1st, 2024

Εγκρίθηκαν το ΓΠΣ Ξυλοκάστρου και το ΣΧΟΟΑΠ Ευρωστίνης

Κοινοποίηση ειδήσεων

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ανακοινώνουμε την ολοκλήρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) Ξυλοκάστρου και του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ) Ευρωστίνης. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη για το μέλλον του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, καθώς με τα σχέδια αυτά οργανώνονται βασικά χωροταξικά και πολεοδομικά ζητήματα, οριοθετούνται οι χρήσεις γης σε όλη την έκταση του Δήμου και καθορίζονται :

  • Οι οικιστικές περιοχές και η οργάνωση τους στα εγκεκριμένα σχέδια πόλης και στους οικισμούς καθώς και η επέκταση τους, όπου κρίθηκε απαραίτητο.
  • Οι περιοχές παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με ζώνες ψηλής παραγωγικότητας, ανάπτυξης της κτηνοτροφίας /πτηνοτροφίας, ανάπτυξης του δευτερογενή και του τριτογενή τομέα.
  • Οι ζώνες προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, με προστατευόμενες περιοχές, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις.
  • Οι ζώνες προστασίας των αρχαιολογικών χώρων.

Οι μελέτες για την σύνταξη των σχεδίων ξεκίνησαν το 2004, ωστόσο διακόπηκαν μετά το 2010. Στον Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης  πιστεύαμε από την αρχή της θητείας μας  το 2019, στην απόλυτη αναγκαιότητα του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού και βάλαμε σε ψηλή προτεραιότητα την ολοκλήρωση του. Για αυτό χρειάστηκε να αναθεωρήσουμε και να επικαιροποιήσουμε τις αρχικές μελέτες, να εκπονήσουμε όσες έλειπαν και να φροντίσουμε για τις αναγκαίες εγκρίσεις τους.

Σε όλη αυτή την δύσκολη πορεία για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού, συναντήσαμε πολλά και σύνθετα προβλήματα, τα οποία ξεπεράσαμε χάρη στην αμέριστη υποστήριξη, το ουσιαστικό ενδιαφέρον και τις καίριες παρεμβάσεις του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκου Ταγαρά.